Now Reading
Μια φορά κι έναν καιρό στο Ντουμπάι

Μια φορά κι έναν καιρό στο Ντουμπάι

+1
View Gallery

To «όρθιο χιλιόμετρο», οι δουλειές του Πέτρου Κωστόπουλου, ο Ιατρικός Τουρισμός και η εθνική υπερηφάνεια για το «Nammos»

Πίνουμε ένα ποτήρι λευκό κρασί «Sancerre» με το ιατρό Α.Κ., στο «Nammos» του Dubai. H τιμή του υπερβαίνει το ημερομίσθιο ενός μεσαίου στελέχους επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Αλλά ουδείς από τους θαμώνες φαίνεται να απασχολείται από τέτοιου είδους υπολογισμούς. Άλλωστε, αυτό είναι το μυστικό της επιτυχίας του συγκεκριμένου μέρους: η κλίσις του απαρεμφάτου του ρήματος θεάομαι-ώμαι, ήτοι μεταφραζόμενο στην νέα ελληνική, «να με δουν οι άλλοι».

Έχουν περάσει λίγες ημέρες από το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, και ο απόηχος των αντιδράσεων δεν έχει κοπάσει ακόμη. «Για όλους εμάς που ζούμε εδώ, μας φαίνεται αδιανόητο ότι έγινε τόσος θόρυβος για ένα θέμα δευτερευούσης, κατά την γνώμη μου, σημασίας», τονίζει ο συνομιλητής μου.

«Οι άνθρωποι που ταξίδεψαν έως εδώ για τις γιορτές των Χριστουγέννων το έπραξαν διότι μπορούσαν να το κάνουν. Η χώρα άνοιξε τα σύνορά της στις 7 Ιουλίου, με αυστηρούς όρους εισόδου και αφού είχε ακολουθήσει πολιτική σκληρών lockdowns από τον Απρίλιο. Επίσης, κατάφερε να ελέγξει το ιικό φορτίο, με τα κρούσματα να μην υπερβαίνουν επί μακρό χρονικό διάστημα τα 1.000, και τους θανάτους, την ώρα που μιλάμε, να είναι κάτω από 700».

Του αντιτείνω ότι η φασαρία στην Ελλάδα δεν έγινε γιατί οι συγκεκριμένοι επισκέπτες παρανόμησαν, αλλά γιατί εν μέσω πανδημίας προκάλεσαν το κοινό αίσθημα. Η εικόνα των celebrities να διασκεδάζουν ανέμελοι, την ώρα που ο υπόλοιπος πληθυσμός στην πατρίδα στενάζει, είναι τουλάχιστον άκομψη, επέμεινα.

«Σ’ αυτό θα συμφωνήσω. Δεν θα έπρεπε να ανεβάσουν φωτογραφίες, ούτε να βγουν να καυχηθούν στις τηλεοράσεις, αλλά πάλι, νομίζω ότι οι αντιδράσεις είναι υπερβολικές. Μας πήρε κι’ εμάς η “μπάλα” και έφθασα στο σημείο να κρύβομαι από όλους όσοι μού τηλεφωνούσαν για να σχολιάσω τα καθέκαστα», κλείνει ενοχλημένος τη συζήτηση.

See Also

Εγκατεστημένος εδώ και 7 χρόνια στο λιλιπούτειο κρατίδιο του Περσικού Κόλπου, ο ιατρός άφησε μία δουλειά, όπου ήταν απλήρωτος επί μήνες, για να αναζητήσει καλύτερη τύχη εκεί όπου υπήρχε προσφορά για την ειδικότητά του. Το «θαύμα» που εκτελείται στο Ντουμπάι τα τελευταία είκοσι έτη, περιλαμβάνει επενδύσεις στον τομέα του Ιατρικού Τουρισμού. Νοσοκομειακοί κολοσσοί από όλον τον κόσμο έχουν ανοίξει παραρτήματα και προσελκύουν ασθενείς από τόπους που έχουν ανεπτυγμένη ιατρική περίθαλψη. Συνδυάζουν, δηλαδή, την θεραπεία με τις διακοπές. Εξακόσια τριάντα εκατομμύρια ευρώ είναι τα έσοδα που αναμένονταν ετησίως το 2020, από το συγκεκριμένο είδος Τουρισμού πριν από την επέλαση του κορωνοϊού. Ένα αμελητέο ποσό συγκριτικώς με τα χρήματα που αφήνουν οι περίπου σαράντα εκατομμύρια τουρίστες, με μέση δαπάνη επισκέπτη ανά διανυκτέρευση τα 2.000 δολάρια. Όταν ο ηγέτης του Εμιράτου, ενός εκ των επτά των Η.Α.Ε. (Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων), Μωχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ Μακτούμ, αποφάσισε να προχωρήσει στις φαραωνικών διαστάσεων επενδύσεις, κτίζοντας ουσιαστικά από το μηδέν μία υπερσύγχρονη πόλη στην έρημο, δεν ήταν ολίγοι εκείνοι που τον αντιμετώπισαν με σκεπτικισμό.

Η χρηματοοικονομική κρίσις που έπληξε την παγκόσμιο Οικονομία το 2008, λίγο έλειψε να τινάξει στον αέρα τα σχέδια του οραματιστή σεΐχη. Ο υψηλότερος ουρανοξύστης του πλανήτη, το Burj al Dubai, όπως επρόκειτο να επονομασθεί, παρ’ ολίγον να μην εγκαινιασθεί. Το «όρθιο χιλιόμετρο», όπως άλλως πώς αποκαλείτο, τελικώς ενεκαινιάσθη μετά βαΐων και κλάδων το 2010, μετά την «ένεση» ρευστότητας που παρεχώρησε το γειτονικό Εμιράτο Άμπου Ντάμπι. Ένας από τους όρους της συμφωνίας ήταν η μετονομασία του σε Burj Khalifa, από το βαπτιστικό όνομα του ευεργέτου-ηγέτη του όμορου Εμιράτου. Οι επενδύσεις, κυρίως στους τομείς των Υποδομών, του Real Estate, του Τουρισμού και των Υπηρεσιών, συνεχίσθηκαν με αμείωτο ρυθμό, έως ότου, το 2014, η προσφορά ακινήτων υπερκέρασε την ζήτηση, με αποτέλεσμα την πτώση των τιμών.

«Κοιτάω αυτή την εποχή διαμερίσματα για την οικογένειά μου σε ουρανοξύστες, και οι τιμές είναι εξωφρενικές. Στο Burj Khalifa είδα για παράδειγμα ένα τριάρι γύρω στο 1.000.000 ευρώ», απαντά στο σχετικό ερώτημά μου ο Τ.Κ. Για να προσθέσει: «Κι’ εδώ που καθόμαστε οι τιμές είναι πολύ υψηλές, αλλά πώς να το κάνουμε, νοιώθω υπερήφανος όταν φέρνω τους ξένους φίλους μου, για την επιτυχία ενός ελληνικού μαγαζιού. Απ’ όλη αυτήν την ιστορία λυπάμαι για την στοχοποίηση του φίλου μου Πέτρου Κωστόπουλου, ο οποίος πραγματικά ήλθε εδώ για δουλειά, με τον συνονόματό του Πέτρο Στάθη, όπως και για το ότι πήραν τα “σκάγια” τον Στέφανο Τσιτσιπά, ο οποίος, όπως όλοι οι τενίστες που θα συμμετείχαν στο Αυστραλιανό Open, λόγω καραντίνας υποχρεώθηκε να προπονείται στο Ντουμπάι. Είναι κρίμα οι Έλληνες δημοσιογράφοι, πριν γράψουν ή αναφερθούν σε κάτι, να μην διασταυρώνουν τις ειδήσεις

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

© 2015-2021 Volta Magazine. All Rights Reserved.