Now Reading
O Philip Tsiaras φέρνει το «SuperDot» στην Θεσσαλονίκη στη γκαλερί Donopoulos

O Philip Tsiaras φέρνει το «SuperDot» στην Θεσσαλονίκη στη γκαλερί Donopoulos

Η γκαλερί Donopoulos international fine arts άνοιξε πριν από 15 περίπου χρόνια στον μικρό πεζόδρομο της Αγίας Θεοδώρας όταν από ένα ήσυχο δρομάκι με την ανάπλαση του διαμορφώθηκε σε πολύβουη γειτονιά με αγαπημένα στέκια.

Σε συνδυασμό με τις βιτρίνες του ΟΤΕ που βρίσκονται ακριβώς απέναντι δίνει μια καλλιτεχνική νότα υψηλής ποιότητας. Καθόλου τυχαία η επιτυχία μιας και από την πρώτη στιγμή, από τις πρώτες μας κουβέντες πριν από πολλά χρόνια ο Αλέξανδρος Ντονόπουλος μετέδιδε το πάθος, τις ιδέες και το κοφτερό του μυαλό.

Ένας νέος που παρά τις σπουδές στο εξωτερικό και τις προοπτικές να παραμείνει σε κάποια Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα έστω και αν αυτή ήταν η Αθήνα προτίμησε να επενδύσει στην Θεσσαλονίκη. Με δύο υπέροχους γονείς να τον στηρίζουν σε κάθε του βήμα δεν είναι λίγα αυτά που κατάφερε. Στην γκαλερί Donopoulos έχουν φιλοξενηθεί πολυάριθμες εκθέσεις τόσο από καταξιωμένους όσο και από ανερχόμενους  καλλιτέχνες Έλληνες αλλά και διεθνούς εμβέλειας.

Μεταξύ των καλλιτεχνών που εκπροσωπεί η γκαλερί περιλαμβάνονται οι Νίκος Ασλανίδης, Gehard Demetz, Wolf Hamm, Λία Καζάκου, Γιώργος Λάππας, Adriana Molder, Απόστολος Παλαβράκης, Kai Richter, Αναστάσης Στρατάκης και Philip Tsiaras.

Η έκθεση του Philip Tsiaras με τίτλο «SuperDot» είναι που μαγνητίζει τα βλέμματα και δεν σε αφήνει να μην την προσέξεις. Ένας λόγος είναι πως οι πίνακες απεικονίζουν διασημότητες που βρίσκονται στο πάνθεον των ιερών τεράτων, είδωλα εκατομμυρίων ανθρώπων που δεν περνάνε αδιάφορα (Πως γίνεται να προσπεράσεις όταν στην αφίσα ποζάρει ο Elvis!).

Με μια πρώτη ματιά θυμίζουν τα πορτραίτα του Άντι Γούορχωλ, οι επαναλαμβανόμενες κόπιες διάσημων φίλων του, όμως είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Ο Τσιάρας σε αυτή τη έκθεση παρουσιάζει πίνακες που είναι βγαλμένοι από ένα γλυκό όνειρο, θυμίζουν επιζωγραφισμένες φωτογραφίες στις οποίες σοβαρά εμβληματικά πορτραίτα ανθρώπων που δεν βρίσκονται στην ζωή εκπέμπουν μαγεία, ρεαλιστική παιδικότητα και λάμψη.

Πρόκειται φαινομενικά για κάτι πολύ απλό αλλά αν μελετήσει κανείς προσεκτικά  τα έργα θα διαπιστώσει πως είναι ζωγραφισμένα με μια μέθοδο που παραπέμπει στον πουαντικισμό, τελείες – εκατομμύρια κουκίδες που χρειάζονται πολλές ώρες και υπομονή για να συνθέσουν όλες μαζί ένα αποτέλεσμα. Θαρρείς και η άφθαρτη ύλη των ηρώων μας, η ένωση μικρών κουκίδων σαν  μικροσωματίδια δημιουργούν την αύρα τους  που δημιουργεί μια νέα ζωή από την αρχή και ζει ανεξάρτητη μέσα σε ένα άλλο είδος τέχνης. Όλα τα έργα μαζί, τοποθετημένα το ένα πλάι στο άλλο θυμίζουν τα πορτραίτα που συναντά κανείς στους διαδρόμους ανακτόρων και πινακοθηκών. Ενώ οι αστέρες του Χόλιγουντ, όπως της Μέριλιν Μονρόε μουσική όπως ο Prince αλλά και  μεγιστάνες σαν τον Ωνάση στέκουν με αυτοπεποίθηση και χάρη μέσα στο κάδρο που τους αναλογεί, ήρεμοι γιατί κέρδισαν με την ζωή τους την αθανασία εν τούτης διακατέχονται από την  αγωνία πως μια νέα γενιά, κάποιος πολυάσχολος αφηρημένα  θα τα προσπεράσει από άγνοια για την σπουδαιότητα τους η από απροσεξία κάτω από το βάρος μιας σκληρής πραγματικότητας που τρέχει και σε προσπερνάει.

Ο Φίλιπ Τσιάρας ελληνικής καταγωγής με ρίζες από τα Γρεβενά, γεννήθηκε το 1952 στο New Hampshire των Η.Π.Α. Ζωγράφος, φωτογράφος, γλύπτης και ποιητής ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη. Είχε την τύχη να θητεύσει στο πλευρό του σπουδαίου εικαστικού Λουκά Σαμαρά, από τον οποίο δέχτηκε αρκετές επιρροές και ήταν για εκείνον ένας μεγάλος δάσκαλος.Από το 1974 πραγματοποίησε περισσότερες από 75 ατομικές εκθέσεις σε διάφορα ιδρύματα σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των: Seattle Museum of Art, Mannheimer Kunstverien, Mannheim, Bernier Gallery, Αθήνα, Studio Palazzoli, Μιλάνο, Shea & Beker Gallery, Νέα Υόρκη, Margulies/Taplin Gallery, Μαιάμι, Tegnerforbundet Gallery, Όσλο, Museum Santa Apollonia, Βενετία, Gallerie Dominion, Μόντρεαλ, Newport Art Museum, R.I., Villa Reale, Monza, The Currier Museum, N.H., Spazio Cavallieri di Malta.

See Also

Ο Φίλιπ Τσιάρας έχει τιμηθεί με πολλά σημαντικά βραβεία, μερικά εξ αυτών είναι τα: The Thomas Watson Fellowship, New York State C.A.P.S grant, National Endowment Grants for Arts και The Generali Assicurazioni Gold Metal Award for “Civilita”, Βενετία.

Από την τρέχουσα αυτή έκθεση κυκλοφορεί και το βιβλίο SuperDot εκδόσεις KeyBooks.

Donopoulos IFA
3 Agias Theodoras Str. 54623 Thessaloniki, Greece
T: +30 2310552633 E: [email protected] W: www.donopoulos.gr

Διάρκεια έκθεσης 22.10

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

© 2015-2021 Volta Magazine. All Rights Reserved.