Now Reading
Prototype to Unicorn: Η άνοδος του Ελληνικού Οικοσυστήματος των Startups

Prototype to Unicorn: Η άνοδος του Ελληνικού Οικοσυστήματος των Startups

Αν κάνετε μία αναζήτηση στην ειδησεογραφία των τελευταίων τριάντα ημέρων, πιθανότατα θα δείτε τίτλους όπως:Η Microsoft επενδύει  $1 δις για την δημιουργία Data Center στην Ελλάδα (Οκτ. 2020)

  • H NetData ολοκληρώνει έναν νέο επενδυτικό γύρο $14,2 εκ. (Σεπ. 2020)
  • H Spotawheel σηκώνει νέα χρηματοδότηση €10 εκ. (Σεπ. 2020)
  • Συμφωνία επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας ΗΠΑ – Ελλάδας (Σεπ. 2020)
  • Η InstaShop εξαγοράζεται από την DeliveryHero για $360 εκ. (Αυγ. 2020)

Όλα τα παραπάνω περιγράφουν ένα πράγμα: η Ελλάδα αναδύεται ως κόμβος για καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις. Η ελληνική αγορά των startup έκανε τα πρώτα της βήματα κατά τη διάρκεια της κρίσης και έκτοτε αναπτύσσεται σταθερά. Σήμερα τοπικό οικοσύστημα έχει αξία δισεκατομμυρίων ευρώ. Πλέον, κάποια από τα Ελληνικά startup θεωρούνται «μονόκεροι», εταιρίες που η αξία τους εκτιμάται στο 1 δις δολάρια.

Η κεφαλαιοποίηση του Ελληνικού οικοσυστήματος υπερβαίνει τα 3,5 δις ευρώ, από 2,5 δις πέρυσι και μηδέν μόλις οκτώ χρόνια πίσω. Το Ελληνικά startups έχουν εισέλθει σε μια περίοδο ωριμότητας, με την Αθήνα να αναγνωρίζεται το 2018, ως η Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας.

Δημιουργώντας Μονόκερους
Πολλά ελληνικά startup ξεκίνησαν από το μηδέν, προσελκύοντας ξένες επενδύσεις και δημιουργώντας μοναδικά τεχνολογικά προϊόντα. Εταιρείες όπως η Blueground, Workable, Viva, Persado, Beat και Skroutz, έχουν αξία άνω των 100 εκ. ευρώ, ενώ άλλες εταιρείες, όπως η Orfium, Marine Traffic και Netdata πλησιάζουν αυτό το ορόσημο.

Μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως έχουν εξαγοράσει ελληνικά startup. Η Samsung εξαγόρασε την Innoetics, που έχει αναπτύξει τεχνολογία text-to-speech και voice-to-speech, η Daimler εξαγόρασε το Taxibeat, μία εφαρμογή που σου επιτρέπει βρεις ταξί. Τον Μάιο του 2020, η Microsoft εξαγόρασε τη Softomotive, που αναπτύσσει λογισμικό ρομποτικής αυτοματοποίησης διεργασιών και η Applied Material απέκτησε τη Think Silicon, που εξειδικεύεται στην ανάπτυξη επεξεργαστών γραφικών (GPUs) υψηλών επιδόσεων.

Το τοπίο των Venture Capital
Το 2010, τα ελληνικά startup άντλησαν κεφάλαια ύψους $48 εκ., ενώ το 2018 οι επενδύσεις έφτασαν τα $539 εκ. Την ίδια περίοδο, επενδύθηκαν σε 301 startups, $2,4 δις.

Το Openfund ήταν το πρώτο venture capital fund στη χώρα, κάνοντας αρκετές επιτυχημένες επενδύσεις σε εταιρείες όπως στη Beat και Workable. Το EquiFund που ξεκίνησε το 2017, ήδη εμφανίζει θετικά αποτελέσματα, με σχεδόν 500 εκ. ευρώ να διοχετεύονται σε ελληνικά startup μέχρι το 2022.

Το διεθνές ενδιαφέρον για τις ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις αυξάνεται. Για παράδειγμα, η Bain Capital Ventures ηγήθηκε ενός γύρου 15,5 εκατομμύρια ευρώ στη Netdata. Και δεν είναι η μόνη που έχει προσελκύσει ξένα κεφάλαια. Τα παραδείγματα είναι πολλά, και το ενδιαφέρον σηματοδοτεί μια νέα φάση ωρίμανσης της τοπικής αγοράς των startup.

See Also

Μπαίνουμε σε μια νέα και ενδιαφέρουσα φάση. Τα απαραίτητα επιχειρηματικά κεφάλαια τώρα είναι διαθέσιμα, αλλά χρειαζόμαστε περισσότερα από χρήματα, για να κάνουμε το επόμενο άλμα.

Τα Επόμενα Βήματα
Η Ελλάδα αντιμετωπίζει ξανά μια κρίση, αυτή τη φορά λόγω της πανδημίας, η οποία έπληξε ανεπανόρθωτα τα φετινά έσοδα του τουρισμού. Για να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε έναν παγκόσμιο κόμβο καινοτομίας, κάποια πράγματα πρέπει να αλλάξουν.

Θα πρέπει να βρούμε τρόπους να κρατήσουμε το ταλαντούχο επιχειρηματικό δυναμικό στη χώρα. Μια έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος, έδειξε πως για τη περίοδο 2008-2013, 427.000  Έλληνες εγκατέλειψαν τη χώρα. Η ελληνική γραφειοκρατία είναι ένας από τους λόγους. Οι υψηλές εισφορές κοινωνικής ασφάλισης είναι άλλος ένας, γεγονός που καθιστά τα ελληνικά startup λιγότερο ανταγωνιστικά. Θα πρέπει να βελτιώσουμε τα πάντα, από την υγειονομική περίθαλψη και την κοινωνική ασφάλιση μέχρι τους φόρους. Θα πρέπει επίσης να ευθυγραμμίσουμε τους μισθούς και τα κίνητρα για να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί.

Έχουμε ξυπνήσει το επιχειρηματικό πνεύμα στους ανθρώπους μας και είμαστε στο σωστό δρόμο. Όμως, η οικοδόμηση ενός ισχυρού οικοσυστήματος των startup, σημαίνει ισχυρή συνδεσιμότητα, δικτύωση, επίσημα και ανεπίσημα με ιδρύματα, πρόσβαση σε χρηματοδότηση, ανθρώπινο κεφάλαιο και γνώση. Ορισμένα από αυτά τα στοιχεία ήδη λειτουργούν καλά, όμως κάποια άλλα χρειάζονται περισσότερο χρόνο. Η πραγματική πρόκληση για την χώρα είναι να διευρύνει την οικονομία της, και να απελευθερωθεί από τις εξαρτήσεις σε τομείς όπως είναι ο τουρισμός, που είναι ευάλωτοι σε εξωτερικούς κραδασμούς. Ο δρόμος μπροστά έχει αναμφίβολα εμπόδια, αλλά επίσης μεγάλη ανάπτυξη, που δεν έχουμε ακόμη φανταστεί.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

© 2015-2021 Volta Magazine. All Rights Reserved.