Now Reading
Lorenzo Quinn

Lorenzo Quinn

Με τα γλυπτά και τους συμβολισμούς του εγείρει τη συνειδητότητα. Η αισθητική και τα έντονα συναισθήματα, μετουσιώνονται σε έργα τέχνης εκφράζοντας με δύναμη την αλληλεξάρτηση της τέχνης και της ανθρωπότητας σε ζητήματα προσωπικά και κοινωνικά όπως η αγάπη, η ισορροπία, η αρμονία αλλά και η κλιματική αλλαγή στον πλανήτη. Γεννημένος και μεγαλωμένος στη Ρώμη, το λίκνο της τέχνης, εξαιρετικά ταλαντούχος, γιος του διάσημου ηθοποιού Άντονι Κουίν, είχε όλα τα συστατικά για να εξελιχθεί σε έναν παγκοσμίου αναγνώρισης καλλιτέχνη. Και το έκανε. Τα έργα του, μεγάλα και μικρά, αναδύονταν μπροστά μου, μεταμορφώνοντας τον καλλιτέχνη σε αθάνατο αν και ανθρώπινα θνητός. Ο Λορέντζο Κουίν είναι εδώ και μας προκαλεί αριστουργηματικά, να ανακαλύψουμε το προσωπικό αλλά και τον συλλογικό εαυτό μας.

Ποια ήταν η πιο σημαντική επιρροή στη γλυπτική σας αντίληψη;

Η μεγαλύτερη επιρροή μου είναι η ίδια η ζωή, η επικοινωνία μηνυμάτων με τους ανθρώπους, παγκόσμια μηνύματα, προσπαθώντας να ενώσω τους ανθρώπους για  να βρούμε τι έχουμε κοινό και όχι τι μας χωρίζει. Έτσι, όλα όσα αντιπροσωπεύω μέσα από την τέχνη μου προσπαθούν να βρουν αρμονία, αγάπη και ισορροπία και μια παγκοσμιότητα σε αυτά.

Πώς εργάζεστε με τον εαυτό σας για να καλλιεργήσετε όλες αυτές τις αρετές;

Είναι δύσκολο. Σε έναν καπιταλιστικό κόσμο, είναι δύσκολο να ισορροπήσεις όλες αυτές τις αρετές. Δεν είμαι γκουρού. Μιλώ μέσα από τα γλυπτά μου. Μέσα από την τέχνη μου προσπαθώ να διαδώσω όσο περισσότερη αγάπη, θετικότητα και αρμονία μπορώ.

Ποιο ρόλο μπορεί να παίξει η τέχνη σε παγκόσμιες προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή;

Έχω δημιουργήσει γλυπτά για την κλιματική αλλαγή και είναι ένα θέμα που με απασχολεί πολύ. Δεν είμαι επιστήμονας αλλά είμαι περίεργος, διαβάζω πολύ και ακούω πολύ. Βλέπω ότι αυτό που κάνουμε ως άνθρωποι δεν είναι ωφέλιμο. Αυτή η σπατάλη, ο τρόπος που χρησιμοποιούμε τις πηγές ενέργειάς μας… Νομίζω ότι μπορούμε όλοι να κάνουμε αυτό που μας αναλογεί, αλλά φυσικά, είναι πιο πολύπλοκο επειδή πρέπει να δράσουν και οι κυβερνήσεις. Έχουμε την τεχνολογία για να το κάνουμε. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία προς όφελος της ανθρωπότητας.

Ένα από τα χαρακτηριστικά σας είναι τα γλυπτά χέρια…

Είναι μια παγκόσμια γλώσσα. Όλοι καταλαβαίνουν τη γλώσσα των χειρονομιών. Δεν χρειάζεται να μιλήσεις. Κάνεις κάποιες χειρονομίες και οι άνθρωποι σε καταλαβαίνουν. Προσπαθώ να μεταδώσω μηνύματα, παγκόσμια μηνύματα, που οι άνθρωποι μπορούν να κατανοήσουν εύκολα, ιδίως μέσω των έργων τέχνης σε δημόσιους χώρους. Η τέχνη προορίζεται για όλους, όχι μόνο για τους επισκέπτες μουσείων, αλλά για οποιονδήποτε βρίσκεται σε έναν δημόσιο χώρο και έχει τη δυνατότητα, μέσα από αυτό το έργο, να επηρεαστεί από αυτό.

Είστε ευτυχισμένος;

Η ευτυχία είναι η ελευθερία, η ελευθερία της επιλογής. Όταν έχεις την ελευθερία να κάνεις επιλογές, νομίζω ότι αυτό είναι η ευτυχία. Βέβαια μερικές φορές μας βαραίνουν οι ευθύνες μας. Τότε δεν είσαι ελεύθερος να κάνεις τις επιλογές που θα ήθελες και, συνεπώς, δεν είσαι πλήρως ευτυχισμένος.

Σε ποια περίοδο της ιστορίας θα θέλατε να ζούσατε αν μπορούσατε να ταξιδέψετε μαγικά πίσω στον χρόνο;

Θα ζούσα στην αρχαία Αθήνα. Θα ήθελα πολύ να βρίσκομαι στην Αγορά και να ακούω τους φιλοσόφους. Αναμφισβήτητα, αυτό θα ήταν μία όμορφη χρονική περίοδος για να ζήσω, στη γέννηση της δημοκρατίας.

Αν μπορούσατε να αλλάξετε κάτι στον κόσμο, τι θα ήταν αυτό;

Η πλεονεξία είναι κάτι το απάνθρωπο, όπως είναι και  το μίσος, ο φθόνος και η ζήλια. Αλλά ξέρετε ότι χρειάζεστε το σκοτάδι για να εκτιμήσετε το φως.

See Also

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Έχω πολλές εκθέσεις. Κάνω κάτι πολύ όμορφο την επόμενη εβδομάδα. Δωρίζω ένα από τα γλυπτά μου για έναν πολύ σημαντικό σκοπό για τη UNICEF που θα βοηθήσει στη συγκέντρωση χρημάτων για προγράμματα παιδικής προστασίας. Αυτό θα γίνει στο Ντουμπάι. Εκεί προετοιμάζω την έκθεσή μου. Στη συνέχεια, στο Μαϊάμι για την Art Basel και σχέδια για τις εκθέσεις της επόμενης χρονιάς.

Σας έδωσε ο πατέρας σας κάποια συμβουλή που δεν ξεχνάτε ποτέ στη ζωή σας;

Ο πατέρας μου ήταν ένας πολύ βαθύς και σοφός άνθρωπος. Μου έλεγε να κάνω πράγματα με πάθος και πάντα να δίνω το καλύτερο μου εαυτό. Ίσως να μην είσαι ο καλύτερος, αλλά πάντα να δίνεις το καλύτερό σου.

Ποιο είναι το δικό σας σύνθημα ζωή;

Υπομονή και να κοιτάς τον εαυτό σου στον καθρέφτη. Μαθαίνεις πολλά!

Σας ευχαριστούμε πολύ!

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

© 2015-2021 Volta Magazine. All Rights Reserved.