Now Reading
Μπλοκάρει ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης κάθε αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας

Μπλοκάρει ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης κάθε αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας

Volta Magazine

Ξεκάθαρο μήνυμα ότι οποιαδήποτε προσπάθεια αξιοποίησης των αδόμητων και παλιότερα χαρακτηρισμένων ως κοινόχρηστων οικοπέδων στη Βουλιαγμένη από την Εκκλησία της Ελλάδος δεν θα προχωρήσει έστειλε η δημοτική αρχή Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης με μια αυστηρή ανακοίνωση. Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος δηλώνει έτοιμος για κάθε νομική και δικαστική διαμάχη έχοντας ήδη ένα πλούσιο “οπλοστάσιο” στέρεων επιχειρημάτων υπέρ του δημοσίου συμφέροντος και του πράσινου χαρακτήρα των εκτάσεων, καλώντας επί της ουσίας κάθε επενδυτή να απέχει από τη διεκδίκηση οικοπέδων που δεν είναι οικοδομήσιμα.

Η σκληρή ανακοίνωση της δημοτικής αρχής των 3Β ήρθε ως απάντηση στην πρόσκληση που δημοσιοποίησε η Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών για εκδήλωση ενδιαφέροντος ως προς μια σειρά ακινήτων. Από τα ακίνητα αυτά εξαιρούνται οι εκτάσεις της Φασκομηλιάς και του Ορφανοτροφείου Βουλιαγμένης. Πρόκειται για μια προκαταρκτική διαδικασία με σκοπό να αναδείξει πιθανούς ενδιαφερόμενους για μια μελλοντική δημοπρασία που τοποθετείται χρονικά από την ίδια την πρόσκληση έως τον Απρίλιο του 2023.

Σε ξεχωριστή πρόσκληση περιλαμβάνονται 5 ακίνητα στη Βουλιαγμένη που ποτέ δεν δεσμεύτηκαν και έχουν όρους δόμησης όπως κάθε ιδιωτική περιουσία (αν και ο Δήμος εντόπισε ότι περιλαμβάνεται από προχειρότητα στη σύνταξη της πρόσκλησης και ένα 6ο πολεοδομικά αρρύθμιστο οικόπεδο).

Το εξαιρετικά ενδιαφέρον σημείο της ανακοίνωσης του Δήμου είναι η νύξη ότι “η Εκκλησία παρουσιάζει ως ιδιοκτησία της, περισσότερες εκτάσεις απ’ όσες νομικά προβλέπονται“, η πρώτη ευθεία αμφισβήτηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των εκκλησιαστικών ακινήτων όπως είναι γνωστά μέχρι σήμερα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:


Τις ανησυχίες της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης για τις κυνικές προθέσεις της ηγεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, σχετικά με την τσιμεντοποίηση των ελεύθερων πράσινων εκτάσεων της Βουλιαγμένης, επιβεβαιώνουν οι 2167/2021 και 2168/2021 προσκλήσεις της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (ΕΚΥΟ), μέσω των οποίων κοινοποιείται πρόσκληση ενδιαφέροντος «αξιοποίησης» ή αγοράς εκκλησιαστικών ακινήτων. Σημειώνουμε, πως ιδιαίτερη αίσθηση, προκαλεί το γεγονός ότι το περιεχόμενο των προσκλήσεων χαρακτηρίζεται από σειρά λαθών και ανακριβειών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι συντάχθηκαν τουλάχιστον πρόχειρα και επιπόλαια.

See Also

Η πρόσκληση καλεί επίδοξους επενδυτές να καταθέσουν προτάσεις για την αγορά ή τη μακροχρόνια μίσθωση ακινήτων, με φερόμενο ιδιοκτήτη την Εκκλησία της Ελλάδος στους Δήμους Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Κηφισίας, Αχαρνών, Μοσχάτου, Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα στη Βουλιαγμένη, οι προκηρύξεις αφορούν συνολικά σχεδόν 190 στρέμματα από τα οποία:

  • Πέντε ακίνητα συνολικής έκτασης περίπου 9 στρεμμάτων, αναγνωρισμένα ως ιδιοκτησία της Εκκλησίας, τα οποία είναι πολεοδομικά ρυθμισμένα για οικιστική χρήση και ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχαν δεσμευτεί προς απαλλοτρίωση.
  • Ένα ακίνητο 4,6 στρεμμάτων και συγκεκριμένα στο ΟΤ 13Β, το οποίο έχει συμπεριληφθεί εσφαλμένα μαζί με τα πολεοδομικά ρυθμισμένα της προηγούμενης περίπτωσης.
  • Δεκαεφτά ακίνητα συνολικής έκτασης 190 στρεμμάτων, τα οποία μέχρι το 2004 ήταν δεσμευμένα προς απαλλοτρίωση και πλέον έχουν αποδεσμευτεί με σειρά δικαστικών αποφάσεων, αλλά είναι πολεοδομικά αρρύθμιστα, δηλαδή δεν έχουν οικοδομικές γραμμές, χρήσεις γης και όρους δόμησης. Σημειώνουμε, πως, για να ολοκληρωθεί μια διαδικασία για την πολεοδομική ρύθμιση αστικής περιοχής απαιτούνται, ακόμα και με τη συναίνεση όλων των φορέων αρκετά χρόνια.
  • Γι’ αυτό, άλλωστε, εκτιμάται πως στην προκήρυξη της ΕΚΥΟ για τα αρρύθμιστα ακίνητα υπάρχει όρος:

Ο Επενδυτής (επιφανειούχος) που θα αναλάβει την αξιοποίηση έκτασης ή υποσυνόλου εκτάσεων, θα υποχρεούται εγγυώμενος για αυτό με δική του επιμέλεια και έξοδα τα παρακάτω:
α) να υλοποιήσει την Πρότασή του εντός του χρονοδιαγράμματος και με όλες τις λεπτομερείς προδιαγραφές και όρους που θα συμφωνηθούν
β) μετά την υπογραφή της ως άνω συμβάσεως, να προβεί αμελλητί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την έκδοση αποφάσεως υπό του αρμοδίου οργάνου που θα τροποποιήσει το ρυμοτομικό σχέδιο στο εν λόγω Ο.Τ. προς άρση της ρυμοτομικής δέσμευσης και καθορισμό των όρων δομήσεως και χρήσεων γης και να εκδώσει όλες τις απαραίτητες άδειες για την υλοποίηση της Πρότασης.

Πρακτικά, καλεί τους επενδυτές να δεσμευθούν για την διεκπεραίωση διαδικασιών, οι οποίες δεν μπορούν να ολοκληρωθούν, καθώς ο πρώτος φορέας που πρέπει να συναινέσει στη διαδικασία είναι ο οικείος Δήμος, γεγονός που δεν πρόκειται να συμβεί, παρά τις αφόρητες πιέσεις που έχουν ασκηθεί και ασκούνται ακόμα και σήμερα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως η Εκκλησία, αφού απέτυχε μετά από προσπάθειες χρόνων να ρυθμίσει τις συγκεκριμένες εκτάσεις πολεοδομικά, προσπαθεί μέσω της προκήρυξης να μεταθέσει τη δύσκολη αυτή διαδικασία ως υποχρέωση στους μελλοντικούς επενδυτές. Καλούμε τους πιθανούς ενδιαφερόμενους να υπολογίσουν σε τι περιπέτειες μπορεί να εμπλακούν.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

© 2015-2021 Volta Magazine. All Rights Reserved.