Now Reading
Το Bitcoin θα μπορούσε να είναι το πιο ισχυρό όπλο των ΗΠΑ

Το Bitcoin θα μπορούσε να είναι το πιο ισχυρό όπλο των ΗΠΑ

Kάποιες κυβερνήσεις πιστεύουν πως το Libra αποτελεί απειλή για τις διασυνοριακές πληρωμές, τη νομισματική πολιτική, ακόμη και για την οικονομική κυριαρχία τους. Η Κίνα σίγουρα αισθάνεται έτσι. Το σχέδιο της Facebook να ξεκινήσει το δική της cryptocurrency έχει ωθήσει την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας να εντείνει τις προσπάθειές της για την ψηφιακή έκδοση του εθνικού νομίσματος της, ώστε να συμπέσει η λειτουργία του με το «Singles’ Day online shopping festival». Γιατί οι ΗΠΑ δεν μπαίνουν στον αγώνα εναντίον όλων αυτών που προσπαθούν να υπονομεύσουν την κυριαρχία του δολαρίου ως το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα; Ίσως γιατί πιστεύουν πως μπορούν εμποδίσουν όσους προσπαθουν να υποσκελίσουν το δολάριο. Ίσως γιατί πιστεύουν πως με την προσκόλληση τους σε αυτή την πορεία, μπορούν να γίνουν το κέντρο ενός ανοικτού ψηφιακού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ίσως γιατί καταλαβαίνουν πως ότι και να κάνουν, εν τέλει οι άνθρωποι θα επιλέξουν ένα νόμισμα που οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να ελέγξουν.

Το δολάριο ΗΠΑ είναι το αποθεματικό νόμισμα του κόσμου, αλλά μόνο ένα μικρό ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού έχει πρόσβαση σε αυτό. Εκτός Ηνωμένων Πολιτειών, ο μόνος τρόπος με τον οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιήσουν δολάρια, είναι να έχουν στην κατοχή τους τα χαρτονομίσματα.

Σε χώρες που πλήττονται από πληθωρισμό όπως η Βενεζουέλα, η Τουρκία, το Ιράν και η Ζιμπάμπουε, οι πολίτες τους δεν έχουν τρόπο να αποθηκεύσουν την αξία των χρημάτων τους και οι οικονομίες τους εξανεμίζονται. Μερικοί έχουν καταφύγει στην αγορά του Bitcoin, αλλά αυτό έχει τα δικά του προβλήματα, κυρίως τον ασταθή χαρακτήρα του. Με την έλευση των εθνικών ψηφιακών νομισμάτων, για πρώτη φορά, οποιοσδήποτε με σύνδεση στο διαδίκτυο θα είναι σε θέση να μετατρέψει τα υποτιμημένα εγχώρια νομίσματα σε ψηφιακά δολάρια ή γουάν.

Έρχονται και είναι σαν τη βαρύτητα, όλα συγκλίνουν στην ίδια κατεύθυνση. Όλα τα εθνικά νομίσματα θα γίνουν ψηφιακά. Η Κίνα ψηφιοποιεί το εθνικό της νόμισμα και μπορείτε να περιμένετε πως όλες οι χώρες του κόσμου θα την ακολουθήσουν, συμπεριλαμβανομένου και των ΗΠΑ. Όταν οι Κινέζοι παρουσιάσουν το ψηφιακό γουάν, μπορείτε να περιμένετε πως αμέσως μετά οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ακολουθήσουν και θα παρουσιάσουν το ψηφιακό δολάριο. Μία ψηφιακή έκδοση του γουάν, θα είναι προσβάσιμη από ανθρώπους σε όλο το κόσμο και αυτό ενδεχομένως θα οδηγήσει στην αύξηση της χρήσης του. Με μαθηματική ακρίβεια, οι ΗΠΑ θα ψηφιοποιήσουν το δολάριο για να διατηρήσουν το status quo και να υποστηρίξουν την θέση του δολαρίου ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.

Στο παρελθόν, το δολάριο έχει αντιμετωπίσει αρκετούς ανταγωνιστές. Εν μέρει, το ευρώ δημιουργήθηκε για να αποδυναμώσει το δολάριο και η Κίνα πιέζει με το γουάν και το ψηφιακό γουάν για να απεξαρτήσει το πλανήτη από το δολάριο.

Βέβαια, από το 1989, το δολάριο δεν έχει χάσει μερίδιο στα αποθέματα των κεντρικών τραπεζών, στην αγορά συναλλάγματος ή στις διασυνοριακές υποχρεώσεις των τραπεζών. Τουλάχιστον 66 χώρες στον κόσμο, είτε συνδέουν το νόμισμά τους με το δολάριο είτε χρησιμοποιούν το δολάριο ως το νόμισμα τους. Το δολάριο συνδέεται με εμπορεύματα.

Για παράδειγμα, από τη δεκαετία του 1970, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν συνάψει συμφωνία με τους Σαουδάραβες για την σύνδεση της τιμής του πετρελαίου με το δολάριο. Η κυριαρχία του δολαρίου, καθιστά δύσκολή την αντικατάσταση του με άλλο νόμισμα, συμβατικό ή ψηφιακό. Το δολάριο είναι συνδεδεμένο με τα πάντα.

Η πραγματική απειλή για τις ΗΠΑ προέρχεται λιγότερο από τα cryptocurrencies, όπως Bitcoin, Libra ή El Petro και περισσότερο από την άρνηση της να αγκαλιάσει και να επιταχύνει τις τεχνολογικές εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα, για να διατηρήσει το ρόλο της, ως θεματοφύλακας της ψηφιακής καινοτομίας. Το ερώτημα είναι πώς μπορούν οι Ηνωμένες Πολιτείες να παραμείνουν σχετικές σε έναν κόσμο που αλλάζει, σε έναν αποκεντρωμένο κόσμο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να εναντιωθούν στις δυνάμεις που προσπαθούν να κλονίσουν την θέση του δολαρίου ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα. Αντίθετα, θα πρέπει να επωάσουν τεχνολογίες που θα επιτρέψουν σε ψηφιακά νομίσματα να εκτελούν συναλλαγές και να λειτουργήσουν ως παγκόσμια αποθεματικά.

See Also

Το αμερικανικό δολάριο εξακολουθεί να είναι τo πιο δημοφιλές νόμισμα για τον προσδιορισμό αξιών, για παραδοσιακά και εναλλακτικά stablecoins. Ακόμη και σε καταστάσεις “καλαθιού”, με πολλαπλά νομίσματα, το δολάριο κατέχει τη σημαντικότερη θέση έναντι άλλων εθνικών νομισμάτων και αξιών, διατηρώντας τις ΗΠΑ στην θέση του οδηγού.

Εάν η ιστορία μπορεί να μας διδάξει κάτι, τότε η στήριξη της καινοτομίας μπορεί μόνο να οδηγήσει σε οικονομική ανάπτυξη. Πριν τέσσερις δεκαετίες, οι ΗΠΑ στήριξαν την ανάπτυξη του διαδικτύου και άλλαξαν τα πάντα, ηγούμενοι μιας εκθετικής οικονομικής ανάπτυξης και μιας έκρηξης νεοφυών επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας. Σήμερα, εταιρείες δισεκατομμυρίων, εταιρείες που έχουν αλλάξει σχεδόν κάθε βιομηχανία, προέρχονται από αυτή την απόφαση: Google, Amazon, eBay, Facebook, Netflix, Uber, AirBnB, Salesforce, Twitter, Linkedin και ο κατάλογος συνεχίζεται. Βρισκόμαστε στο χείλος μιας νέας ψηφιακής επανάστασης, που μπορεί να είναι εξίσου σημαντική με το Διαδίκτυο.

Πρόσφατα σε μια τηλεοπτική εκπομπή του CNBC, ένας από τους συμμετέχοντες δήλωσε: «Πιστεύω ότι οι άνθρωποι πρόκειται να επιλέξουν κάτι που δεν χειραγωγείται, δεν κατάσχεται, δεν λογοκρίνεται και δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Πιστεύω πως με την πάροδο του χρόνου θα δούμε περισσότερους να επιλέγουν ένα νόμισμα που δεν ελέγχεται από κάποια κυβέρνηση».

Η χώρα που πρώτη θα λανσάρει ένα ψηφιακό νόμισμα, το οποίο μπορεί να αποθηκευτεί και να χρησιμοποιηθεί εύκολα, θα έχει το πλεονέκτημα της πρώτης κίνησης. Η Κίνα πιθανότατα θα είναι πρώτη. Το Bitcoin είναι το επόμενο Διαδίκτυο των ΗΠΑ, ένας ανοικτός, διαφανής μικρόκοσμος για το πως μπορεί να λειτουργήσει ένα νέο αποκεντρωμένο και αυτοματοποιημένο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να διατηρήσουν την ηγετική τους θέση στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα επενδύοντας στην έρευνα και στην ανάπτυξη ανοικτών και διαφανών τεχνολογιών ψηφιακών νομισμάτων, όπως το Bitcoin. Το Bitcoin θα μπορούσε να είναι το πιο ισχυρό  όπλο της Αμερικής.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

© 2015-2021 Volta Magazine. All Rights Reserved.