Now Reading
Μήνα Παπαθεοδώρου Βαλυράκη – Ζωγράφος

Μήνα Παπαθεοδώρου Βαλυράκη – Ζωγράφος

Με σημαντικές καλλιτεχνικές και θεωρητικές σπουδές, αρχικά στην Ανώτατη Σχολή Καλών τεχνών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου και στη συνέχεια στην Ιταλία με διδακτορικό, η δημιουργός αναγνωρίστηκε θριαμβικά. Η συμμετοχή της σε γκαλερί όπως η Ca d’oro του Tony Porcella, γκαλερίστα του Giorgio de Chirico, και εκθέσεις σε πολλές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Έκθεσης Τέχνης του 1983 στo Μπάρι, επιβεβαίωσε την καλλιτεχνική της εξέλιξη. Η επιλογή του έργου της για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σολτ Λέικ Σίτι την ανέδειξε ως «Καλλιτέχνη των Αθλημάτων» της Χρονιάς 2001-2004. Είναι η μοναδική Ελληνίδα εικαστικός εν ζωή, όπου έργα της βρίσκονται στη μόνιμη συλλογή του Εθνικού Μουσείου Γυναικών στις Τέχνες, στην Ουάσινγκτον.

Ποια ήταν η κορυφαία στιγμή επιβράβευσης του έργου σας;

Το να δραστηριοποιηθώ στην Ιταλία από τα χρόνια του διδακτορικού μου στην Φλωρεντία. Η Αμερική μου πήγαινε επίσης. Ήμουν τυχερή με την Ακαδημία στην Αμερική! Με επέλεξαν το 2002 μέσα από καλλιτέχνες από 64 χώρες για το σύνολο του έργου μου και τη θεματολογία της αθλητικής φιγούρας αλλά και το περιβάλλον. Το έργο του Salt Lake City που έγινε το επίσημο πόστερ των Χειμερινών αγώνων, έκανε το γύρο του κόσμου, αφού το NBC άνοιγε τους αγώνες καθημερινά με το έργο μου Downhill Skier. Με στηρίζει πολύ η Αμερικανική Ακαδημία των Σπορ σε όλο τον κόσμο, με εκθέσεις και προβολή σε πολλά μουσεία!

Μπορείτε να μοιραστείτε κάποια βασικά ορόσημα ή σημεία ανατροπής στο ταξίδι σας;

Η θεματολογία με την F1 έχει τη δυναμική και το πάθος που ίσως ξεχωρίζουν γιατί είναι ταυτισμένα με το χαρακτήρα μου. Η επιλογή μου από το 1998 ως καλλιτέχνης που του ανατέθηκε το μνημειώδες έργο της Lamborghini, της γνωστής Ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας των μοναδικών εξωτικών αυτοκινήτων, “Lamborghini 35 years anniversary,” είναι εξαιρετική στιγμή στη καριέρα μου πριν 25 χρόνια. Επίσης κομβική στιγμή φέτος, η ανάθεση της Lamborghini για το έργο “Lamborghini 60 years anniversary“.

Υπήρξαν φάσεις που βιώσατε την ανισότητα λόγω φύλου και ανθρώπους που σας εμπόδισαν ή προσπάθησαν να σας αποθαρρύνουν;

See Also

1990 –  Έκθεση Ελλήνων καλλιτεχνών στο Dallas Texas, στο Trammel Crow Center με τίτλο «Μια Ματιά στη Σύγχρονη Ελληνική Τέχνη». Εγώ πολύ νέα καλλιτέχνης απόφοιτος της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών από το εργαστήριο του Γιάννη Μόραλη και με Διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας. Η επίθεση που υπέστην από μεγάλους άνδρες καλλιτέχνες για τη συμμετοχή μου, τόσο νέα, μητέρα και σύζυγος πολύ σημαντικού πολιτικού, ήταν ανελέητη. Αυτό με απογοήτευσε τότε νέο κορίτσι, αλλά δεν με πτόησε, βγήκα με καταγγελία δυναμικά και με πορεία από έξω προς τα μέσα και κανείς πλέον δεν μου επιτέθηκε από τότε.

Υπάρχει κάτι που θα θέλατε να το είχατε αντιληφθεί όταν ξεκινούσατε την καριέρα σας;

Όλα στην πορεία μου χτίστηκαν πάνω σε στέρεα θεμέλια, βήμα-βήμα. ‘Όλα ήρθαν μετά από μια συνεχή αναζήτησή και μέσα από μια σταθερή και ουσιαστική παιδεία μέσα στα χρόνια και συνεχίζω μέχρι σήμερα.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

© 2015-2021 Volta Magazine. All Rights Reserved.