Now Reading
Ιστορώντας την Οδύσσεια: Μια ζωφόρος-κόσμημα στο κτήριο της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ

Ιστορώντας την Οδύσσεια: Μια ζωφόρος-κόσμημα στο κτήριο της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ

+21
View Gallery

Ο ζωγράφος Γιώργος Κόρδης δημιούργησε ένα μνημειώδες έργο με πρόταση του Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ κ. Αχιλλέα Χαλδαιάκη στον χώρο της Σχολής από τις 12 έως τις 26 Μαρτίου 2021. Πρόκειται για μια μοναδική παγκοσμίως τοιχογραφία που καλύπτει επιφάνεια περίπου 180 τετραγωνικών μέτρων  (1,90 x 90 μέτρα) στον 3ο όροφο τη Σχολής και αφηγείται την Οδύσσεια. Οι μορφές ιστορούνται σε σχεδόν φυσικό μέγεθος και στην τεχνοτροπική απόδοσή τους συνυφαίνονται σε ένα οργανικό όλον η τεχνική των αρχαίων ελληνικών ληκύθων, η μεσαιωνική ελληνική τέχνη (βυζαντινή), καθώς και στοιχεία από τον δυτικό μοντερνισμό. Χρησιμοποιήθηκε η τετράχρωμη Πολυγνώτεια παλέτα (ώχρα, κόκκινο, άσπρο, μαύρο) η οποία σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη πλαστικότητα και ποιότητα της γραμμής επιτυγχάνει την αίσθηση μιας ανάγλυφης ζωφόρου.

Τη ζωφόρο περιτρέχει μια ζώνη με πρωτότυπο κείμενο της Οδύσσειας. Συγκεκριμένα, παρατίθεται αυτούσιο το Προοίμιο του Έπους, καθώς και χαρακτηριστικοί στίχοι κάτω από τις αντίστοιχες σκηνές. Με αυτό τον τρόπο το εν λόγω έργο εκτός από τη μοναδική καλλιτεχνική του αξία, αποκτά και εκπαιδευτικό ρόλο. Φοιτητές αλλά και μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα στον χώρο της Φιλοσοφικής να μελετήσουν in situ το αρχαίο κείμενο και να κατανοήσουν σε βάθος την ομηρική ποίηση (μετρική, αφηγηματικές τεχνικές – τεχνική του εγκιβωτισμού, στοιχεία πολιτισμού, ανθρωπομορφισμός των θεών κ.ά.).

Στην υλοποίηση του έργου βοήθησαν οι ζωγράφοι της ομάδας του Γ. Κόρδη: Κανέλλος Κανελλόπουλος, Πολυχρόνης Βήχος, Άλκης Παππάς, Μαρία Πάνου. Τη φιλολογική επιμέλεια του έργου είχε η καθηγήτρια Φιλόλογος του Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης, κ. Ειρήνη Φαραντούρη.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

© 2015-2021 Volta Magazine. All Rights Reserved.