Now Reading
Ιωάννα Ευθυμίου Di Monaco

Ιωάννα Ευθυμίου Di Monaco

+3
View Gallery

Οι πίνακές της έχουν αποκτηθεί από οικογένειες βασιλικών στο Ηνωμένο Βασίλειο και το Μονακό και διασημότητες όπως η Μαντόνα. Η διεθνώς γνωστή Ελληνίδα ζωγράφος είναι ένας από τους λίγους ανθρώπους που κατάφεραν να λάβουν άδεια για να παρουσιάσουν μια ποπ αρτ έκδοση της Βασίλισσας Ελισάβετ σε μια έκθεση με τίτλο «Η ζωή της Αυτού Μεγαλειότητας» στο Ελληνικό Κέντρο του Λονδίνου και πρόσφατα κέρδισε τον τίτλο «Βασιλικός Καλλιτέχνης “Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για το Jubilee Ζαφείρι της Βασίλισσας Ελισάβετ Β ‘, στο Λονδίνο. Η περίφημη έκθεσή της με τίτλο «Οι Θησαυροί μου» υποστηρίζει την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα και θα παρουσιαστεί φέτος στο Λονδίνο. Τον επόμενο Μάιο, η Ιωάννα Ευθυμίου, Πρόεδρος του διεθνούς οργανισμού International Action-Art Monaco, θα φιλοξενήσει στο Μόντε Κάρλο ένα από τα πιο δημοφιλή καλλιτεχνικά γκαλά, με τη Μαρία Καλλά.

Tι κοινό έχει στο μυαλό του καλλιτέχνη η βασίλισσα Ελισάβετ, η Γκρέις Κέλλυ και η Τζοκόντα; Τι ήταν αυτό που πυροδότησε την έμπνευσή σου;
Τρεις γυναίκες που άφησαν εποχή, έγιναν αξεπέραστα σύμβολα σε παγκόσμια κλίμακα η κάθε μία για κάτι διαφορετικό. H Βασίλισσα Ελισάβετ για το δυναμισμό και την οξυδέρκειά της, η Πριγκίπισσα Γκρέις του Μονακό για την κρυστάλλινη ομορφιά και την έμφυτη ευγένειά της και η αινιγματική Τζοκόντα, η γυναίκα μυστήριο που καθημερινά συρρέουν δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες για να τη συναντήσουν στην αίθουσα «Salle des Etats» του Μουσείου του Λούβρου. Η έμπνευση από γυναίκες σύμβολα τέτοιας εμβέλειας διεγείρει πάντα το μυαλό ενός καλλιτέχνη και ειδικά το δικό μου που θέλει απεγνωσμένα να ζωντανεύει το «μύθο». Η μαγεία για εμένα είναι αυτές οι γυναίκες να συναντιούνται στον ίδιο χώρο και στον ίδιο χρόνο συμπληρώνοντας η μία την άλλη και δημιουργώντας ταυτόχρονα μία άλλη διάσταση, κάνοντας την ψευδαίσθηση πραγματικότητα.

Η σχέση σου με το Μονακό και τον πριγκιπικό Οίκο των Γκριμάλντι, είναι γνωστή. Είναι ένας καθοριστικός σταθμός στην καλλιτεχνική σου πορεία και γιατί;
Η σχέση μου με το Μονακό ήταν μοιραία και αναπόφευκτη και φυσικά δεν μπόρεσα να αντισταθώ. Η γνωριμία μου με τη  Πριγκιπική οικογένεια στα πλαίσια της δουλειάς μου ήταν σίγουρα ο θεμέλιος λίθος για την παραμονή μου και την περαιτέρω ενασχόλησή μου καλλιτεχνικά εκεί. Τα έργα μου όπως κι εγώ αποκτούν μια άλλη διάσταση και σημασία στον συγκεκριμένο τόπο. Το Μονακό με εμπνέει κάθε φορά και περισσότερο δίνοντας πάντα μια άλλη πινελιά στα έργα μου. Δεν είναι τυχαίο που πολλοί μεγάλοι καλλιτέχνες πέρασαν στο παρελθόν από εκεί όπως ο Νταλί.

Πειραματίζεσαι με τις εικαστικές τεχνοτροπίες. Θα ήθελα να μου ορίσεις την αισθητική που εκφράζεις μέσα από τα έργα σου.
Η αισθητική που εκφράζω μέσα από τα έργα μου είναι ό,τι με εκφράζει βαθιά… είμαι εγώ χωρίς προσποιήσεις και «πρέπει». Εξιστορούν πάντα μια αλήθεια απαλλαγμένη από στερεότυπα. Αντλώ έμπνευση τόσο από την Ποπ Αρτ, το κίνημα Τέχνης που μου ταιριάζει περισσότερο και ανήκω, αλλά χρησιμοποιώ επίσης και στοιχεία εξπρεσιονιστικά γιατί η έκφραση θέλω να κατέχει σημαντικό ρόλο. Οι τεχνοτροπίες που χρησιμοποιώ έχουν να κάνουν κι αυτές συνήθως  με την Ποπ αισθητική και τη γοητεία που κάθε φορά θέλω να δώσω, όπως η χρήση της διαμαντόσκονης.

Ποια πιστεύεις ότι είναι η ευθύνη της Τέχνης στον σύγχρονο κόσμο;
Η ευθύνη της Τέχνης είναι σημαντική και κυρίως στη διαμόρφωση άποψης στη νέα γενιά που έρχεται σε επαφή με αυτή, γι’ αυτό και κάθε καλλιτέχνης πρέπει να αναλογίζεται την ευθύνη του. Πρέπει να είναι αληθινός και άμεσος και σίγουρα όχι αναπόσπαστος από το τι συμβαίνει γύρω του.

See Also

Κλείνεις το 2019, με μια συλλογή πολύ ιδιαίτερων βραδινών φορεμάτων. Τι ήταν αυτό που  σε οδήγησε να κάνεις τη δική σου παρέμβαση στη μόδα;
Πάντα σχεδίαζα δικά μου ρούχα όπως και χρηστικά αντικείμενα, μάλιστα κάποια βγήκαν στην αγορά από επώνυμα καταστήματα. Το design, αμέσως μετά την αποφοίτησή μου από τη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, ήταν το μεταπτυχιακό μου στο Λονδίνο και αργότερα στη Νέα Υόρκη. Για εμένα το να σχεδιάζω μία κόκκινη Ferrari GTO 250 ή το να σχεδιάζω ένα κόκκινο βραδινό φόρεμα είναι το ίδιο! Η νέα σειρά ρούχων που σχεδίασα απευθύνεται κυρίως σε γυναίκες που αγαπούν την Τέχνη και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα με ένα μοναδικό τρόπο και χωρίς πολλά αντίγραφα. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα εγκαταλείψω τη ζωγραφική μου… είναι απλά μια προέκταση της δουλειάς μου.

Τι καινούριο ετοιμάζεις για τη νέα χρονιά;
Για τη νέα χρονιά ετοιμάζω κάποιες εκθέσεις με τη νέα μου δουλειά με τίτλο «Angels / Crystal reality» στο Λονδίνο, στο Μονακό και δεν αποκλείεται και στην Αθήνα. Επίσης, θα εκθέσω στο Λονδίνο τα έργα μου με τίτλο «Οι θησαυροί μου / My treasures» που ήδη έχει παρουσιαστεί και βραβευθεί στην Ελλάδα, στο Μερόπειο Ίδρυμα, στο Ίδρυμα Τσιχριτζή, στο Ζάππειο Μέγαρο, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, και τελεί υπό την αιγίδα του Ομίλου UNESCO Πειραιώς και Νήσων. Κάτι εξίσου σημαντικό για τη νέα χρονιά, και με τη νέα μου ιδιότητα ως Πρόεδρος της Διεθνούς Οργάνωσης International Action-Art Monaco σχεδιάζω ένα gala Τέχνης στο Μόντε Κάρλο, με θέμα την αείμνηστη Μαρία Κάλλας. 

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

© 2015-2021 Volta Magazine. All Rights Reserved.