Now Reading
Startup Diplomacy -Ώρα για την Ελλάδα να απελευθερώσει το επιχειρηματικό της δυναμικό

Startup Diplomacy -Ώρα για την Ελλάδα να απελευθερώσει το επιχειρηματικό της δυναμικό

Πριν από διακόσια χρόνια, η Ελλάδα ήταν μια νεοφυής επιχείρηση. Ξεκίνησε σαν μια ιδέα, σφυρηλατημένη από οραματιστές που ξεκίνησαν και προσχώρησαν στην Φιλική Εταιρία, και αργότερα συνέθεσαν ένα έπος ηρώων.  Έγραψαν ένα επιχειρηματικό σχέδιο, το Σύνταγμα, διόρισαν τον πρώτο διευθύνοντα σύμβουλο, τον Ιωάννη Καποδίστρια, και ξεκίνησαν να χτίσουν μια καλύτερη ζωή για τους Έλληνες.

Γρηγορα προς το μελλον: Η Ελλάδα κατάφερε να βγει από μια δεκαετή οικονομική κρίση και να χτίσει έναν αναπτυσσόμενο οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων. Στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, το brain drain ήταν ένα μεγάλο πρόβλημα για τη χώρα, καθώς όλες οι κυβερνήσεις προσπάθησαν να την φρενάρουν, στηρίζοντας τις νεοφυείς επιχειρήσεις. Οι ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις δημιούργησαν μια βιομηχανία αξίας δισεκατομμυρίων, αντλώντας κεφάλαια και με εξαγορές στέλνοντας τις αποτιμήσεις στα ύψη και ωθώντας  τους επενδυτές να δουν κάποιες από αυτές τις επιχειρήσεις ως πιθανούς «μονόκερους» δηλαδή εταιρείες με αξία άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Όταν συγκρίνουμε το Ισραήλ με την Ελλάδα, μπορεί να είναι έξι φορές μικρότερο σε μέγεθος, αλλά όταν αναφερθούμε σε νεοφυείς επιχειρήσεις, στο Ισραήλ δραστηριοποιούνται 8.000 εταιρείες, καθιστώντας την, την πρώτη χώρα στον κόσμο σε αριθμό startup επιχειρήσεων κατ’ αναλογία πληθυσμού. Το 2020, τα ισραηλινά startups άντλησαν ρεκόρ κεφαλαίων, αγγίζοντας τα 9,93 δισεκατομμύρια δολαρίων, και άλλωστε δεν είναι τυχαίο που περισσότερες από 350 μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες όπως η Google, το Facebook, η Intel και άλλες έχουν δημιουργήσει τμήματα έρευνας και ανάπτυξης στο Ισραήλ. Το Ισραήλ έχει δημιουργήσει ένα περιουσιακό στοιχείο, το «Startup Nation» και το χρησιμοποιεί για να προωθήσει τα διπλωματικά και οικονομικά του συμφέροντα.

Η διπλωματία των νεοφυών επιχειρήσεων έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει τις παγκόσμιες τάσεις της αυξανόμενης ξενοφοβίας και του απομονωτισμού, παρέχοντας ένα ισχυρό κανάλι στους νέους να εκφραστούν και να συνδεθούν μέσω ενός κοινού πάθους για καινοτομία και δημιουργικότητα. Οι σημερινοί επιχειρηματίες είναι οι νέοι διπλωμάτες της παγκόσμιας οικονομίας. Αντλούν την εξουσία τους από την πρωτοτυπία των ιδεών τους, την ποιότητα των προϊόντων τους και τη δύναμη των σημάτων τους και φέρουν τη φήμη της χώρας τους μαζί τους όπου κι αν πάνε.

Η διπλωματία έχει μια φυσική αντιστοιχία με την επιχειρηματικότητα, της οποίας τα χαρακτηριστικά μοιάζουν όπως το να εστιάζουν στη συνεργασία, τη δημιουργία δικτύων και τη δημιουργική σκέψη. Η διπλωματία νεοφυών επιχειρήσεων προσφέρει ευκαιρίες για τη δημιουργία βιώσιμων επιχειρήσεων, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την εισαγωγή ξένων επενδύσεων και επιχειρηματιών και τον μετριασμό των οικονομικών προκλήσεων.

Η Ελλάδα είναι ένας από τους αγαπημένους προορισμούς μεταξύ των ψηφιακών νομάδων και τα τελευταία χρόνια η πανδημία Covid19 έχει επιταχύνει τη διαδικασία. Άτομα με κάθε είδους επαγγέλματα, από καλλιτέχνες έως προγραμματιστές ιστοσελίδων και ειδικούς σε ψηφιακό μάρκετινγκ, έχουν επιλέξει την Αθήνα για τον χώρο εργασίας τους, λόγω του συνδυασμού κλίματος, ποιότητας ζωής και λογικού κόστους ζωής. Τον περασμένο Μάρτιο, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα σχέδιο πολλών δισεκατομμυρίων που ονομάστηκε «Ελλάδα 2.0», συμπεριλαμβανομένων επενδύσεων σε δίκτυα 5G για την ενίσχυση της ελκυστικότητάς της χώρας.

See Also

Για να κατανοήσουμε τις δυνατότητες της διπλωματίας των νεοφυών επιχειρήσεων, ας σκεφτούμε μερικά προϊόντα και υπηρεσίες από εταιρείες των ΗΠΑ που χρησιμοποιούμε καθημερινά. Όταν περνάμε χρόνο σερφάροντας στο Google, παρακολουθούμε ταινίες ή ακούμε μουσική μέσω της Apple, πίνουμε καφέ στα Starbucks, καλούμε ένα Uber ή μένουμε σε ένα Airbnb, αυτά δεν είναι μόνο εμπορικές και καταναλωτικές ενέργειες. Είναι επίσης, διακριτικές αλλά βαθιά επιδραστικές πολιτιστικές εμπειρίες που ενισχύουν την ιδέα των ΗΠΑ, ως κορυφαίας πηγής εφευρετικότητας, καινοτομίας και ευκαιρίας στο μυαλό του καταναλωτή.

Αυτή είναι η δύναμη της διπλωματίας των νεοφυών επιχειρήσεων. Δεν υπάρχει ισχυρότερος τρόπος διαμόρφωσης αντιλήψεων και δημιουργίας συνδέσεων μεταξύ διαφορετικών κοινοτήτων, παρά μέσω της ανταλλαγής επώνυμων αγαθών και υπηρεσιών που δημιουργούν κάτι θετικό στη ζωή των ανθρώπων.

Ο αναπτυσσόμενος τομέας των startup στην Ελλάδα μπορεί να γίνει το μεγαλύτερο πλεονέκτημά της για τη δημιουργία ενός πιο ισορροπημένου αφηγήματος για την Ελλάδα. Με κάθε καινοτομία που εξάγουμε στον κόσμο, Έλληνες επιχειρηματίες μπορούν να γκρεμίσουν τις προκαταλήψεις χαμηλών προσδοκιών που μαστίζουν τη χώρα μας για γενιές. Στον σημερινό ολοένα και πιο σύνθετο κόσμο, η διπλωματία των νεοφυών επιχειρήσεων μπορεί να είναι το επόμενο σύνορο για την Ελλάδα.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

© 2015-2021 Volta Magazine. All Rights Reserved.