Now Reading
Αυθεντική ηγέτιδα: Μήπως ήρθε η ώρα να την απελευθερώσετε;

Αυθεντική ηγέτιδα: Μήπως ήρθε η ώρα να την απελευθερώσετε;

Σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει, είναι ίσως πιο σημαντικό από ποτέ άλλοτε, οι ηγέτες στις επιχειρήσεις να διακρίνονται από κάποια σημαντικά ποιοτικά χαρακτηριστικά, όπως αυτό της αυθεντικότητας του εαυτού μέσα από τον ρόλο τους, επιδεικνύοντας ενσυναίσθηση, συμπόνια, ενεργητική ακρόαση και διαφάνεια προς τα μέλη της ομάδας τους, καθώς αυτό δημιουργεί συνθήκες εμπιστοσύνης και σεβασμού από πλευράς τους και βοηθά όλους να ανταπεξέλθουν πιο αποτελεσματικά και με ανθεκτικότητα στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στην εργασιακή τους καθημερινότητά, λόγω των ιδιαίτερων και πρωτόγνωρων, κατά έναν τρόπο, συνθηκών.

Tο να ηγείται κανείς μία ομάδα, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Πόσο μάλλον όταν είναι γυναίκα και πρέπει να αποδείξει τον εαυτό της δύο φορές, σε σχέση με έναν άντρα, και ειδικά σε αυτές τις ιδιόμορφες συνθήκες. Αν και έχουν γίνει αρκετά βήματα, όσον αφορά την συμμετοχή των γυναικών σε υψηλόβαθμες θέσεις ηγεσίας, παρόλα αυτά, ακόμη και σήμερα οι γυναίκες ηγέτες στις επιχειρήσεις, αποτελούν εξαίρεση.

Ένας από τους λόγους που αυτό συνεχίζει να υφίσταται είναι ότι εξακολουθούμε να έχουμε μία λανθασμένη εικόνα για τα χαρακτηριστικά που κάνουν κάποιον άνθρωπο έναν επιτυχημένο και αποτελεσματικό ηγέτη σε μία επιχείρηση. Κρατάμε ακόμη κατά νου την εικόνα του σκληροτράχηλου άνδρα, ο οποίος κρύβει τα συναισθήματά του, είναι απόμακρος και δεν μοιράζεται πολλές πληροφορίες με την ομάδα του, για να μην δείξει ευάλωτος και μη επαρκής να διαχειριστεί τις καταστάσεις μόνος του. Ακόμη και το χαμόγελο είναι, τις περισσότερες φορές, απαγορευτική αντίδραση για έναν ηγέτη που «σέβεται» τον εαυτό του.

Έτσι, εγκλωβίζουμε τους άντρες στον ρόλο του ηγέτη σε μία συμπεριφορά σαν την παραπάνω, κάνοντάς τους να νιώθουν ντροπή και άβολα να συμπεριφερθούν με έναν πιο ανθρωποκεντρικό τρόπο, γεμάτο ενσυναίσθηση, ευαλωτότητα και ειλικρίνεια προς τα μέλη της ομάδας τους, κρατώντας την ηγεσία σε ένα απαρχαιωμένο πλαίσιο που προκαλεί δυσφορία ενδόμυχα, αλλά δεν φέρνει και ουσιαστικά αποτελέσματα, όσον αφορά την παρακίνηση και την εργασιακή ικανοποίηση των ανθρώπων μία επιχείρησης.

Από την άλλη, πολλές γυναίκες, πιστεύουν ότι θα πρέπει να μιμηθούν την παραπάνω συμπεριφορά και οι ίδιες, προκειμένου να λάβουν τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη από αυτούς που συνεργάζονται, ότι μπορούν να ανταποκριθούν το ίδιο επιτυχημένα με τους άνδρες συναδέρφους τους, στον ίδιο ρόλο.

Έτσι, μετατρέπονται σε μία προσωπικότητα ηγέτιδας με σκληρό προσωπείο, κρύβοντας καλά μέσα τους κάθε στοιχείο ευαλωτότητας και ευαισθησίας που μπορεί να διαθέτουν, στερώντας έτσι τελικά στον εαυτό τους να γίνουν οι καταπληκτικές ηγέτιδες που μπορούν, αφού αυτός ο θησαυρός χαρακτηριστικών και δεξιοτήτων που κρύβουν μέσα τους, είναι ακριβώς αυτό που χρειάζονται τα εργασιακά περιβάλλοντα του σήμερα για να επιτευχθεί υψηλή παρακίνηση, εργασιακή ικανοποίηση, παραγωγικότητα και συνθήκες αλληλοϋποστήριξης και ομαδικότητας μεταξύ των εργαζομένων.

See Also

Αν αυτά που διαβάσατε παραπάνω, σας φαίνονται οικεία και τα αναγνωρίζετε στον εαυτό σας, ως μία από αυτές τις γυναίκες που καταπιέζεται να μην δείξει τον πραγματικό, αυθεντικό, της εαυτό, στον ρόλο της ως leader σε μία υψηλόβαθμη θέση, μήπως είναι η στιγμή να σταματήσετε να το κάνετε, καθώς οι εποχές πλέον ευνοούν τους αυθεντικούς ηγέτες και δη, αυτούς που διαθέτουν εκείνες τις ήπιες δεξιότητες, που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν «γυναικείες» και μη κατάλληλες, αλλά στον κόσμο του σήμερα, αναγνωρίζονται ως υψηλές ανθρωποκεντρικές δεξιότητες, οι οποίες δεν έχουν φύλο και είναι αυτές που χρειάζονται οι άνθρωποί σας για να είναι «ευτυχισμένα» παραγωγικοί στην εργασία τους, ως αποτέλεσμα του δικού σας στυλ ηγεσίας;

Σταματήστε λοιπόν να ηγείστε με προσωπείο και συνεχόμενο άγχος να μιμείστε καλά ένα μοντέλο ηγέτη που έχει πεθάνει. Ηγηθείτε με την καρδιά σας! Να είστε ανθρώπινες. Η ευαλωτότητα και η ευαισθησία, ως μειονεκτήματα του χθες, είναι τα δυνατά σημεία μίας επιτυχημένης ηγέτιδας του σήμερα. Τίποτα δεν εκτιμάται περισσότερο από τους ανθρώπους σας από την αυθεντικότητα και την ταύτιση μεταξύ αυτού που είστε μέσα σας, με αυτό που βγαίνει μέσα από την στάση σας και την συμπεριφορά σας προς τα έξω. Αγαπήστε αυτό που είστε. Την προσωπικότητα, τα χαρακτηριστικά σας, τα βιώματα, τις εμπειρίες, τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας. Αποδεχτείτε τα ως μέρος όχι μόνο του ανθρώπου, αλλά και του υψηλόβαθμου στελέχους που είστε. Μόνο αν ξεκινήσει αυτή η αποδοχή μέσα σας, θα μπορέσει να μετατραπεί σε αυθεντική ηγεσία προς τα έξω.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

© 2015-2021 Volta Magazine. All Rights Reserved.