Now Reading
9 ερωτήσεις για την ευτυχία στην συγγραφέα και happiness expert Κατερίνα Τσεμπερλίδου

9 ερωτήσεις για την ευτυχία στην συγγραφέα και happiness expert Κατερίνα Τσεμπερλίδου

Maria Sofianou
View Gallery

Με αφορμή την κυκλοφορία της νέας εμπλουτισμένης έκδοσης του best seller της Κατερίνας Τσεμπερλίδου, «Η Ευτυχία είναι Απόφαση» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Χάρτινη Πόλη, ζητήσαμε από την Happiness Expert να μας απαντήσει σε 9 ερωτήσεις για την ευτυχία!

1. Πώς μπορούμε να κατευθύνουμε το μυαλό μας να κάνει θετικές σκέψεις, ειδικά αυτή την περίοδο που τα περιοριστικά μέτρα και ο φόβος της πανδημίας, πρωταγωνιστεί στη ζωή μας;

Το πρώτο και βασικό θέμα, όπως ακριβώς το θέσατε, είναι να κατευθύνουμε το μυαλό μας, ειδικά σε δύσκολες εποχές όπως είναι η τωρινή, σε θετικές σκέψεις. Ο χαρακτήρας του ανθρώπου, άλλωστε, προσδιορίζεται από το πώς αντιδρά στις αντιξοότητες και στις δυσκολίες. Το πρώτο και βασικό, κατά τη γνώμη μου, είναι να αποδεχτούμε την αλήθεια μας. Ότι φοβόμαστε. Ότι είμαστε ανασφαλείς, γιατί δεν ξέρουμε τι θα γίνει αύριο. Πώς θα ζήσουμε. Επειδή, όμως, θέλουμε και να ζήσουμε, το δεύτερο που αξίζει να κάνουμε για τον εαυτό μας, είναι να στρέψουμε το νου μας σε αυτά που έχουμε και όχι σε αυτά που μας λείπουν. Να σκεφτόμαστε κάθε μέρα τι πάει καλά στη ζωή μας και να είμαστε ευγνώμονες για όσα έχουμε ή όσα καταφέραμε να είμαστε μέχρι σήμερα. Το τρίτο είναι να ερχόμαστε σε επαφή με θετικούς ανθρώπους, ανταλλάσσοντας ενθαρρυντικές κουβέντες, αισιόδοξες, αποφεύγοντας τη μαυρίλα και τους τοξικούς. Το τέταρτο είναι να θέτουμε κάθε μέρα, έστω έναν μικρό στόχο και να τον φέρουμε σε πέρας, ώστε να εκτιμάμε τον εαυτό μας. Σαν πέμπτο, θα έθετα να κατεβάσουμε ρυθμούς, να πάμε με το ρεύμα και απλά να υπάρχουμε.

2. Τι ασχολίες μπορούμε να βρούμε ώστε να μην μας παίρνει από κάτω και να εκμεταλλευτούμε προς όφελός μας τον εγκλεισμό;

Προκειμένου να στραφούμε στις θετικές σκέψεις, θεωρώ ότι είναι χρήσιμο να γράφουμε ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης. Κάθε βράδυ πριν κοιμηθούμε, σημειώνουμε ό,τι καλό μας συνέβη την ημέρα. Έτσι, στρέφουμε το νου μας στα θετικά που έχουμε ήδη στη ζωή μας και όχι στα πολλά που μας λείπουν (με πρώτη-πρώτη, την έλλειψη της ελευθερίας μας). Το εφαρμόζω κάθε μέρα της καραντίνας. Τι ευχάριστο μου συνέβη μέσα στην ημέρα, αν ήμουν κάπου λίγο τυχερή, ποια καλή κουβέντα μου είπαν, αν πρόλαβα τον courier που έφευγε, τέτοια μικρά γεγονότα, που δεν με κάνουν να πλέω σε πελάγη ευτυχίας, όμως αναγνωρίζω έτσι, πως σε κάθε μέρα της ζωής μου, συνέβη κάτι καλό.

Σημαντικό είναι να ενισχύσουμε τη σωματική μας υγεία με άσκηση, που βοηθά και στην αύξηση της σεροτονίνης. Προσωπικά δίνω μεγάλη σημασία στο περπάτημα και την επαφή με τη φύση, είτε λέγεται πάρκο, είτε άλσος, είτε δάσος. Μια ιεροτελεστία που προσφέρει χαρά είναι και, κάθε μέρα, ένα ντους με μοσχομυριστό αφρόλουτρο και εφαρμογή μιας κρέμας σώματος που ενεργοποιεί την όσφρησή σου. Σε κάνει να νιώθεις όμορφα με το σώμα σου.

Το διάβασμα βιβλίων μπορεί να ταξιδέψει το μυαλό μας μακριά από τους φόβους μας. Προσωπικά, το έχω ρίξει στο διάβασμα, κυρίως μυθιστορημάτων και βιβλίων θετικής σκέψης.

Η αναζήτηση πρωτότυπων συνταγών για να σπάει η ρουτίνα της καθημερινότητας, είναι μια ακόμα δημιουργική απασχόληση, που μας αναγκάζει να στρέφουμε όλη μας την προσοχή στην εκτέλεσή της και όχι σε δυσάρεστες σκέψεις.

3. Πώς μπορούμε με το μυαλό μας να μετατρέψουμε μια δύσκολη περίοδο σε εποικοδομητική για εμάς;

Στη συγκεκριμένη αυτή, δύσκολη περίοδο, πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε δημιουργικά πράγματα για να  εξελίξουμε και να φροντίσουμε τον εαυτό μας. Να κάνουμε μια πιο προσεγμένη διατροφή και άσκηση. Να ξεκαθαρίσουμε στο σπίτι μας ντουλάπες, συρτάρια, αποθήκες. Να κάνουμε ένα δωρεάν online course που θα μας προικίσει με νέες γνώσεις ή ικανότητες. Να διαβάσουμε τα βιβλία που μας περιμένουν στο κομοδίνο μας. Να μάθουμε σκάκι, μια ξένη γλώσσα, ένα μουσικό όργανο. Να ξαναπιάσουμε το πλέξιμο ή την κηπουρική. Να γράψουμε στίχους ή ιστορίες που πάντα είχαμε στο μυαλό μας, αλλά δεν είχαμε το χρόνο να το κάνουμε. Δηλαδή, να ακονίσουμε όλες τις δημιουργικές μας ικανότητες, δίνοντας μια διέξοδο στο φόβο.

4. Μια λογική λήψη απόφασης περιλαμβάνει κάποια βήματα. Όταν όμως η απόφαση αφορά στην ευτυχία μας κ τα συναισθήματα παρεμβάλλουν στη λογική τότε τι γίνεται;

Το μυαλό, με τις σκέψεις του, πυροδοτεί συναισθήματα. Όταν ενεργοποιηθούν άγχος, φόβος, ανασφάλειες, κάπως πρέπει να τα απελευθερώσουμε. Περπατώντας, κάνοντας ποδήλατο, τραγουδώντας δυνατά, ζωγραφίζοντας ή, διαφορετικά, παίρνοντας αγχολυτικά φάρμακα. Αν μείνουν μέσα μας αυτά τα συναισθήματα, σωματοποιούνται και γίνονται πονοκέφαλοι, κολίτιδες, ταχυκαρδίες, αϋπνίες, κατάθλιψη. Ας συνδεθούμε με την καρδιά μας και όχι μόνο με το μυαλό. Τι ποθεί η καρδούλα μας; Να μην κάνει τίποτα μια μέρα, να πάει να δει τη θάλασσα, να παραγγείλουμε απέξω σουβλάκια, να ακούσουμε μουσική των ‘80s, να ξαναπιάσουμε το κέντημα, να φυτέψουμε μια λεμονιά;

Το να πάρουμε την απόφαση ότι θέλουμε να είμαστε ευτυχείς, σημαίνει ότι, πρώτον, κάθε μέρα, όπως περιγράφω στο βιβλίο, θα εντάξουμε μερικές μικρές χαρές της ζωής, για να ευχαριστήσουμε τον εαυτό μας. Ένα μπάνιο, μια δημιουργική απασχόληση, το να δούμε μια ωραία ταινία, χαρές που μας δίνουν οι 5 αισθήσεις μας.

Παράλληλα, δεύτερον, θα συνεχίζουμε την προσπάθειά μας να πραγματοποιήσουμε το νόημα της ζωής μας, το όνειρό μας, ώστε να έχουμε και μια βαθύτερη ικανοποίηση από τη ζωή, όχι μόνο τις μικρές καθημερινές χαρές των αισθήσεων. Ότι δηλαδή καταφέραμε όσα είχαμε θέσει ως στόχο και άξιζε το πέρασμά μας από αυτόν εδώ τον πλανήτη.

5. Διάβασα στο βιογραφικό σας ότι είστε happiness blogger. Τι ήταν αυτό που σας οδήγησε στο να ασχοληθείτε τόσο πολύ με την ευτυχία και το πως να την κατακτήσουμε;

Το site μου www.tsemperlidou.gr είναι η προέκταση των βιβλίων μου με θέμα την ευτυχία. Το θέμα το διάλεξα ξεκινώντας να γράφω ένα βιβλίο για τη θετική σκέψη. Ψάχνοντας το θέμα, μου έκανε «κλικ» η λέξη ευτυχία, γιατί αυτό ακριβώς έψαχνα στη ζωή μου εκείνη τη στιγμή, δηλαδή πώς να είμαι πιο ευτυχισμένη. Έτσι, έγραψα το βιβλίο «Η Ευτυχία είναι Απόφαση». Στην πραγματικότητα, είναι ένα βιβλίο που έγραψα για να το εφαρμόζω πρώτα εγώ και όλοι όσοι είναι σαν και μένα. Που θεωρούμε, δηλαδή, την ευτυχία δικαίωμα κάθε ανθρώπου και δεν γίνεται να είμαστε ενοχικοί επειδή διεκδικούμε την ευτυχία μας, όπως συμβαίνει να διεκδικούμε και το αναφαίρετο δικαίωμα στην ελευθερία και στον αέρα που αναπνέουμε. 

6. Πείτε μας κάποιους τρόπους που θα μπορούσαμε να τονώσουμε την αυτοεκτίμησή μας.

Το θέμα της αυτοεκτίμησης είναι τεράστιο. Σημαίνει πόσο εκτιμάμε και μας αρέσει ο εαυτός μας και οι ικανότητές μας. Μπορεί να επηρεάσει θετικά ή αρνητικά τη σχέση μας με τους άλλους, με την υγεία μας, με την εργασία μας. Η σχέση μας με τον εαυτό μας μπαίνει σε δοκιμασία συχνά, όταν μας ζητούν κάτι καινούργιο στη δουλειά, όταν δημιουργείται μια κρίση στο σπίτι ή στην εργασία, όταν ερχόμαστε σε ένταση με αγαπημένα πρόσωπα ή συναδέλφους, όταν μας προκύπτουν στη ζωή αλλαγή των ρόλων ή των καταστάσεων που ζούμε.

Στις περιπτώσεις αυτές, αξίζει να παρατηρήσει κανείς για ένα διάστημα μήπως κάνουμε αρνητικές σκέψεις ή ανακριβείς για τον εαυτό μας και για τα γεγονότα.

Σημαντικό είναι να μετατρέψουμε τις αρνητικές ή ανακριβείς σκέψεις και πεποιθήσεις μας, σε ακριβείς και εποικοδομητικές. Ας δεχτούμε ότι οι σκέψεις μας είναι σκέψεις, όχι γεγονότα. Ας μάθουμε να αντικαθιστούμε τις αρνητικές σκέψεις με πιο θετικές, γεμάτες ελπίδα. Ας συγχωρούμε τον εαυτό μας. Ας μάθουμε να λέμε «χρειάζεται» και όχι το καταπιεστικό «πρέπει». Ας ενθαρρύνουμε τον εαυτό μας και ας του αναγνωρίσουμε όσα έχει καταφέρει. Ας θυμηθούμε ό,τι πηγαίνει καλά στη ζωή μας. Ας αντιληφθούμε ότι οι αρνητικές μας σκέψεις προσπαθούν να μας προφυλάξουν και όχι να μας υποτιμήσουν. Ας προσέχουμε τον εαυτό μας. Ας κάνουμε πράγματα που μας ευχαριστούν. Ας περνάμε χρόνο με ανθρώπους που εκτιμούν την αξία μας και μας κάνουν ευτυχισμένους.

7. Πώς μπορούμε να διακρίνουμε τις τοξικές σχέσεις στη ζωή μας;

Οι τοξικές σχέσεις έχουν πολλά χαρακτηριστικά και, συνήθως, νιώθουμε στο στομάχι μας ή κάπου στο σώμα μας, δείγματα ότι κάτι δεν πάει καλά. Αναγνωρίζεις μια τοξική σχέση, που εκφράζεται άλλοτε με ύπουλους τρόπους, άλλοτε με ολοφάνερους, αν έχει τα παρακάτω χαρακτηριστικά: όταν ο άλλος αντί να σε στηρίζει σε ανταγωνίζεται, όταν η συμπεριφορά του αντί να δείχνει σεβασμό είναι αρνητική, μιλάει με σαρκασμό, με κυνικές ή υποτιμητικές φράσεις και με εχθρότητα. Όταν σε ζηλεύει. Όταν προσπαθεί να σε ελέγχει ή να σε χειραγωγήσει. Όταν σου κρατάει κακία. Όταν είναι ανειλικρινής απέναντί σου ή δεν σε σέβεται. Όταν υπάρχει ένταση ανάμεσά σας. Όταν φοβάσαι να εκφράσεις τα προβλήματά σου στον άλλον γιατί ξέρεις ότι θα ενοχληθεί αν τα ακούσει.

Μια τοξική σχέση αλλάζει, όταν αλλάζουν και οι δύο ή αν και οι δύο ζητήσουν βοήθεια από επαγγελματίες ψυχολόγους.

8. Αυτή την περίοδο κάνετε κάποιες διαδικτυακές ομιλίες; Κι αν ναι με τι θεματολογία και που μπορούμε να τις βρούμε;

Αυτή την περίοδο δεν κάνω κάποιες διαδικτυακές ομιλίες. Ετοιμάζω όμως κάποια μικρά βίντεο, για να το τονώσω με θάρρος τους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.

9. Εσείς νιώθετε ευτυχισμένη κάθε μέρα;

Κάνω προσπάθειες κάθε μέρα για να περνάω πιο ωραία, βάζοντας στη ζωή μου όσα μου δίνουν χαρά. Δεν αφήνομαι να περάσει η μέρα όπως τύχει. Προσπαθώ να κάνω χώρο για άσκηση, για να ακούω μουσική, να γράφω, να διαβάζω βιβλία, να περπατάω με φίλους, να μιλάμε στο τηλέφωνο με αγαπημένα πρόσωπα, να συμπληρώνω το ημερολόγιο ευγνωμοσύνης και, μερικές φορές, να κάθομαι απλά, έστω για λίγες στιγμές, στη σιωπή, κοιτάζοντας από το μπαλκόνι μου τα δέντρα και τον ουρανό. Όχι όλα αυτά κάθε μέρα, αλλά κάθε μέρα περιέχει κάποια από αυτά.

Λίγα λόγια για το βιβλίο…

See Also

Η Κατερίνα Τσεμπερλίδου, συγγραφέας 5 best sellers για την Ευτυχία, πιστεύει πως η ευτυχία δεν είναι ψευδαίσθηση, αλλά στάση ζωής και μοιράζεται μαζί μας τους τρόπους για να ανακαλύψουμε την ευτυχία που αναβλύζει από μέσα μας, με μια μόνο απόφαση.

Στις σελίδες του βιβλίου, που κυκλοφορεί σε εμπλουτισμένη έκδοση με νέα κεφάλαια, θα μάθουμε:

• Να κατευθύνουμε τον νου μας σε θετικές σκέψεις και στην επιτυχία

• Να κάνουμε συνήθεια την ευτυχία

• Να είμαστε αισιόδοξοι, να έχουμε αυτοεκτίμηση, να βρίσκουμε αφορμές για μικρές χαρές

• Να ζούμε τη ζωή στο φουλ

• Να πραγματοποιούμε τα όνειρά μας

“Η ευτυχία ανήκει σε όλους και μπορούμε να την κερδίζουμε καθημερινά, ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει στη ζωή μας. Είναι μια απόφαση.”

Βιογραφικό

Η Κατερίνα Τσεμπερλίδου είναι συγγραφέας, δημιουργός ιστότοπων για την ευτυχία και τα βιβλία και δίνει ομιλίες για να εμπνεύσει τους ανθρώπους πάνω στη θετική σκέψη και στην ηγεσία. Η ίδια πιστεύει στη θετική σκέψη και στη δυνατότητα που έχουμε όλοι να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αν το θέλουμε.

Είναι δημιουργός δύο ιστοσελίδων, του www.tsemperlidou.gr με θέμα του την ευτυχία και τη θετική στάση ζωής και του www.vivlio.gr, όπου κάθε Δευτέρα παρουσιάζει τα βιβλία που διαβάζει.

Σπούδαζε νομικά, αλλά από μια σύμπτωση βρέθηκε στο χώρο της διαφήμισης. Εργάστηκε σε μία από τις μεγαλύτερες διαφημιστικές εταιρείες της Ελλάδας, ως κειμενογράφος, διευθύντρια δημιουργικού και πρόεδρος.

Έχει γράψει 13 βιβλία (μυθιστορήματα, διηγήματα, βιβλία αυτογνωσίας), πολλά από τα οποία έχουν γίνει best seller, όπως η συλλογή διηγημάτων «Όχι πια sex, μόνο φίλοι» και τα βιβλία αυτογνωσίας «Η Ευτυχία είναι Απόφαση» και «Ψυχική Μπουγάδα».

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

© 2015-2021 Volta Magazine. All Rights Reserved.