Now Reading
Μπότης Θαλασσινός (1929-2017): Το Τάμα του ζωγράφου

Μπότης Θαλασσινός (1929-2017): Το Τάμα του ζωγράφου

+5
View Gallery

«Μια μέρα θα καταγράψω με τον χρωστήρα μου αυτά που τα παιδικά μου μάτια είχαν αντικρίσει…»

O παγκοσμίως καταξιωμένος Κρητικός ζωγράφος Μπότης Θαλασσινός έχει αφήσει τη σφραγίδα του μοναδικά, μέσω όλων των μορφών της τέχνης του. Υπάρχουν πλούσιες σειρές από θαλασσογραφίες, αγιογραφίες, νεκρές φύσεις, τοπία, και πορτρέτα επωνύμων του παγκοσμίου jet set. H έντονη καλλιτεχνική παρουσία του στη Νότια και Βόρεια Αμερική και στην Ευρώπη απέσπασε επάξια εντυπωσιακές κριτικές για όλο το καλλιτεχνικό του έργο.

Έχει θεμελιώσει τα έργα του στις βασικές αρχές τής κλασικής τέχνης εναρμονισμένα με επιρροές από τα σύγχρονα καλλιτεχνικά ρεύματα και τεχνοτροπίες. Ως νεαρός ζωγράφος λαμβάνει το πρώτο καλλιτεχνικό βραβείο από τον τότε Πρωθυπουργό Μεταξά. Σπουδάζει στην Α.Σ.Κ.Τ και αργότερα στην Καλών Τεχνών του Saο Paolo της Βραζιλίας. Ακολουθούν τέσσερα έτη ως σκηνογράφος σε δύο τηλεοπτικούς σταθμούς, όπου βραβεύτηκε για τα σκηνικά του “Orfeo Negro”. Ακολουθεί σειρά ατομικών εκθέσεων στις μεγαλουπόλεις της Αμερικής και της Ευρώπης με θριαμβευτική επιτυχία. Γίνεται γνωστός στους σημαντικούς συλλέκτες και στην κοινωνική elite τής εποχής.

Ο Θαλασσινός είναι καθιερωμένος ως ένας από τους καλύτερους μαέστρους της τεχνοτροπίας του pastel, για τη σπάνια λεπτότητα και επιβλητικότητα των έργων του. Επινόησε ακόμη και νέο τρόπο έκφρασης, τον “Φωτοκυβισμό” και τον “Φωτοκυλινδρισμό” δίνοντας νέα διάσταση και πνοή στη ζωγραφική του τέχνη.

Στην πιο σημαντική του σειρά έργων, την “Μάχη της Κρήτης” παρουσιάζω ένα αφιέρωμα των έργων ως ιστορικό ντοκουμέντο και υλοποίηση του παιδικού όρκου του Μπότη Θαλασσινού να καταθέσει μέσω της τέχνης του, τη δεκαήμερη μάχη, σαν κραυγή διαμαρτυρίας σε αυτά που έζησε τότε η παιδική του ψυχή. Κυριαρχεί το υπερβατικό στοιχείο που αντικατοπτρίζει την αυθεντικότητα της ευαίσθητης κσλλιτεχνικής ψυχοσύνθεσης ενός σπουδαίου εκφραστή της τέχνης. Είναι ένας ύμνος στον άνθρωπο. Όταν σκότωσαν τον παππού και τη γιαγιά του οι εισβολείς, είπε: «Εκείνη τη στιγμή της νίκης της Κρητικής ψυχής, τη στιγμή που οι βάρβαροι εισβολείς εγκλημάτησαν, εγώ ορκίστηκα να πάρω την εκδίκηση μου. Μια μέρα θα καταγράψω με τον χρωστήρα μου αυτά που τα παιδικά μου μάτια είχαν αντικρίσει…»

Την τελευταία 10ετία της ζωής του, εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Ελλάδα, παρόλο που ήταν αναγνωρισμένος πλέον καθολικά, συνέχισε να εργάζεται και άνοιξε τη γνωστή Σχολή Botis Thalassinos όπου δεχόταν μόνο ολιγομελής ομάδες, και δίδασκε με μια ξεχωριστή εσωτερική φλόγα. Ο αξέχαστος καλλιτέχνης και δάσκαλος, μια φωτεινή προσωπικότητα με γνήσια Κρητική ψυχή και έμφυτη καλοσύνη και απλότητα.

See Also

Ένας φημισμένος καλλιτέχνης που χαρακτηρίστηκε ως ο νέος El Greco από τον Salvador Dali, ένας κουρσάρος του χρωστήρα που τίμησε τη χώρα μας παγκοσμίως.

Στην καριέρα του έχει παρουσιάσει 45 ατομικές εκθέσεις και έχει τιμηθεί παγκοσμίως με 42 βραβεία.

Σήμερα μέρος της τεράστιας συλλογής των έργων του βρίσκεται στο Μουσείο «Μπότης Θαλασσινός» στη γενέτειρα του Τυλισσός, έξω από το Ηράκλειο της Κρήτης.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

© 2015-2021 Volta Magazine. All Rights Reserved.