Η Μήλος με σκάφος
Μια κρουαζιέρα στο κυκλαδίτικο θαύμα
Η Μήλος, το ηφαιστειογενές στολίδι των Κυκλάδων, είναι από τους πιο μαγευτικούς προορισμούς στην Ελλάδα – και ίσως ο πιο ιδανικός για να τον εξερευνήσει κανείς με σκάφος. Με περισσότερες από 70 παραλίες, σπηλιές και απροσπέλαστους όρμους, το νησί αποκαλύπτει τη μυστική του γοητεία μόνο όταν το πλησιάσεις από τη θάλασσα. Η κρουαζιέρα γύρω από τη Μήλο είναι μια εμπειρία ζωής, μια βουτιά στην ομορφιά, την ιστορία και την άγρια φύση του Αιγαίου. Η Μήλος με σκάφος είναι μια εμπειρία που συνδυάζει περιπέτεια, ρομαντισμό και επαφή με την αυθεντική φύση του Αιγαίου. Δεν είναι απλώς διακοπές – είναι εξερεύνηση. Από τα ήσυχα νερά του κόλπου μέχρι τους απόκρημνους βράχους του Κλέφτικου και τις απόμερες σπηλιές της Πολυαίγου, η Μήλος αποκαλύπτει τον εαυτό της μόνο σε όσους την προσεγγίσουν με σεβασμό και περιέργεια. Και το σκάφος είναι το μαγικό κλειδί για να την ανακαλύψεις όπως της αξίζει.
Κείμενο & Φωτογραφίες: Ιωάννα Παραβάλου
Ξεκινώντας από τον Αδάμαντα
Το ταξίδι ξεκινά από το λιμάνι του Αδάμαντα, ένα από τα ασφαλέστερα φυσικά λιμάνια της Μεσογείου. Εκεί μπορείς να νοικιάσεις ιστιοπλοϊκό ή μηχανοκίνητο σκάφος – είτε με καπετάνιο είτε bareboat, αν έχεις την αντίστοιχη άδεια. Ο Αδάμαντας είναι το ιδανικό σημείο εκκίνησης, καθώς βρίσκεται στο κέντρο του κόλπου, προσφέροντας εύκολη πρόσβαση τόσο στις βόρειες όσο και στις νότιες ακτές. Πριν σηκώσεις άγκυρα, αξίζει να κάνεις μια στάση για ανεφοδιασμό στα τοπικά μαγαζιά και να πάρεις μαζί σου φρέσκα προϊόντα, νερό και προμήθειες για το ταξίδι. Μην ξεχάσεις μάσκα, αναπνευστήρα και υποβρύχια φωτογραφική μηχανή – η Μήλος είναι παράδεισος για snorkelling (κολύμβηση με αναπνευστήρα)!

Σαρακήνικο: Το σεληνιακό τοπίο της Μήλου
Πρώτη στάση: το διάσημο Σαρακήνικο. Αν και μπορείς να το προσεγγίσεις και οδικώς, η θέα από τη θάλασσα είναι εντυπωσιακή. Οι λευκοί, ηφαιστειακοί σχηματισμοί μοιάζουν με γλυπτά του χρόνου και του ανέμου. Το Σαρακήνικο είναι ιδανικό για εξερεύνηση με καγιάκ ή tender καθώς υπάρχουν μικρές σπηλιές και κανάλια για να ανακαλύψεις.

Κλέφτικο: Η καρδιά της θαλάσσιας περιπέτειας
Καθώς το σκάφος κατευθύνεται νοτιοδυτικά, το τοπίο αλλάζει. Απότομοι βράχοι και άγριοι σχηματισμοί προαναγγέλλουν το πιο ξακουστό σημείο της Μήλου: το Κλέφτικο. Μόνο προσβάσιμο από τη θάλασσα, αυτό το φαντασμαγορικό σύμπλεγμα βράχων και θαλασσίων σπηλαίων ήταν κάποτε κρησφύγετο πειρατών. Το όνομα «Κλέφτικο» δεν είναι τυχαίο. Εδώ θα αγκυροβολήσεις για ώρα. Βούτα στα τιρκουάζ νερά, εξερεύνησε τις σπηλιές κολυμπώντας ή με tender, και αν έχεις εξοπλισμό, κάνε ελεύθερη κατάδυση για να ανακαλύψεις υποθαλάσσια περάσματα που συνδέουν τα σπήλαια. Η ηρεμία του τοπίου, το γαλάζιο του νερού και το σιωπηλό μυστήριο των βράχων συνθέτουν μια εμπειρία που δεν ξεχνιέται.



Τσιγκράδο, Φυριπλάκα και Συκιά
Συνεχίζοντας το ταξίδι κατά μήκος της νότιας ακτής, συναντάς απίθανες παραλίες που δύσκολα προσεγγίζονται από ξηρά. Το Τσιγκράδο, με την εντυπωσιακή του είσοδο μέσα από ένα φυσικό άνοιγμα στον βράχο, είναι μαγευτικό από τη θάλασσα. Η Φυριπλάκα, με τις πολύχρωμες πλαγιές και τη χρυσή άμμο, προσφέρεται για χαλάρωση και μεσημεριανό γεύμα πάνω στο σκάφος με φόντο τα ηφαιστειογενή βράχια. Λίγο παρακάτω, στη Συκιά, θα βρεις την απόλυτη απομόνωση. Εδώ, αν είσαι τυχερός, μπορεί να δεις φώκιες μονάχους-μονάχους ή να παρατηρήσεις τα πτηνά που φωλιάζουν στους γκρεμούς.



Η Πολύαιγος: Το άγριο αδελφάκι της Μήλου
Αν έχεις λίγο παραπάνω χρόνο, κάνε το ταξίδι μέχρι την Πολύαιγο, το μεγαλύτερο ακατοίκητο νησί του Αιγαίου. Βρίσκεται ανατολικά της Μήλου και θυμίζει τόπο ανέγγιχτο από τον πολιτισμό. Οι παραλίες της είναι παρθένες, με λευκή άμμο και νερά σε αποχρώσεις που μοιάζουν τροπικές. Η Πολύαιγος είναι προστατευόμενη περιοχή, καταφύγιο σπάνιων ειδών, και μια στάση εδώ σε φέρνει κοντά στην άγρια φύση του Αιγαίου με έναν σχεδόν μυστικιστικό τρόπο.


Ηλιοβασίλεμα στο Κλήμα
Καθώς η μέρα φτάνει στο τέλος της, επιστροφή στον κόλπο του Αδάμαντα. Αν προλάβεις, πλεύσε προς τα βόρεια, στο χωριό Πλάκα ή στα γραφικά “σύρματα” των ψαράδων στο Κλήμα. Το ηλιοβασίλεμα εδώ είναι μαγευτικό, βάφοντας τους λευκούς βράχους ροζ και χρυσούς.


Συμβουλές για ιστιοπλοΐα γύρω από τη Μήλο
- Καιρός: Πριν αναχωρήσεις, συμβουλεύσου πάντα τον καιρό. Το μελτέμι μπορεί να κάνει τη βόρεια ακτογραμμή δύσκολη για προσέγγιση.
- Αγκυροβόλια: Τα καλύτερα σημεία είναι στο Κλέφτικο, στη Φυριπλάκα και στην Πολύαιγο. Έχε υπόψη ότι κάποια σημεία είναι βαθιά και απαιτούν εμπειρία στο αγκυροβόλιο.
- Περίοδος: Ιούνιος έως αρχές Σεπτεμβρίου είναι η ιδανική εποχή. Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος έχουν περισσότερη κίνηση αλλά και πολλές επιλογές για οργανωμένες εκδρομές.
- Επιλογές για όλους: Αν δεν διαθέτεις δίπλωμα ή εμπειρία, υπάρχουν πολλές ημερήσιες οργανωμένες κρουαζιέρες, με καραβάκια, καταμαράν ή πολυτελή σκάφη.

What's Your Reaction?
Δημοσιογράφος, φωτογράφος, δημιουργός εικαστικών έργων.




