Now Reading
Metaverse – Μια δυστοπία ή η νέα πραγματικότητα

Metaverse – Μια δυστοπία ή η νέα πραγματικότητα

Τους τελευταίους μήνες, το metaverse ήταν στις ειδήσεις, στα εταιρικά σχέδια και στο μυαλό των καταναλωτών. Το metaverse είναι ένα σύμπαν που θα αλλάξει τον τρόπο που παίζουμε, τον τρόπο που ψωνίζουμε, τον τρόπο που κάνουμε παρέα με φίλους, ακόμα και τον τρόπο που δουλεύουμε.

Η λέξη “metaverse” εντοπίζεται συχνά στο cyber-punk μυθιστόρημα του Neal Stephenson “Snow Crash” που δημοσιεύθηκε το 1992. Είναι ο συνδυασμός δύο λέξεων, της ελληνικής «meta», που σημαίνει αλλαγή, μεταμόρφωση και της «verse» από την αγγλική λέξη «universe». Το metaverse είναι ένα ψηφιακό μέλλον όπου οι άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιήσουν άβαταρ για να εξερευνήσουν έναν εικονικό κόσμο, ένα «κόσμο» παράλληλο με τον φυσικό κόσμο, με τη βοήθεια της εικονικής πραγματικότητας. Αντί να βλέπουμε το Διαδίκτυο μέσα από μια οθόνη, μπορούμε να φορέσουμε γυαλιά εικονικής πραγματικότητας (VR headset) για να ζήσουμε σ’ ένα εναλλακτικό ψηφιακό σύμπαν που είναι καθηλωτικό και μας κάνει να νιώθουμε ότι βρισκόμαστε μέσα στο Διαδίκτυο, αντί να το κοιτάμε απ’ έξω.

Μια εξέλιξη του Διαδικτύου
Οι διαδικτυακές κοινότητες υπάρχουν από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 και αναπτύχθηκαν τη δεκαετία του 1990 με τα chatrooms, τον AOL messenger και τους πρώτους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. Το παιχνίδι World of Warcraft έγινε στέκι για εκατομμύρια στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και οι κοινότητες συνέχισαν να αναπτύσσονται μέσα και γύρω από τα παιχνίδια. Ήδη εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται πολλές ώρες την ημέρα σε εικονικές πλατφόρμες όπως το Roblox και το Fortnite. Σήμερα, η σύνδεση στο Fortnite και η συμμετοχή σε μια συνομιλία με φίλους ή η έναρξη ενός παιχνιδιού μαζί τους είναι, ειδικά για τις νεότερες ηλικίες, μια κοινωνική εμπειρία όπως θα ήταν και μία πραγματική επαφή. Η υπόσχεση του metaverse είναι να διασυνδέσει καλύτερα τη ψηφιακή και φυσική μας ζωή, σ’ ότι έχει να κάνει με τα περιουσιακά στοιχεία, την κοινωνικοποίηση, την παραγωγικότητα, τα ψώνια και την ψυχαγωγία. Αυτοί οι δύο κόσμοι είναι ήδη συνυφασμένοι, και δεν απαιτείται VR headset. Σκεφτείτε την εφαρμογή Uber που σας λέει πόσο μακριά είναι το ταξί σας. Σκεφτείτε πώς το Netflix αναλύει αυτά που παρακολουθήσατε και κάνει νέες προτάσεις. Σκεφτείτε πώς ο σαρωτής LiDAR στα νεότερα iPhone μπορεί να κάνει μια τρισδιάστατη σάρωση του περιβάλλοντός σας. Στον πυρήνα του, το metaverse (επίσης γνωστό ως “web3”) είναι μια εξέλιξη του Διαδικτύου.

Oι τιτάνες της τεχνολογίας προσπαθούν να υλοποιήσουν το όραμα τους για το  metaverse, αναμένοντας ότι θα φτάσει τα 800 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2024 και το 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους μέχρι το 2030.

Πώς θα αλλάξει τη ζωή μας το metaverse;
Εργασία – Το μέλλον της εργασίας θα επαναπροσδιοριστεί από το metaverse. Το Horizon Workrooms της Meta’s και το Mesh της Microsoft έχουν σχεδιαστεί για να ενδυναμώνουν τους εργαζόμενους σε έναν εικονικό κόσμο, επιτρέποντας και την εξ αποστάσεως συνεργασία, μέσω εφαρμογών μικτής πραγματικότητας. Οι εικονικές συναντήσεις θα μεταβούν στο metaverse – μέσα σε τρία χρόνια, προβλέπει ο Bill Gates. Το metaverse θα μειώσει ακόμη περισσότερο την ανάγκη για χώρους εργασίας.

Εκπαίδευση και κοινωνική ζωή – Το σχολείο και η κοινωνική ζωή επίσης θα εξελιχθούν. Πλατφόρμες όπως το AltspaceVR επιτρέπουν εμπειρίες που βασίζονται στο metaverse, επιτρέποντας στους ανθρώπους να συγκεντρώνονται για ζωντανές εικονικές εκδηλώσεις, όπως standup comedy ή βραδιές μπαρ. Η Roblox σχεδιάζει να φέρει εκπαιδευτικά βιντεοπαιχνίδια στις τάξεις. Πρόσφατα μια συναυλία του Marshmello στο Fortnite προσέλκυσε 10 εκατομμύρια ανθρώπους.

See Also

Αγορές – Μια νέα εποχή για το εμπόριο μπορεί να ανατείλει, με καταστήματα που πωλούν οτιδήποτε, από φανταστικά ψηφιακά κατοικίδια μέχρι ηλεκτρονικά ρούχα. Έμποροι λιανικής μόδας όπως οι Tommy Hilfiger και Forever 21 πωλούν ρούχα NFT. Η Nike έχει καταθέσει εμπορικά σήματα για εικονικό εξοπλισμό, παπούτσια και αξεσουάρ, και οι μάρκες πολυτελείας Gucci, Balenciaga και Luis Vuitton αρχίζουν να πουλούν ηλεκτρονικά ρούχα και ηλεκτρονικές τσάντες. Τα meta-malls αρχίζουν να εμφανίζονται, επιτρέποντάς σας να ψωνίζετε σε καταστήματα VR και να αγοράζεται ρούχα για το avatar σας.

Το μέλλον του metaverse
Σήμερα λειτουργούν περισσότεροι από 160 εικονικοί κόσμοι, ωστόσο το μέλλον του metaverse είναι ακόμα άγνωστο και επίσης υπάρχουν κάποια εμπόδια που θα πρέπει να ξεπεραστούν. Για να πετύχει το metaverse χρειάζεται ανθρώπους. Σήμερα μόνο το 34 τοις εκατό των καταναλωτών είναι ενθουσιασμένοι από την ιδέα και ακόμη λιγότεροι πιστεύουν ότι θα είναι καλό για την κοινωνία. Τα ακριβά VR headset αποτελούν ένα εμπόδιο για την διάδοση του και δεν είναι σαφές πως μπορεί να επηρεάσει την ψυχική και σωματική υγεία μας λόγω της αφιέρωσης πολύ χρόνου σε μια παράλληλη πραγματικότητα.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

© 2015-2021 Volta Magazine. All Rights Reserved.