Now Reading
Η εξουθένωση της ηρωίδας στην κορυφή και πώς θα την αποφύγετε

Η εξουθένωση της ηρωίδας στην κορυφή και πώς θα την αποφύγετε

«Μπορώ!». Μία λέξη που αποτελεί τον οδηγό όλων εκείνων των γυναικών που καταφέρνουν να φτάνουν ψηλά στο εταιρικό οργανόγραμμα, να κρατούν επιτυχημένα το τιμόνι της επιχείρησής τους και να κάνουν τα φαινομενικώς αδύνατα, να γίνουν δυνατά στην καριέρα τους. «Μπορώ!». Η λέξη που παρακινεί τις γυναίκες στελέχη και επιχειρηματίες να πιστέψουν στον εαυτό τους (ακόμη και όταν κάποιοι τις αμφισβητούν) και να μην του δώσουν καμία άλλη επιλογή, παρά μόνο, αυτής της επιτυχίας, σε όποιο στόχο και αν θέσουν. «Μπορώ!». Η λέξη που μπορεί ωστόσο να τις παγιδέψει στον ρόλο της ηρωίδας, η οποία πρέπει να αναλαμβάνει κάθε πρόκληση και αποστολή, προκειμένου να αποδεικνύει συνεχώς στους συνεργάτες, τους υφισταμένους, τους πελάτες της, αλλά κυρίως στον ίδιο της τον εαυτό, ότι ο τίτλος της ηρωίδας, τους ανήκει δικαιωματικά. 

Η ανάγκη, λοιπόν αυτή οδηγεί συχνά τις γυναίκες που έχουν επενδύσει πολλά στην καριέρα τους, αλλά ταυτόχρονα έχουν και άλλους ρόλους ζωής στους οποίους πρέπει να είναι ηρωίδες, στην εξουθένωση. Ειδικά στην περίοδο της πανδημίας, την οποία ακόμη διανύουμε, ο πήχης των προκλήσεων ανέβηκε πιο ψηλά, άρα και οι δική τους υπερπροσπάθεια να ανταποκριθούν άριστα και επιτυχημένα σε ότι πρέπει να βγάλουν εις πέρας. Αν ανήκετε ωστόσο και εσείς σε αυτή την κατηγορία, κάπου μέσα σας γνωρίζετε πολύ καλά ότι κάτι τέτοιο, δεν μπορεί να είναι βιώσιμο. Και αν και επιδιώκετε μέσα από τον ρόλο της ηρωίδας, εκτός από το αναλαμβάνετε πάρα πολλά, να είστε ταυτόχρονα και σούπερ παραγωγική και αποδοτική, να ξέρετε ότι αυτός δεν είναι σίγουρα ο σωστός δρόμος.

Πώς μπορείτε να το αλλάξετε; Δεν είναι κάτι που μπορεί να το κάνετε από μία ημέρα, στην άλλη. Αυτό που μπορείτε όμως να κάνετε από σήμερα κιόλας, ώστε να το διαχειρίζεστε κάθε μέρα και καλύτερα είναι αρχικώς να κατανοήσετε ποιος είναι ο λόγος που θέλετε να είστε εσείς ο σωτήρας του κόσμου με κάθε ευκαιρία. Τι είναι αυτό που ενεργοποιεί την παρόρμησή σας να πείτε ναι σε κάθε πρόκληση; Κάποιες συχνές δικαιολογίες που ακούω από τις πελάτισσές μου, τις οποίες δουλεύουμε στην βελτίωση της διαχείρισης του χρόνου τους ή την βελτίωση των ηγετικών τους δεξιοτήτων, είναι ότι δεν υπάρχει κανείς άλλος να αναλάβει κάποια πράγματα, οι άλλοι δεν μπορούν, αν δεν μπούνε αυτές μπροστά στα δύσκολα, κανείς δεν θα το κάνει, κτλ. Πίσω από αυτές τις δικαιολογίες, ωστόσο, πολλές φορές κρύβεται η ανθρώπινη ανάγκη να επιβεβαιωθεί η αξία τους για την ικανότητά τους να έχουν φτάσει, εκεί που έφτασαν. Κάποιες άλλες εκμυστηρεύονται ότι απλώς τους είναι πολύ δύσκολο να λένε όχι, επειδή θέλουν οι άλλοι να τις αγαπούν και να τις εκτιμούν, γι’ αυτό και κάνουν αρκετά πράγματα τα οποία θα μπορούσε να κάνει κάποιος από την ομάδα τους ή υπόσχονται να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους σε ζητούμενα που κανονικά θα έπρεπε να πουν όχι.  Ποια δική σας εσωτερική ανάγκη λοιπόν τρέφει την παρόρμησή σας να λέτε ναι, σε οποιονδήποτε ζητάει τη βοήθεια σας, ως ηρωίδα που είστε;

Το δεύτερο που θα πρέπει να συνειδητοποίησε, ώστε να μπορείτε να ελέγξετε αυτή σας την παρόρμηση, είναι ποιες λέξεις ή φράσεις πυροδοτούν συνήθως αυτή σας την αντίδραση. Για παράδειγμα:

Το να πείτε «Δεν μπορώ» χτυπά σαν συναγερμός στον εγκέφαλό σας. Είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της ανάγκης σας να δείχνετε πόσο άξιες είστε και ότι μπορείτε τα πάντα. Οπότε, κάνετε ακριβώς το αντίθετο. Σπεύδετε να πείτε «ναι». Την επόμενη φορά λοιπόν, ξεγελάστε το μυαλό σας. Πείτε του: «Μπορώ να το κάνω, αλλά αυτή η επιλογή, δεν με κάνει παραγωγική, με απασχολεί από κάτι που με κάνει πιο αποδοτική για το ρόλο και τους στόχους μου.»

See Also

«Μόνο εσένα εμπιστεύομαι»: Μία φράση που σας λένε συχνά για να σας μπλέξουν σε μία αποστολή που κανονικά δεν είναι δουλειά σας, αλλά ταΐζει την ανάγκη σας να είστε ηρωίδα . Αντί να πέσετε στην παγίδα και να πείτε παρορμητικά «ναι», μπορείτε να πείτε: «Το ξέρω και γι’ αυτό πιστεύω η καλύτερη λύση είναι να απευθυνθείς…», δίνοντας όντως την καλύτερη συμβουλή για το ποιος πρέπει να το αναλάβει, αν δεν είστε εσείς.

Οι γυναίκες όλα τα μπορούν, ναι! Πρέπει όμως να το αποδεικνύουν σε κάθε ευκαιρία, ακόμη και αν αυτή τους στερεί από την αποδοτικότητά τους, την παραγωγικότητά τους, τις απομακρύνει από αυτά που έχουν πράγματι αξία για τα αποτελέσματα που επιδιώκουν και τις φτάνει στην εξουθένωση; Η απάντηση είναι όχι! Άλλωστε, η πραγματική επιτυχία, δεν είναι αυτή που μπορούμε να διαχειριστούμε μόνο τις καταστάσεις γύρω μας με τον καλύτερο τρόπο, αλλά και τον ίδιο μας τον εαυτό.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
1
Not Sure
0
Silly
0

© 2015-2021 Volta Magazine. All Rights Reserved.