Now Reading
Χαρά Λεμπέση

Χαρά Λεμπέση

+2
View Gallery

Η Ελληνίδα σχεδιάστρια Υψηλής Ραπτικής που αναζητάει την ουσία

Η αγάπη της για τη μόδα την οδήγησε μετά τις πανεπιστημιακές της σπουδές στην Πληροφορική, να  σπουδάσει σχέδιο μόδας πρώτα στην Αθήνα και μετά στο Saint Martin’s στο Λονδίνο. Εκεί βρέθηκε ανάμεσα σε 9 Άγγλους σχεδιαστές, η μοναδική Ελληνίδα σχεδιάστρια, όταν το κατάστημα London Designers Ltd στη οδό Φούλαμ, δέχτηκε τη συλλογή της.

Δημιουργίες της έχουν περπατήσει στο κόκκινο χαλί ενώ το 2015 η δημιουργία της από φυσικά φύκια θαλάσσης απλικαρισμένα σε μεταξωτό τούλι, έγιναν το κεντρικό θέμα της έκθεσης στο Μουσείο Ιστορίας της Ελληνικής Ενδυμασίας. Η διακρίσεις διαδέχτηκαν η μία την άλλη. Σήμερα συμμετέχει ενεργά στο κίνημα για βιώσιμη και ηθική μόδα. Η Χαρά έχει φτιάξει το κομψό της ατελιέ στον Άλιμο κοντά στη θάλασσα και συνεχίζει να πρωταγωνιστεί στο χώρο της Υψηλής Ραπτικής. Η συλλογή CHARA LEBESSI ESSENCE θα παρουσιαστεί το 2022 και θα είναι limited edition.

Χαρά, το στυλ είναι έμφυτο ή μαθαίνεται;

Το στυλ είναι έμφυτο και εκφράζει την μοναδικότητά σου. Θα μπορούσε να επηρεαστεί. Η μόδα είναι σε διαρκή εξέλιξη. Για εμένα, σημαντικό είναι να προσαρμόζεις τις τάσεις της μόδας στην προσωπικότητά σου. Να μπορείς να διακρίνεις και να απαρνείσαι την υπερβολή. Στοιχεία κλειδιά, δομημένα outfits, και ισορροπία όσον αφορά τις αναλογίες, την σιλουέτα και την εφαρμογή.

Υπάρχει ένα πρότυπο γυναίκας που θα μπορούσε να είναι η μούσα σου;

Μούσα μου είναι η σύγχρονη γυναίκα, που αντεπεξέρχεται με επιτυχία στους γρήγορους ρυθμούς της πόλης, εκφράζει την θηλυκότητά της, τον δυναμισμό αλλά και την εύθραυστη φύση της. Μούσες μου είναι και οι πελάτισσές μου. Είναι μοναδικό το συναίσθημα όταν δέχομαι μυνήματα, όπου εκφράζουν πόσο άμορφα ένιωθαν στις δημιουργίες μου.

Οι συλλογές μου επενδύουν στο design, τα πολυτελή υλικά και υφάσματα και την υψηλή ποιότητα ραφής. Χρησιμοποιώντας την τεχνική του moulage εστιάζω σε στρατηγικά σημεία και το γυναικείο σώμα αποκαλύπτεται επιλεκτικά, χαρίζοντας άψογη εφαρμογή για μια μοναδική εμφάνιση. Εάν θα μπορούσα να αναφέρω μια καλλιτέχνιδα, όνειρο μου που θα ήθελα να ντύσω με δημιουργία μου θα ήταν, με το φόρεμα από μεταξωτό τούλι απλικαρισμενο στο χέρι με φυσικά φύκια θαλάσσης “The Seaweed Chara Lebessi gown” ή το λευκό μεταξωτό χειροποίητο deconstruction φόρεμα απλικαρισμένο με κρύσταλλα, για την αιθέρια πανέμορφη star Charlize Theron.

Ποια ήταν η κορυφαία στιγμή στην καριέρα σου;

Ποια στιγμή να ξεχωρίσω; Το 2001 στη διάρκεια των σπουδών μου στο fashion design κέρδισα το πρώτο βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Νυφικής δημιουργίας. Έτσι αποφάσισα να συνεχίσω τις σπουδές μου στο Λονδίνο, στο Central Saint Martins. Το 2002 το κατάστημα LONDON DESIGNERS στη οδό Φούλαμ, στο Λονδίνο αγόρασε ολόκληρη την συλλογή μου.

Επίσης, δεν θα μπορούσα να μην αναφέρω την ιδιαίτερη τιμή να παρουσιαστούν δημιουργίες μου σε εκθέσεις μουσείων, όπως το 2019 στην έκθεση «100 Χρόνια Ελληνική Μόδα  Έμπνευση και Δημιουργία» του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Μουσείου Ιωάννας Παπαντωνίου και του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, όπου παρουσιάστηκε η δημιουργία μου “Crystal deconstruction gown” από μετάξι απλικαρισμένο στο χέρι με κρύσταλλα. Το 2010 το Μουσείο Μπενάκη στην έκθεση “ΕΝΔΥΕΣΘΕ” “TO DRESS”  συμπεριέλαβε δύο χειροποίητες δημιουργίες μου.

Το 2015 το Μουσείο Ιστορίας της Ελληνικής Ενδυμασίας, για την Διεθνή ημέρα των Μουσείων διοργάνωσε την έκθεση “Φύκια για μεταξωτές κορδέλες” με κεντρικό ρούχο το seaweed Chara Lebessi dress το οποίο πλαισιώθηκε από ενδύματα και εξαρτήματα του Λυκείου Ελληνίδων. Να προσθέσω τη μεγάλη τιμή να καταγραφεί το έργο μου από την αρχή της καριέρας μου έως σήμερα, από το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Μουσείο Ιωάννας Παπαντωνίου.

Μόδα στα χρόνια του Covid19. Τι έχει αλλάξει και πως το εκφράζεις στις συλλογές σου;

See Also

Μετά την στασιμότητα και την αβεβαιότητα που προκάλεσε ο Covid19, βλέπουμε άτι γίνεται επανεκκίνηση στην μόδα.

Είμαι δημιουργική και αυτή την περίοδο προσθέτω μια νέα σειρά, ενώ σχεδιάζω κοσμήματα που θα συνοδεύουν τις συλλογές μου… πολύ ιδιαίτερα items που περιβάλλουν το σώμα. Μέση, κορσάζ, ώμους, αστραγάλους, από μεταλλικό mesh, χρυσό ή επίχρυσο υλικό, ημιπολύτιμες πέτρες, άλα χειροποίητα, με την φιλοσοφία να ρέουν πάνω στο σώμα, όπως και τα φορέματα μου. Σκοπός μου να προσφέρω κάτι διαφορετικό και ταυτόχρονα διαχρονικό.

Ηθική της μόδας. Πως συμβάλλει αυτή η αφύπνιση;

Η βιωσιμότητα ή αλλιώς sustainability, έχει προκύψει τα τελευταία χρόνια ως ανάγκη όλων όσων σέβονται το περιβάλλον και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η βιώσιμη μόδα είναι ένα κίνημα, μια διαδικασία προώθησης της αλλαγής στα προϊόντα μόδας, και το σύστημα μόδας προς μεγαλύτερη οικολογική ακεραιότητα και κοινωνική δικαιοσύνη και αφορά τον σχεδιασμό, την παραγωγή και την αγορά προϊόντων μόδας, με πιο συνειδητό και βιώσιμο τρόπο

Συμμετέχω ενεργό στο κίνημα για βιώσιμη και ηθική μόδα Τα υφάσματα είναι οργανικά με κύριο υλικό το μετάξι, σε όλες του τις μορφές, μεταξωτές δαντέλες, μουσελίνα από μετάξι, μεταξωτή οργάντζα, οργανικό βαμβάκι, μαλλί. Το κύριο μέλημα είναι η διασφάλιση της οικολογικής παραγωγής. Όλα τα φορέματα, παλτά και κάπες έχουν χειροποίητες λεπτομέρειες και τελειώματα. Έτσι επιτυγχάνεται μικρότερη οικολογική επιβάρυνση.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
1
Not Sure
0
Silly
0

© 2015-2021 Volta Magazine. All Rights Reserved.