Now Reading
Δημήτρης Γραμματικογιάννης

Δημήτρης Γραμματικογιάννης

O Επαναστάτης της Μόδας

Ο Δημήτρης Γραμματικογιάννης καθιερώθηκε ως Fashion Editor, Stylist στον χώρο των life style περιοδικών ενώ έχει πρωτοστατήσει στο κίνημα Fashion Revolution για την αλλαγή της νοοτροπίας και τη μετάβαση της βιομηχανίας της μόδας στη νέα εποχή με κανόνες βιωσιμότητας και ηθικών αξιών. Καθηγητής master Innovative Styling & Sustainability στην ΑΚΤΟ art & design και ιδρυτής του www.ethicalode.com. Ιδρυτικό μέλος και υπεύθυνος του PR για το Fashion Revolution Greece.

Πώς ξεκίνησες την καριέρα σου ως ethical-eco stylist;

Ακριβώς πριν από είκοσι χρόνια, η 11η Σεπτεμβρίου δύο χιλιάδες ένα, ήταν μια ημερομηνία που σημαδεύτηκε από την τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους στη Νέα Υόρκη. Μέχρι τότε, ως στυλίστας, δεν είχα σκεφτεί ποτέ ότι η μόδα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ένα κοινωνικοπολιτικό γεγονός σαν αυτό. Όμως η είσοδος στον νέο αιώνα, τόνισε την εσωτερική ανάγκη δημιουργίας εικόνων μόδας που δεν θα παρουσιάζουν απλώς όμορφα φωτογραφημένα ρούχα. Μερικές μέρες, αργότερα, δημιούργησα ένα editorial μόδας με γυναίκες από όλο τον κόσμο για να αντιληφθούν με τον δικό τους τρόπο η καθεμία το γεγονός. Αυτό το Fashion editorial παρουσιάστηκε στο περιοδικό KLIK. Πολλές φορές τότε, με ρωτούσαν γιατί συνέδεσα τη μόδα με την πολιτική και την οικολογία. Σήμερα, μπορώ να πω ότι ίσως διαισθητικά κάλυψα ένα κενό. Είναι ο χώρος ανάμεσα στη λαμπερή μόδα, την αδιάφορη και απαθή από οικολογικές και κοινωνικές ευαισθησίες και την «ηθική μόδα», που αγωνίζεται να βάλει το κοινό σε θέματα βιώσιμης οικονομίας.

Μπορούμε να αλλάξουμε και να προχωρήσουμε σε έναν βιώσιμο τρόπο ζωής;

Συνήθως οι αλλαγές μας τρομάζουν και μας βγάζουν από αυτό που οι ψυχολόγοι αποκαλούν ζώνη άνεσης. Αλλάζοντας εξελισσόμενοι, στο τέλος κερδίζουμε την αυτοεκτίμησή μας και την εκτίμηση των άλλων. Στα παραπάνω από τα είκοσι χρόνια της καριέρας μου έχω παρατηρήσει ότι οι άνθρωποι που τολμούν να εξελίξουν την εμφάνισή τους και να προσαρμοστούν σε μια νέα εικόνα εξελίσσονται και επαγγελματικά. Η αλλαγή είναι μέρος μιας συνεχούς εξέλιξης. Στην περίπτωσή μου, το γεγονός ότι συνειδητοποίησα πολύ νωρίς, ότι η Μόδα πρέπει να κάνει μετάβαση στην οικολογία ήταν η αφορμή για προσωπική εξέλιξη και νέες προοπτικές. Η μόδα είναι η δεύτερη βιομηχανία που μολύνει τον πλανήτη μετά το πετρέλαιο. Τόνοι ρούχων καίγονται από εταιρείες για να μην «πέσουν» οι τιμές και μειώσουν το προφίλ τους, ενώ ταυτόχρονα οι καταναλωτές αγοράζουν ρούχα που θα φορεθούν από μία έως τρεις φορές το πολύ, πριν καταλήξουν στα σκουπίδια. Εργοστάσια που παράγουν ρούχα με εργάτες-σκλάβους, με παιδική εργασία, συνθήκες εργασίας με τεράστιους κινδύνους για τους εργαζόμενους. Ας μην πιστεύει κανείς ότι κάτι μπορεί να αλλάξει. Όταν το εργοστάσιο Rana Plaza, στο Μπαγκλαντές κατέρρευσε το 2013, σκοτώνοντας 1138 γυναίκες και παιδιά και τραυματίζοντας πολλούς άλλους, ακούστηκαν φωνές και δημιουργήθηκε η Επανάσταση της Μόδας. Ένα κίνημα που τους περιλαμβάνει όλους, σχεδιαστές, παραγωγούς, επιχειρηματίες, εργαζόμενους και καταναλωτές.

See Also

Το μήνυμα που θέλω να σας απευθύνω, είναι μην αγοράζετε ρούχα από fast fashion και γενικά είδη που θα καταλήξουν να πεταχτούν γρήγορα. Αγοράστε μάρκες που υποστηρίζουν φιλανθρωπικές οργανώσεις και από ανώνυμους αλλά βιώσιμους σχεδιαστές που ενδιαφέρονται για τη μακροζωία και τη διαχρονικότητα.

Θα μπορούσατε να μας δώσετε περισσότερες λεπτομέρειες για τον ιστότοπο που ηγείστε, www.ethicalode.com και θα ήθελα να σημειώσω εδώ, ότι βάλατε τη λέξη «ode» στη βιομηχανία της μόδας έναντι του «code».

Σε ό,τι αφορά το ethical ode, τον ιστότοπο που ηγούμαι τα τελευταία έξι χρόνια έχει διακριθεί γιατί, πιο γρήγορα από τις αλλαγές που συντελούνται παγκοσμίως, θέλαμε από την πρώτη στιγμή να αφυπνίσουμε τον κόσμο της μόδας με κοινωνικές και οικολογικές ανησυχίες. Θέματα όπως “Not in my backyard” σχετικά με την προσφυγική κρίση, “Philoxenia” ως άλλη έννοια που αναπτύσσει τον όρο “Atene Povera” που είναι ένας ύμνος για την Αθήνα που κρατάμε κρυφή και ήταν μια πρόκληση για μένα ως στυλίστας να χρησιμοποιήσω τη σοφίτα ενός πολυτελούς κτιρίου χωρίς να αποκρύψω αυτό θεωρούσαμε άσχημο. Πιστεύω ότι κάθε επιχείρηση, οργανισμός και άτομο πρέπει να βελτιώνεται, ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της νέας εποχής. Κάντε το με αγάπη και χαρά και να είστε σίγουροι ότι θα πετύχετε τον στόχο σας παρά τις όποιες δυσκολίες στην πορεία.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

© 2015-2021 Volta Magazine. All Rights Reserved.