Now Reading
Maureen Wellens – Μια εμπνευσμένη δημιουργός κοσμημάτων

Maureen Wellens – Μια εμπνευσμένη δημιουργός κοσμημάτων

View Gallery

Mε μια φυσική περιέργεια, ένα πολύ περίεργο και θαυμάσιο μυαλό, και μια ισχυρή επιθυμία να αμφισβητήσει τους κανόνες, δίνει μια νέα ώθηση στην υψηλή κοσμηματοποιία. Δυναμική και φιλόδοξη επιχειρηματίας, μητέρα πέντε παιδιών, πάντα βάζει στόχο την κορυφή και δεν κάνει εκπτώσεις στους στόχους της. Κόρη του Ολλανδού διαπρεπή αστροφυσικού της ΝΑΣΑ, Theodore Wellens, γεννήθηκε στο Άμστερνταμ και επισκέφθηκε την Ελλάδα στα πρώτα νεανικά της χρόνια, ερωτεύτηκε τον τόπο μας και «ρίζωσε». Tότε στέλεχος της BBDO, ειδική στο branding, η καριέρα της εξελισσόταν στην διαφήμιση. σήμερα διάσημη δημιουργός κοσμημάτων με πολύτιμους λίθους.

Αισθάνεται εντελώς Ελληνίδα και όπως μας λέει «Ελληνίδα μάνα». Όπως όλες οι δυναμικές γυναίκες είναι σε θέση να εμπνεύσει κοινωνικές αλλαγές και να επηρεάσει την πορεία της δικής της ζωής αλλά και των άλλων. Παθιάζεται με τη γυναικεία χειραφέτηση, λατρεύει τα παιδιά και θέλει να εμπνεύσει όλες τις γυναίκες να ονειρεύονται και να υλοποιούν τα σχέδιά τους χωρίς φόβο.

Τα κοσμήματά της, τολμηρά και άκρως θηλυκά, κάτω από το ομώνυμο brand MAUREEN WELLENS είναι μια δυναμικά αναπτυσσόμενη μάρκα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Επηρεασμένη από τις τεχνικές του 18ου αιώνα, τα σχέδια της βγαίνουν πρώτα σε κέρινα προπλάσματα πριν δημιουργηθούν από χρυσό και πολύτιμους λίθους.

«Όλα τα σχέδια μου ξεκινούν με αυτή τη μεγάλη ιδέα για τη σύλληψη της φύσης στις καλύτερες μορφές της» λέει. Η φιλοσοφία της είναι ότι «καθημερινά θα πρέπει να φορούμε ένα φανταστικό κομμάτι μόνο για τον εαυτό μας, για δική μας ευχαρίστηση, είτε με ένα τζιν κατά τη διάρκεια της ημέρας ή ένα κοκτέιλ φόρεμα το βράδυ… δημιουργώντας το δικό μας μικρό βασίλειο της ευτυχίας».

Πως ξεκίνησες να ασχολείσαι με το κόσμημα; Τι σε ενέπνευσε;
Ένα από τα πρότυπα μου στη ζωή, ήταν η γιαγιά μου. Ήταν μια καταπληκτική, ισχυρή γυναίκα, που διεύθυνε δύο εργοστάσια για δερμάτινα είδη, κατά τη διάρκεια του πολέμου. Έτσι, από την παιδική μου ηλικία είχα κοντά μου μια απίστευτη γυναίκα, που ενήργησε ως καταλύτης και επηρέασε ποια είμαι και πού βρίσκομαι σήμερα. Σε όλες τις εποχές, βλέπουμε δυνατές, έξυπνες γυναίκες με θάρρος να εκφράζουν τις πρωτοβουλίες τους και εγώ αυτές τις γυναίκες τις υπερασπίζομαι στη ζωή. Είναι οι μούσες μου. Δημιουργώ κοσμήματα για αυτές σαν ποιητής που δημιουργεί μια ωδή για να υμνήσει τη δύναμη και τη στάση τους στη ζωή. Θέλω να ενδυναμώσω τις γυναίκες να βρουν τον εαυτό τους και να σταθούν με μια γενναία καρδιά που αγαπά τρυφερά ενώ οδηγεί γενναία την ίδια στιγμή.

Γεννήθηκες στην Ολλανδία, το διεθνές κέντρο εμπορίου διαμαντιών. Πόσο σε έχει επηρεάσει στην απόφασή σου να σπουδάσεις Γεμολογία;
Μεγάλωσα στην περιοχή των Διαμαντιών στο Άμστερνταμ. Με τον πατέρα μου μιλούσαμε για πολύτιμους λίθους μαζί με πολλά άλλα πράγματα για τη γεωλογία. Θυμάμαι ακόμα πόσο εντυπωσιαζόμουν. Η Γεμολογία ήρθε αργότερα, όταν ήθελα να μάθω από το “α έως ω” ό,τι σχετίζεται με τα κοσμήματά μου. Χρησιμοποιώ μόνο πολύτιμους λίθους και  γι’ αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό να γνωρίζω τι αγοράζω.

Ποια είναι τα εμπόδια που αντιμετώπισες ως τώρα;
Τα εμπόδια είναι για εμένα, κίνητρα. Τρέφομαι από αυτά, και έτσι θα έπρεπε να το βλέπουν όλες οι γυναίκες που επιχειρούν. Τώρα ειδικότερα, αντιμετώπισα τα εμπόδια κάθε επαγγελματικού ξεκινήματος,  όπως η γραφειοκρατία και οι υψηλοί φόροι που ίσως είναι τα μεγαλύτερα. Η Ελλάδα για πολλά χρόνια δεν ήταν μια χώρα φιλική για επενδύσεις και για νέα ξεκινήματα και τα τελευταία δέκα χρόνια δυσκόλεψαν τα πράγματα ακόμη περισσότερο λόγω της οικονομικής κρίσης. Η ραγδαία αύξηση των φόρων καθώς και η έλλειψη χρηματοδότησης από τις τράπεζες έκανε τα πράγματα χειρότερα. Τώρα όμως θεωρώ πως βρισκόμαστε σε διαφορετικό πλαίσιο εκτός μνημονίων και με μια κυβέρνηση που είναι φιλική προς την επιχειρηματικότητα, πράγμα το οποίο ήδη  φαίνεται. Τα υπόλοιπα εμπόδια που αντιμετώπισα σε προσωπικό επίπεδο δεν είναι άξια αναφοράς.

Τι είναι αυτό που σου φέρνει τη μεγαλύτερη ευτυχία στη δουλειά σου;
Η δημιουργία από μόνη της, είναι ευτυχία. Από τη σύλληψη της ιδέας του κάθε κοσμήματος μέχρι την υλοποίηση του αλλά και μέχρι τη στιγμή που θα καταλήξει στο χέρι ή το λαιμό της πελάτισσας μου είναι όλες τους μοναδικές στιγμές που μόνο ένας δημιουργός μπορεί να αντιληφθεί.

Μπορείς να φανταστείς πώς θα ήταν η ζωή σου σήμερα αν δεν είχες κάνει τη συγκεκριμένη επαγγελματική επιλογή;
Αυτό που γνωρίζω είναι ότι είμαι φιλόδοξη. Σε ό, τι δημιουργώ, θέλω να είμαι η καλύτερη.

Ταξιδεύεις πολύ και τα κοσμήματά σου έχουν αγαπηθεί από τις πλουσιότερες γυναίκες του κόσμου. Πως αισθάνεσαι γι’ αυτό;
Τα κοσμήματά μου αγαπιούνται από τις καλύτερες και όχι από τις πλουσιότερες μόνο. Είναι γυναίκες-ηγέτες οι οποίες επιλέγουν τι θα φορέσουν. Νιώθω πολύ υπερήφανη όταν επικοινωνώ με πριγκίπισσες και βασιλείς από τη Μέση Ανατολή, μεταξύ των διεθνών πελατών μου. Επίσης, επιτυχημένες γυναίκες επιχειρηματίες, γερουσιαστές από τις ΗΠΑ, εφοπλιστές, δικηγόρους, ολιγάρχες και γιατρούς από όλο τον κόσμο…και το καλύτερο εδώ, είναι το γεγονός ότι οι ίδιες αυτές οι απίστευτες κυρίες αγοράζουν τους θησαυρούς τους.

See Also

Ποιά είναι η πιο δυνατή στιγμή της ζωής σου;
Η πιο δυνατή στιγμή, θεωρώ για κάθε μητέρα, είναι η στιγμή που φέρνει στον κόσμο το παιδί της. Είναι ένα συναίσθημα μοναδικό το οποίο δεν περιγράφεται με λόγια και εύχομαι να το βιώσει κάθε γυναίκα.

Είσαι μητέρα πέντε παιδιών, που μεγαλώνεις μόνη σου. Πως καταφέρνεις να τα συνδυάζεις όλα; Από πού αντλείς την ενέργειά σου;
Τα παιδιά μου είναι για μένα πηγή έμπνευσης και δύναμης και οτιδήποτε κάνω το κάνω γι’ αυτά. Το καθημερινό πρόγραμμα τους είναι δύσκολο και απαιτητικό με σχολείο, διάβασμα, δραστηριότητες, εξωσχολικές υποχρεώσεις και παράλληλα οι επαγγελματικές μου υποχρεώσεις με τα ταξίδια μου και τις  συναντήσεις, εξίσου απαιτητικές. Καταλαβαίνεις  πως το 24ωρο δεν φτάνει για να τα καλύψω όλα χωρίς θυσίες. Ωστόσο, με όρεξη και αγάπη τα καταφέρνω. Μπορεί να ακουστεί κλισέ αλλά πραγματικά πιστεύω πως τα περισσότερα προβλήματα που θα συναντήσουμε στη ζωή μας είναι αντιμετωπίσιμα όταν υπάρχει αγάπη για ζωή, για την οικογένεια μας αλλά και γι’ αυτό που κάνουμε επαγγελματικά.

Ζεις στην Αθήνα τα τελευταία 20 χρόνια. Τι έχεις αγαπήσει πολύ και τι σ’ ενοχλεί πολύ σ’ αυτή την πόλη;
Αγαπώ την Αθήνα, την  κουλτούρα, το χρώμα της, τους περιπάτους στο κέντρο, τα εστιατόρια και τα ταβερνάκια της, τη φασαρία της, το απίστευτο φως που κάνει το χειμώνα γλυκό! Δε με ενοχλούν πολλά στην Αθήνα…η αυξημένη κίνηση ίσως και οι τόσες πολλές πορείες που κάνουν την καθημερινότητα των ανθρώπων που εργαζόμαστε στο κέντρο δύσκολη.

Τι σέβεται λιγότερο και περισσότερο η κοινωνία μας;
Δε νομίζω ότι οι Έλληνες χαρακτηρίζονται από έλλειψη σεβασμού. Είναι ένας περήφανος λαός με τεράστια ιστορία και κουλτούρα, που πέρασε δέκα χρόνια δύσκολα με την οικονομική κρίση, και από δικές του λάθος επιλογές βέβαια, πράγμα που τον κούρασε και η ψυχολογική κόπωση φέρνει θυμό.  Ωστόσο, η πλειοψηφία των Ελλήνων και σέβεται και βάζει πλάτη στα δύσκολα, το είδαμε και τώρα με την κρίση του COVID-19, πως η πλειοψηφία αμέσως υιοθέτησε τα μέτρα, φυσικά υπήρχαν και ελάχιστες εξαιρέσεις αντιδραστικών οι οποίες σε καμία περίπτωση δε μπορούν να αλλάξουν τη μεγάλη εικόνα.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

© 2015-2021 Volta Magazine. All Rights Reserved.