Now Reading
Βούλα 1926–2026: Μια γιορτή για τα 100 χρόνια της πόλης

Βούλα 1926–2026: Μια γιορτή για τα 100 χρόνια της πόλης

Λόγος, εικόνα και μουσική ζωντάνεψαν τον πρώτο αιώνα της Βούλας, σε μια επετειακή βραδιά με πολλές συγκινητικές στιγμές και πλήθος κόσμου

Η Βούλα γιόρτασε το Σάββατο 3 Οκτωβρίου τα 100 χρόνια της, με μια επετειακή εκδήλωση στην Πλατεία Ιμίων. Ο χώρος γέμισε από νωρίς, και η πόλη τίμησε το παρελθόν και τους ανθρώπους της μέσα από μια οπτικοακουστική παράσταση που ένωσε τον λόγο, την εικόνα και τη μουσική.

«Δεν γιορτάσαμε απλώς μια επέτειο. Γιορτάσαμε τη δική μας Βούλα, την πόλη μας, τους ανθρώπους της και τις μνήμες μας» τόνισε ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος,

Η παράσταση «Βούλα 100 Χρόνια – Μια πόλη. Μια ιστορία. Ένας αιώνας», με τους Γρηγόρη Βαλτινό, Φωτεινή Δάρρα και Θοδωρή Βουτσικάκη, πέρασε μέσα από δέκα δεκαετίες ιστορίας. Συνδύασε αφήγηση, σπάνιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό, προσωπικές μαρτυρίες και τραγούδια που σημάδεψαν κάθε εποχή.

Με κατάμεστο τον χώρο της εκδήλωσης στην Πλατεία Ιμίων, η Boύλα τίμησε το παρελθόν και τους ανθρώπους της.

Από τους πρώτους κατοίκους και τους ανθρώπους του Ασκληπιείου, τους πρόσφυγες και τη δημιουργία του οικισμού, μέχρι τα χρόνια της Κατοχής, τη μεταπολεμική ανάπτυξη και τη σημερινή πόλη, πρόσωπα, γεγονότα και μικρές ανθρώπινες ιστορίες έδειξαν πώς η Βούλα άλλαξε και μεγάλωσε χωρίς να χάσει την ταυτότητά της.

Με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας, Κοινοτάρχες, Δήμαρχοι και παλιοί κάτοικοι της Βούλας «ζωντάνεψαν» στη σκηνή και μίλησαν ξανά στο κοινό για τις εποχές τους.

Ένα μουσικό ταξίδι σε κάθε δεκαετία

Η μουσική δεν ήταν απλή συνοδεία της αφήγησης αλλά ένα δεύτερο ταξίδι στον χρόνο. Κάθε δεκαετία είχε το δικό της μουσικό αποτύπωμα, με ελληνικά και ξένα τραγούδια που έφεραν στο κοινό το κλίμα και τις αναμνήσεις της εποχής. Οι επιλογές ακολουθούσαν βήμα βήμα την ιστορία και έφτιαξαν μια γέφυρα ανάμεσα στις γενιές.

Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, Γρηγόρης Βαλτινός, Φωτεινή Δάρρα, Θοδωρής Βουτσικάκης
O Θοδωρής Βουτσικάκης συγκίνησε ερμηνεύοντας τραγούδια μεγάλων δημιουργών.

Οι Γρηγόρης Βαλτινός, Φωτεινή Δάρρα και Θοδωρής Βουτσικάκης εναλλάσσονταν στην αφήγηση και στο τραγούδι, με τη συνοδεία ορχήστρας υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Γιώργου Παπαχριστούδη.

Έκπληξη η παρουσία του Γιώργου Καραγκούνη

Μία από τις εκπλήξεις της βραδιάς ήρθε όταν η αφήγηση έφτασε στο 2004 και στην κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος από την Εθνική Ελλάδας.

Γιώργος Καραγκούνης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος

Ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος κάλεσε στη σκηνή τον Γιώργο Καραγκούνη, ψυχή της Εθνικής στο Euro 2004, τον οποίο το κοινό υποδέχτηκε με θερμό χειροκρότημα. Ο Δήμαρχος του πρόσφερε ένα αναμνηστικό δώρο για την παρουσία του. Η στιγμή αυτή συνέδεσε την ιστορία της πόλης με μία από τις πιο δυνατές συλλογικές αναμνήσεις της σύγχρονης Ελλάδας.

Η γιορτή ξεκίνησε από νωρίς

Από τις 18:00 η Πλατεία Ιμίων είχε ήδη μπει σε γιορτινό ρυθμό. Η Ορχήστρα της Πολεμικής Αεροπορίας έπαιξε μουσικό πρόγραμμα, ενώ οι Αμαζόνες, η πρωταθλήτρια ομάδα Cheerleading της πόλης, έδωσαν μια εντυπωσιακή επίδειξη. Ο Εμπορικός Σύλλογος Επαγγελματιών Βούλας συμμετείχε με δώρα, προσφορές και κεράσματα.

H πρωταθλήτρια ομάδα Cheerleading της πόλης, οι Αμαζόνες, έδωσε τη δική της δυναμική παρουσία με μια εντυπωσιακή επίδειξη.

Έκθεση φωτογραφίας «100 χρόνια Βούλα – Με χρώμα & κίνηση»

Μέρος του επετειακού προγράμματος ήταν και η έκθεση φωτογραφίας «100 χρόνια Βούλα – Με χρώμα & κίνηση» στην Πνευματική Εστία Βούλας, σε επιμέλεια του συμπολίτη μας Στέφανου Χατζηστεφάνου. Μέσα από υλικό που προέρχεται σε μεγάλο μέρος από το προσωπικό του αρχείο, οι επισκέπτες είδαν πρόσωπα, γειτονιές και τοπόσημα της παλιάς Βούλας και πώς η πόλη άλλαξε με τα χρόνια.

Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος με τον Στέφανο Χατζηστεφάνου που επιμελήθηκε την έκθεση φωτογραφίας «100 χρόνια Βούλα – Με χρώμα & κίνηση»..

Αναβλήθηκε το Drone Show λόγω ισχυρών ανέμων

Το επετειακό Drone Show, που θα έκλεινε τη βραδιά, δεν έγινε, καθώς οι ισχυροί άνεμοι δεν επέτρεψαν την ασφαλή πτήση των drones. Η απόφαση πάρθηκε αποκλειστικά για λόγους ασφαλείας του κοινού. Το Drone Show θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες, σε νέα ημερομηνία που θα ανακοινώσει ο Δήμος.

See Also

O σκηνοθέτης και αφηγητής της επετειακής παράστασης «Μια πόλη. Μια ιστορία. Ένας αιώνας.» με το Δήμαρχο Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης Γρηγόρη Κωνσταντέλλο

Μια γιορτή για όλους

Σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης υπήρχε ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, ώστε η γιορτή να είναι προσβάσιμη σε όλους.

Ο Δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος δήλωσε:

«Δεν γιορτάσαμε απλώς μια επέτειο. Γιορτάσαμε τη δική μας Βούλα, την πόλη μας, τους ανθρώπους της και τις μνήμες μας.

Η εικόνα του κατάμεστου χώρου στην Πλατεία Ιμίων, με τόσους συμπολίτες μας να μοιράζονται μαζί μας αυτό το ταξίδι στα πρώτα εκατό χρόνια της πόλης, ήταν η ομορφότερη εικόνα αυτής της γιορτής.

Ευχαριστώ τους καλλιτέχνες, τους μουσικούς, τους συντελεστές και όλους όσοι εργάστηκαν για να ζωντανέψει με τόσο ξεχωριστό τρόπο η ιστορία της πόλης μας. Και πάνω απ’ όλα, ευχαριστώ όλους εσάς που ήσασταν εκεί και κάνατε αυτή τη γιορτή πραγματικά δική μας.

Τιμούμε εκείνους που οραματίστηκαν, έχτισαν, υπηρέτησαν και αγάπησαν τη Βούλα και αναλαμβάνουμε την ευθύνη να την παραδώσουμε στις επόμενες γενιές ακόμη καλύτερη.

Ο δεύτερος αιώνας της Βούλας ξεκινά. Και το επόμενο κεφάλαιο της ιστορίας της θα το γράψουμε όλοι μαζί».

Βούλα 1926–2026. Εκατό χρόνια ιστορίας, ένας αιώνας ζωής.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0