Now Reading
Δέκα ελληνίδες, πηγή έμπνευσης!

Δέκα ελληνίδες, πηγή έμπνευσης!

Fotini Androulaki

Για την Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας και μέσα από μικρά κείμενα, εξιστορούμε τη ζωή δέκα σύγχρονων ελληνίδων γυναικών, που έχουν ξεχωρίσει δίνοντας τις προσωπικές τους μάχες, στην αρένα της δικής τους ζωής. Γυναίκες-πρότυπα, συμπυκνωνένες ιστορίες ζωής που μας εμπνέουν με το ταλέντο τους, το ήθος τους και την θέλησή τους. Σαν το απόσταγμα από όσα έζησαν και ζουν και ένας λόγος έμπνευσης για το δικό τους έργο. Κάθε μία, μας μαθαίνει κάτι πολύτιμο, σαν ένα δώρο να πορευτούμε κι εμείς πιο δυνατές και πιο αισιόδοξες.

Τα “χρόνια πολλά” ίσως να είναι περριτά για το γυναικείο φύλο, μια μέρα σαν την σημερινή. Γιορτάζουμε την χειραφέτηση μας και την αποκατάσταση της ανισότητας των φύλων.

“Δε γεννιέσαι γυναίκα, γίνεσαι. Καμιά βιολογική, ψυχολογική ή οικονομική μοίρα δεν προσδιορίζει τη μορφή με την οποία η γυναίκα παρουσιάζεται στην κοινωνία. Είναι ο πολιτισμός στο σύνολό του που παράγει αυτό το πλάσμα, που είναι ανάμεσα στον αρσενικό και τον ευνούχο και που περιγράφεται σαν θηλυκό”.

Ήταν οι λέξεις από τη Simone de Beauvoir που έμειναν στην ιστορία, και άλλαξαν, όχι μόνο τον τρόπο με τον οποίο οι άντρες έβλεπαν τις γυναίκες, αλλά κυρίως τον τρόπο με τον οποίο οι γυναίκες έβλεπαν τον εαυτό τους.

Κανένας ρόλος, δεν είναι προκαθορισμένος. Δεν μπορεί ένα χρωμόσωμα, να επηρεάζει και σε πολλές χώρες και εποχές, να προκαθορίζει, τη θέση ενός ατόμου στην κοινωνία. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για έναν ρόλο συμπληρωματικό, αν όχι υποδεέστερο.

See Also

Τα εμπόδια παραμένουν πολλά και μεγάλα προκειμένου οι γυναίκες να εξελιχθούν σε διάφορους τομείς της ζωής. Δεν είναι όμως, ανυπέρβλητα.

Είμαστε όλες εμείς οι γυναίκες που ενδυναμώνουν κι εξελίσσουν τον ρόλο, την επιστήμη, την εργασία τους, αποδεικνύοντας ότι τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα και μετουσιώνονται από την δημιουργική δύναμη της γυναίκας μαζί με την επιμονή, την υπομονή και την θετική σκέψη.

Μαρία Κοντού

TTR Sotheby's International Realty - Global Real Estate Advisor

Γεννημένη νικήτρια γιατί ξέρει να δίνει τις μάχες σε όλα τα πεδία της ζωής της και να τις κερδίζει. Ξεκίνησε την καριέρα της στο χώρο των ακινήτων στα 24 χρόνια της στην Αθήνα και σήμερα είναι διεθνώς από τις πλέον ειδικούς στο real estate πολυτελών ακινήτων σε όλο τον κόσμο, και εργάζεται στην Sotheby's International Realty, με έδρα την Ουάσινγτον DC.

Μαρία Κοντού

Μαργαρίτα Μαυρομιχάλη

Φωτογράφος

Γοητευμένη πάντα από την ανθρώπινη συμπεριφορά, αναζητά την ανθρώπινη παρουσία στα φωτογραφικά της κάδρα, περισσότερο από ο,τιδήποτε άλλο. Αυτό την έστρεψε στην φωτογραφία πορτραίτων, δρόμου και τεκμηρίωσης, στις πρώτες σπουδές της στο Διεθνές Κέντρο Φωτογραφίας στη Νέα Υόρκη.

Μαργαρίτα Μαυρομιχάλη

Μάυρα Βαγιωνή Στασινοπούλου

Ιδρύτρια και Πρόεδρος της Fresh Line Organic Cosmetics

“Μόνο τα δύο μου παιδιά στήριξαν το εγχείρημά μου. Πέρασα δια «πυρός και σιδήρου» διότι θεωρούσαν ότι αυτά που σκεφτόμουν ήταν ανεδαφικά, τρελά, ακατανόητα και προσπαθούσαν να με αποτρέψουν. Έβρισκαν τις ιδέες μου πρωτάκουστες και εκτός συστήματος. Εάν δεν είχα τον χαρακτήρα, την επιμονή και το πείσμα δεν θα είχε γίνει ποτέ τίποτα.”

Μάυρα Βαγιωνή Στασινοπούλου

Σοφία Κωνσταντοπούλου

Global Head, Marketing and Events in the International Bunker Industry Association

Η Σοφία είναι η ίδια μια έμπνευση, ένα άτομο που κοιτάζει πάντα μπροστά και εργάζεται για το κοινό καλό. Μαζί με την ισχυρή και αφοσιωμένη ομάδα της, δημιούργησε μια πλατφόρμα για τις ελληνίδες γυναίκες να «μοιραστούν την ιστορία τους», την ιστορία επιτυχίας τους με τον κόσμο.

Σοφία Κωνσταντοπούλου

Δρ. Βασιλική Κουφοπάνου

Όταν συναντάς επιστήμονες της κλάσης της Δρ. Βάσω Κουφοπάνου, αρχικά αναζητάς εκείνη τη δόση απόκοσμου της ευφυίας του επιστήμονα που απορροφημένος σε ένα δικό του κόσμο ανασηκώνει το κεφάλι να μιλήσει με έναν κοινό θνητό. Εκείνη όμως αποδεικνύει ότι ενώ αυτό είναι το στερεότυπο για τους συναδέλφους της, εκείνη με αυτογνωσία και αυτοκριτική κατάφερε να ισορροπήσει ως ένας ολοκληρωμένος άνθρωπος, επιστήμονας, γυναίκα, μητέρα, σύζυγος και φίλη.

Σοφία Κωνσταντοπούλου

Σόνια Θεοδωρίδου

Σοπράνο

Η ζωή της Σόνιας Θεοδωρίδου μοιράζεται μεταξύ Αθήνας, Γερμανίας, Ιταλίας και Ισραήλ. Η διεθνής μας σοπράνο γεννήθηκε στην Βέροια και σπούδασε στο Εθνικό Ωδείο «Μανώλης Καλομοίρης», απ’ όπου αποφοίτησε με βραβείο «Άριστης και Διακεκριμένης Εκτέλεσης».

Σόνια Θεοδωρίδου

Μάρα Καρέτσου

Εικαστικός - Γλύπτρια

Το κορίτσι που γεννήθηκε στην Λάρισα με χίλια όνειρα για τον κόσμο της Τέχνης, είναι η Μάρα Καρέτσου, Ελληνίδα γλύπτρια που μεσουρανεί στην Αμερική. Όταν την ανακάλυψε ο μαικήνας της τέχνης Αλέξανδρος Ιόλας στο Παρίσι, κάνει την πρώτη της έκθεση στη Νέα Υόρκη και γίνεται γνωστή διεθνώς.

Μάρα Καρέτσου

Εριφύλη Νικολοπούλου

Σχεδιάστρια Υψηλής Ραπτικής

Η επιτομή του στυλ και της ανεπιτήδευτης θηλυκότητας. Για την Εριφύλλη το στιλ δεν το μαθαίνεις, πρέπει να το έχεις και να το καλλιεργείς. Υπογράφει τις αιθέριες δημιουργίες της, τους δυναμικούς κορσέδες, τις ρομαντικές δαντέλες και το μετάξι ντύνοντας την ευγενική ομορφιά αποθεώνοντας τη γυναίκα. Η μορφή της εμπνέει σεβασμό και η αγάπη της ξεχειλίζει σε αυτό που κάνει, με ποιότητα, με ουσία, με γνώση και πάθος.

Εριφύλη Νικολοπούλου

Ζωή Ζενιώδη

Διευθύντρια Ορχήστρας – Μαέστρος

Γεννημένη στη Νέα Σμύρνη με ρίζες από τη Σμύρνη και την Αρκαδία, η Ζωή Ζενιώδη ξεκίνησε τη λαμπρή πορεία της στη μουσική με σπουδές πιάνου στην Ελλάδα και συνέχισε στην Αγγλία και την Αυστρία με πτυχία και εργασία στο πιάνο και την πιανιστική συνοδεία φωνής στο Royal College of Music και το Mozarteum. Στη συνέχεια, έζησε στην Αμερική όπου ολοκλήρωσε τις διδακτορικές σπουδές της στη διεύθυνση ορχήστρας και εργάστηκε για χρόνια στο Μαϊάμι. Μαέστρος και πιανίστα καταξιωμένη διεθνώς, με συνεργασίες σε χώρους όπως η Dallas Opera, Florida Grand Opera, το Carnegie Hall και συνεργάτες καλλιτέχνες όπως ο Stephen Hough και η Lise de la Salle.

Ζωή Ζενιώδη

Δανάη Βαράγκη

Ιδρύτρια του DV Closet & Marketing and Public Relations Director «VARANGIS»

Η Δανάη μόλις 27 χρονών σήμερα, έχει κάνει ήδη μια σημαντική διαδρομή στην επιχειρηματικότητα. Κόρη της Χριστίνας και του Δημήτρη Βαράγκη, είναι η πέπτη γενιά μιας ιστορίας που ξεκινάει από το 1900 και υπογράφει “δια χειρός Βαράγκη”. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1993, πήγε στο Λονδίνο στα 18 της, για να σπουδάσει Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, εργάστηκε για την Condé Nast και έφτιαξε το δικό της project στα 23 της κάνοντας crowfunding καμπάνια, για άντληση κεφαλαίων.

Δανάη Βαράγκη
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrownext arrow
Slider
What's Your Reaction?
Excited
1
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

© 2015-2021 Volta Magazine. All Rights Reserved.