Now Reading
Η ψυχολογία των διακοπών

Η ψυχολογία των διακοπών

«Διακοπές» – μια πολύ αγαπημένη λέξη που μας φέρνει στο νου γλυκές αναμνήσεις, χαμόγελα, ευτυχισμένες στιγμές με οικογένεια και φίλους

Θυμηθείτε τις καλοκαιρινές διακοπές ως παιδί. Τελείωνε το σχολείο, είχαμε εβδομάδες ελευθερίας, τον ήλιο και την παραλία να απλώνεται μπροστά! Είναι εύκολο όμως να ξεχάσουμε αυτό το συναίσθημα ως ενήλικες εργαζόμενοι, όταν ο μεγάλος φόρτος εργασίας και το άγχος «απειλεί» τις πολύτιμες ημέρες των διακοπών μας.

Oι διακοπές, για μικρούς και μεγάλους, σημαίνουν αποφυγή κάθε τι συνηθισμένου και πάνω απ’ όλα, αλλαγή ρουτίνας. Παρατεταμένη αδράνεια, χαλάρωση, τεμπελιά, ξεκούραση και διασκέδαση. Ένα ευχάριστο διάλειμμα στην καθημερινότητά μας.

Oι έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που κάνουν διακοπές σταθερά μια με δύο φορές το χρόνο, αντιμετωπίζουν με μεγαλύτερη ευκολία τις υποχρεώσεις ή τις δυσκολίες και έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.

See Also

Διακοπές = Ευτυχία
Ερευνητές από την Αγγλία και την Ολλανδία έθεσαν ως στόχο να μετρήσουν την επίδραση που έχουν οι διακοπές στη συνολική ευτυχία των ανθρώπων και πόσο διαρκεί αυτή. Η προσμονή, η εμπειρία και οι αναμνήσεις είναι οι τρεις ψυχολογικές μεταβλητές που επηρεάζουν τη στάση μας απέναντι στις διακοπές. Το στάδιο της προσμονής των διακοπών είναι το καθοριστικότερο, γιατί αυτό είναι που τελικά αυξάνει τα επίπεδα της ευτυχίας και όχι τόσο, οι ίδιες οι διακοπές. Συγκεκριμένα, η μελέτη έδειξε ότι η μεγαλύτερη ώθηση στην ευτυχία προέρχεται από τον σχεδιασμό των διακοπών. Η επίδραση της πρόβλεψης για τις διακοπές ενίσχυσε την ευτυχία για οκτώ εβδομάδες. Οι διακοπές έχουν τη δυνατότητα να «σπάσουν» τον κύκλο του στρες. Όταν οι διακοπές μας είναι επιτυχημένες νιώθουμε έτοιμοι να κατακτήσουμε τον κόσμο και πάλι. Ας προσπαθήσουμε, λοιπόν, να οργανώσουμε τις διακοπές μας καλύτερα ώστε να έχουμε μια αξέχαστη εμπειρία και να επιστρέψουμε πιο ανανεωμένοι.

 • Κάντε μια καλή έρευνα αγοράς και βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τι είναι διαθέσιμο στον προορισμό των διακοπών σας. Ο προγραμματισμός θα ελαχιστοποιήσει τυχόν διαφωνίες, στρες και χάσιμο πολύτιμου χρόνου. Είναι πάντα καλύτερα να καθορίσετε εκ των προτέρων (ειδικά αν πάτε διακοπές με φίλους) τι αρέσει στο καθένα και πως αυτά μπορούν να συνδυαστούν.
 • Προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε το σύνολο του χρόνου των διακοπών σας. Μην κάνετε πολλές «mini-διακοπές» όλο το χρόνο αλλά ένα ή δύο «maxi-διακοπές».
 • Η καλή διάθεση είναι ο «πρώτος» παράγοντας των διακοπών. Χωρίς γκρίνια και κακές σκέψεις αφεθείτε στην ομορφιά του καλοκαιριού, χαμογελάστε και απολαύστε στο έπακρο τις χαρές των διακοπών!
 • Πηγαίνετε κάπου διαφορετικά κάθε χρόνο. Υπάρχουν άνθρωποι που ποτέ δεν πάνε στο ίδιο μέρος δύο φορές. Αυτή είναι μια καλή στρατηγική για να κάνετε τις διακοπές πιο αξέχαστες.
 • Ζήστε τη στιγμή και απολαύστε την εμπειρία. Ένας σημαντικός τρόπος για να απολαύσετε τις διακοπές σας είναι να ζήσετε την κάθε στιγμή όσο το δυνατόν περισσότερο.
 • Αποσυνδεθείτε από την εργασία. Πολλοί μένουν συνδεδεμένοι (e-mail, τηλέφωνα) και ως αποτέλεσμα δεν παίρνουν όλα τα οφέλη από τις διακοπές τους, δηλαδή τη διαφυγή και τις πιέσεις της εργασίας. Συνειδητοποιήστε ότι το όφελος των διακοπών είναι να επιστρέψετε με «φορτισμένες τις μπαταρίες σας».
 • «Δείτε με το μυαλό, όχι με τα μάτια». Κάντε μικρότερη λήψη φωτογραφιών, απελευθερώστε τη μνήμη σας και δημιουργήστε εικόνες μέσα σας.
 • Μπορείτε να υποστηρίξετε οικονομικά τις διακοπές, αλλά ο καλύτερος σας φίλος ή κάποιος στην οικογένεια σας δεν μπορεί; Να μην αισθάνεστε ενοχές επειδή θα πάτε διακοπές. Μη ξεχνάτε πως το βασικό νόημα των διακοπών είναι να απαλλάξετε τον εαυτό σας όσο το δυνατόν περισσότερο από την ενοχή. Μην αισθάνεστε τύψεις όταν είστε σε διακοπές, και δεν θέλετε να απαντήσετε στο κινητό ή να ελέγξετε το ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.
 • Κάντε τις διακοπές σας μια αληθινή περιπέτεια! Οι διακοπές που περιλαμβάνουν νέες προκλήσεις είναι πιο ευεργετικές. Σίγουρα, μπορείτε να χαλαρώσετε στην παραλία για ώρες, αν αυτό πρόκειται να σας ξεκουράσει περισσότερο. Αλλά να είστε σίγουροι ότι έξω από τη «ζώνη άνεσης» (π.χ. το εξοχικό σας, κάποιο θέρετρο, ή ξενοδοχείο) προσπαθήστε να ξεφύγετε, να κάνετε κάτι μη συνηθισμένο. Αυτό το «κάτι διαφορετικό» θα σας δώσει μερικές νέες, αξέχαστες εμπειρίες για τις οποίες θα συζητάτε όλο το χειμώνα.
 • Έχετε ένα εναλλακτικό σχέδιο. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα βρέξει, κανείς δεν θα αρρωστήσει, και τα πάντα θα λειτουργήσουν ακριβώς όπως τα έχετε προγραμματίσει. Αλλά είναι σημαντικό να έχετε ένα εφεδρικό σχέδιο για αυτές τις περιπτώσεις. Χρειάζεστε πρακτικές λύσεις και σίγουρα καλή διάθεση, όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά, ώστε να ελαχιστοποιήσετε το άγχος και να χρησιμοποιήσετε το χρόνο σας ουσιαστικά και ποιοτικά.
 • Χρησιμοποιήστε το χιούμορ όταν διαφωνείτε με τη παρέα σας ή σας τύχει μια αναποδιά. Το χιούμορ στις «αναποδιές» είναι ένας πολύ καλός τρόπος ώστε να διαμορφωθεί ένα θετικό κλίμα.
What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

© 2015-2021 Volta Magazine. All Rights Reserved.