Now Reading
Πως οι μάρκες πολυτελείας σώζουν την πολιτιστική κληρονομιά

Πως οι μάρκες πολυτελείας σώζουν την πολιτιστική κληρονομιά

Volta Magazine
View Gallery

Μετά την τραγική πυρκαγιά στη Νοτρ Νταμ ντε Παρίσι, οι πρώτοι που έδωσαν τεράστια ποσά για την αποκατάσταση του καθεδρικού ναού ήταν δύο γίγαντες του κόσμου της μόδας: LVMH και Kering. Οι μάρκες πολυτελείας έχουν μια ιστορία γενναιοδωρίας προς την πολιτιστική κληρονομιά. Ο οίκος Chanel αποκαθιστά το Grand Palais, ο Cartier βοηθά στη διατήρηση ενός μοναδικού λαμπτήρα από στρας – ένα πολύ σημαντικό έκθεμα στο Ερμιτάζ. Ο Φέντι δωρίζει 2,5 εκατομμύρια ευρώ για να αποκαταστήσει τη Φοντάνα ντι Τρέβι της Ρώμης. Η Prada αποκαθιστά σήμερα ένα παλάτι του XVII αιώνα που αργότερα θα στεγάσει το Ίδρυμα Σύγχρονης Τέχνης.

Οι επωνυμίες πολυτελείας είναι συχνά προστάτες της τέχνης που δεν ενδιαφέρονται μόνο για την πολιτιστική κληρονομιά, αλλά επίσης επωφελούνται από αυτήν. Η ιστορία πολλών εμπορικών σημάτων πολυτελείας προέρχεται από πόλεις στις οποίες ιδρύθηκαν. Η αποκατάσταση είναι ένας καλός τρόπος για να εξασφαλίσουν μια επίδειξη μόδας σε έναν ιστορικό χώρο.

Ο Bruno Pavlovsky, Πρόεδρος του τμήματος μόδας της Chanel, παραδέχεται ότι ο οίκος ενδιαφέρεται τόσο για την υποστήριξη της κουλτούρας της μόδας όσο και για την ευκαιρία να διοργανώσει κύριες παραστάσεις στο Grand Palais στο Champs Elysees.  “Δίνουμε προτεραιότητα στη δημιουργικότητα και η δημιουργικότητα δεν είναι μόνο το σκίτσο του σχεδιαστή, είναι τα καταστήματα που το μετατρέπουν σε πραγματικότητα και οι χώροι για να το αναδείξουμε” σχολιάζει ο Μπρούνο.

Ο Renzo Rosso, ιδιοκτήτης των Diesel, Maison Margiela και Marni, και διευθύνων σύμβουλος της Only The Brave, κυριαρχεί στις καλές επενδύσεις. Το 2015, μόνο το ίδρυμα Brave έκανε δωρεά 5 εκατομμύρια ευρώ για την αποκατάσταση της διάσημης γέφυρας Rialto στη Βενετία της Ιταλίας, η πρώτη και η παλαιότερη γέφυρα που διασχίζει το Μεγάλο Κανάλι. Ο δήμαρχος μαζί με τις αρχές της πόλης επέτρεψε στις εταιρείες να τοποθετήσουν ένα διαφημιστικό banner για να αποκρύψουν τα έργα αποκατάστασης. Αυτή είναι η μόνη φορά που η γέφυρα Rialto χρησίμευσε ως πινακίδα. Το όνομα της εταιρείας είδαν οι ντόπιοι, χιλιάδες τουρίστες και οι επισκέπτες της Μπιενάλε της Βενετίας.

See Also

Πολλές εταιρείες αρνούνται να λάβουν οποιοδήποτε όφελος από τη φιλανθρωπία. Ο Bvlgari αποκατέστησε τα διάσημα Ισπανικά Σκαλιά της Ρώμης για να σηματοδοτήσει την 130η επέτειό του. Η πρωτοβουλία αυτή, επέστρεψε στον οίκο πάνω από 1,5 εκατομμύρια ευρώ. Το 1995 η εταιρεία άνοιξε μια μπουτίκ που ονομάζεται Old Curiosity Shop στη Via Condotti, δίπλα στα σκαλιά, το αρχείο της περιέχει φωτογραφίες από κινηματογραφικές ντίβες – μαζί με την Elizabeth Taylor, την Ingrid Bergman, τη Sofia Loren και την Anita Ekberg – φορώντας κοσμήματα Bvlgari στα σκαλιά.

 Για πολλά χρόνια τα σκαλοπάτια φιλοξένησαν την επίδειξη Women Under Starlight υψηλής ιταλικής μόδας, των οποίων οι συμμετέχοντες περιελάμβαναν τους Armani, Ferre, Cavalli και Versace. Το 2016 ο  Bvlgari χρηματοδότησε την αποκατάσταση των ψηφιδωτών στα Λουτρά του Καρακάλλα. Τα σχέδια του μωσαϊκού ενέπνευσαν την εταιρεία να δημιουργήσει τη συλλογή ρολογιών τα  Divas Dream, τα οποία αντικατοπτρίζει μερικά από τα γνωστά μοτίβα.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

© 2015-2021 Volta Magazine. All Rights Reserved.