5 δείκτες ότι είσαι “πλούσια”
Το να είσαι “πλούσια” είναι μια έννοια τόσο σχετική όπως το να είσαι “ευτυχισμένη”.
Μπορεί να σκέφτεσαι ότι πλούσιος σημαίνει να είσαι ανάμεσα στους ελάχιστους πολυ-εκατομμυριούχους της χώρας.
Μπορεί να νομίζεις ότι είσαι πλούσιος εάν μπορείς να αγοράσεις μια εντυπωσιακή έπαυλη ή να ξοδεύεις τη ζωή σου σε πολυτελείς διακοπές μετακινούμενη από το ένα πεντάστερο στο άλλο. Υπάρχουν άνθρωποι και εσύ ανάμεσα τους που αισθάνονται πλούσιοι γιατί απλά βελτίωσαν το εισόδημά τους κατά 40% και άλλοι που άφησαν ένα μεγάλο εισόδημα από την εργασία τους για να ζήσουν μια ευτυχέστερη ζωή, με λιγότερο χρήμα.
Πολλοί αυτοδημιούργητοι κροίσοι παραδέχονται ό,τι αυτό που έχασαν για πάντα, αφού απέκτησαν πολλά χρήματα, είναι οι αληθινές διαπροσωπικές σχέσεις και η φιλία.
Όπως και να έχει, υπάρχουν κάποιοι δείκτες που προβλέπουν τον πλούτο, ανεξάρτητα από το πως εσύ τον αντιλαμβάνεσαι.
1. Μπορείς να αποταμιεύσεις
Οι περισσότεροι άνθρωποι αδυνατούν να κατανοήσουν ότι δεν έχει τόση πολύ σημασία πόσα κερδίζεις αλλά πόσα μπορείς να κρατήσεις.
Σκέψου, ότι οι περισσότεροι υπερτυχεροί του Λόττο, διάσημοι καλλιτέχνες και αθλητές, που περνούν από τα χέρια τους δεκάδες εκατομμύρια, καταλήγουν χωρίς σέντ μετά από μερικά χρόνια.
Αυτό που δεν ξέρουμε είναι γιατί όλοι αυτοί οι άνθρωποι καταλήγουν φτωχοί και ίσως χειρότερα από ότι ήταν πριν, μετά από τόσο χρήμα. Έτσι, αν εσύ έχεις έστω και μια μικρή δυνατότητα να το κρατήσεις είσαι σε πολύ καλή κατάσταση.
2. Μπορείς να ζεις άνετα και με λιγότερα
Το να ξοδεύεις λιγότερα από αυτά που κερδίζεις, είναι βασική αρχή της οικονομικής σου διαχείρισης.
Αυτό έχει να κάνει με μια αυτο-πειθαρχία και μια ιεράρχηση των επιθυμιών που θα ικανοποιήσεις χωρίς να “φαληρίσεις” πριν κλείσει ο μήνας.
3. Μπορείς να πληρώσεις για αυτά που πραγματικά θέλεις
Αν βγεις έξω και επιθυμήσεις ένα γιοτ και πας απευθείας να το αγοράσεις, τότε εντάξει…είσαι πλούσιος. Αν επιθυμείς πολύ να έχεις ένα γιοτ και το αγοράσεις πέντε χρόνια μετά, ώστε να έχεις τον χρόνο να διαχειριστείς τα εισοδήματά σου ώστε να μπορείς να κάνεις την αγορά, είσαι πάλι πλούσιος.
Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Για τον κόσμο, έχεις γιοτ όπως και ο άλλος ου το απέκτησε τη στιγμή που το σκέφτηκε.
4. Το χρήμα δεν είναι το μοναδικό σου κίνητρο
Οι περισσότεροι αυτοδημιούργητοι πλούσιοι άνθρωποι, εστίασαν σε κάτι άλλο πριν από το χρήμα αυτό καθ’ αυτό. Τι ήταν; Να λύσουν ένα πρόβλημα, να ακολουθήσουν μια ιδέα με την οποία είχαν παθιαστεί και χρήμα απλά ακολούθησε. Όταν δημιουργείς πάνω στην πνευματική σου ελευθερία και απολαμβάνεις την εργασία σου, είσαι πλούσιος. Αυτό δεν σημαίνει ό,τι δεν θέλεις τα οικονομικά κέρδη και το χρήμα που απορρέει από αυτό…αλλά δεν είναι μόνο αυτό.
Αν αυτό, σου συμβαίνει, τότε είσαι σε πολύ καλό δρόμο.
5. Βλέπεις το χρήμα ως σύμμαχο
Μεγαλώνουμε με την αντίληψη ότι το χρήμα δεν βγαίνει εύκολα, κι αν βγει δύσκολα το κρατάς .Αυτό δημιουργεί μια δυσλειτουργική κατάσταση γύρω από το χρήμα, στο μυαλό μας. Για να έρθει το χρήμα θα πρέπει να συμμαχήσουμε μαζί του και να μην το βλέπουμε σαν εχθρό.
Το χρήμα λύνει πολλά προβλήματα και είναι απαραίτητο για πολλά πράγματα στη ζωή. Δεν το υποτιμούμε και δεν το εχθρευόμαστε. Είναι μια ενέργεια απαραίτητη για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες μας και να υπηρετήσει τη ζωή μας.
Αν δεν φοβάσαι το χρήμα, είσαι “πλούσια”.