Now Reading
Η διατροφή της γονιμότητας

Η διατροφή της γονιμότητας

Υπογονιμότητα, μια λέξη και ένας ιατρικός ορισμός, που δυστυχώς αποτελεί σημείο των καιρών που διανύουμε.

Ως ιατρός και μάλιστα κόρη γυναικολόγου, οφείλω να βασιστώ σε νούμερα και έρευνες που είναι αναμφισβήτητα.

Ως γυναίκα όμως με το διακαή πόθο να αποκτήσω παιδιά, με έκανε να ασχοληθώ πολύ περισσότερο και να το προσεγγίσω μέσα από την επιστήμη της Αντιγήρανσης και της προληπτικής ιατρικής.

Σαφώς και πρέπει να αποκλειστούν παθολογικά αίτια και να γίνει λεπτομερή διερεύνηση από το γυναικολόγο σας. Εγώ θα σας υποδείξω ότι εσείς μπορείτε να κάνετε με τη διατροφή σας και τον τρόπο ζωής σας, για να βοηθήσετε τον εαυτό σας, είτε προχωρήσετε με φυσιολογική σύλληψη είτε με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Αρχικώς, δεν πιστεύω εντελώς στη βιολογική ηλικία, όσο πιστεύω στη δύναμη της θέλησης και στο πως εμείς συντηρούμε το σώμα μας. Άλλωστε, τα ωάρια και το σπέρμα είναι τόσο υγιή όσο η γυναίκα και ο άντρας που τα παράγει.

Όλες ξέρουμε ότι η ιδανική ηλικία για γονιμοποίηση είναι πριν τα 35. Επίσης, ότι μετά τα 40 οι πιθανότητες σύλληψης μειώνονται και οι αποβολές αυξάνονται. Σίγουρα, δεν μπορούμε να αυξήσουμε τον αριθμό των ωαρίων αλλά μπορούμε όμως να βελτιώσουμε την ποιότητα των ωαρίων.

Πιστεύω, ότι δεν είναι τυχαίο ότι τα ποσοστά υπογονιμότητας αυξήθηκαν παράλληλα με το διαβήτη και την παχυσαρκία. Όλα έχουν σχέση με την ινσουλινο-αντίσταση και το κοιλιακό πάχος.

Ποια είναι όμως τα βασικά βήματα για να το διαχειριστούμε;

Υγιές βάρος

Όταν το ποσοστό λίπους είναι πολύ χαμηλό, συμβαίνει να έχουμε αραιομηνόροια ή και αμηνόροια. Πολύ συχνό φαινόμενο στις κοπέλες με ανορεξία, αλλά και σε αυτές που κάνουν έντονη άσκηση. Η φύση άλλωστε, έδωσε πιο πολύ λίπος στις γυναίκες για το λόγο της γονιμοποίησης.

See Also

Το ίδιο κακό είναι και το αυξημένο βάρος. Υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες δεν έχουν συνήθως σταθερό κύκλο και ωορρηξίες. Ακόμη και μόλις με 10% μείωση του σωματικού βάρους, υπάρχουν έρευνες όπου βελτιώνονται τα ποσοστά γονιμοποίησης. Είναι βασικό να ακολουθείτε υγιεινή διατροφή:

 1. Προτιμήστε τους καλούς υδατάνθρακες, οι οποίοι διατηρούν σταθερό το σάκχαρο του αίματος. Ψωμί και ζυμαρικά ολικής αλέσεως, ρύζι καστανό η μπασμάτι, γλυκοπατάτα, κινόα, φαγόπυρο.

 2. Επιλέξτε οργανικό κρέας, κοτόπουλο ή αυγά

 3. Αποφύγετε τα τρανς λιπαρά. Προτιμήστε αγνό παρθένο ελαιόλαδο.

 4. Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε Ω3 λιπαρά. Αβοκάντο, καρύδια και λιπαρά ψάρια. Σαρδέλλες και ψάρια ανοικτής θαλάσσης όπως λαυράκι,τσιπούρα και άγριος σολωμός.

 5. Αποφύγετε εντελώς τη ζάχαρη και οτιδήποτε επεξεργασμένο την περιέχει.

 6. Διατηρήστε υγιές και καθαρό έντερο. Καταναλώστε ελληνικό γιαούρτι και κεφίρ,τα οποία περιέχουν προβιοτικά. Αποφύγετε τη δυσκοιλιότητα αυξάνοντας τις φυτικές ίνες >25γρ. ημερησίως.

 7. Σαλάτες και φρούτα με πολλά χρώματα, πλούσιες σε αντιοξειδωτικά.

 8. Πολύ νερό και περιορίστε την καφείνη και το αλκόολ.

Εκτός από την διατροφή είναι βασικό να φροντίζετε να έχετε επαρκή και ποιοτικό ύπνο χωρίς να ξυπνάτε το βράδυ.

 • Σωστή άσκηση και όχι υπεράθληση.

 • Διαχείριση του άγχους. Το χρόνιο άγχος οδηγεί σε ινσουλινο-αντίσταση, κοιλιακό λίπος, μειωμένη διάθεση για σεξ και υπογονιμότητα. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλά ζευγάρια συλλαμβάνουν όταν είναι σε διακοπές.

 • Μειώστε την έκθεση σε περιβαλλοντικές τοξίνες (βαρέα μέταλλα,ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία κ.ά). Πλέον, μπορεί να μετρηθούν ειδικοί δείκτες και να σας δοθούν οδηγίες.

 • Πάρτε κάποιο συμπλήρωμα διατροφής που σίγουρα θα περιέχει φυλλικό οξύ και ό,τι άλλο αποφασίσει ο γιατρός σας.

Είχα την μεγάλη τύχη να γνωρίσω πριν λίγες μέρες σε ένα συνέδριο του Harvard για την Μεσογειακή διατροφή τον καλύτερο στον τομέα της γονιμότητας σε σχέση με την διατροφή, τον καθηγητή Ιατρικής Dr. Walter Willett. Μελέτησε μαζί με τους άλλους ερευνητές την γονιμότητα σε 19000 γυναίκες από την Ηarvard Nurses’ Health Study, όπου απέδειξαν ότι τα ποσοστά γονιμότητας μπορούν να αυξηθούν με σωστή διατροφή και τρόπο ζωής.

Στο πολυιατρείο Dr. Psoma Wellness εφαρμόζονται ειδικά προγράμματα διατροφής για βελτίωση της γονιμότητας σε συνδυασμό με ειδικές εξετάσεις.

What's Your Reaction?
Excited
1
Happy
2
In Love
0
Not Sure
1
Silly
0

© 2015-2021 Volta Magazine. All Rights Reserved.