Now Reading
Ο “δικός μου” Pierre Cardin

Ο “δικός μου” Pierre Cardin

+3
View Gallery

Μόλις πληροφορήθηκε τον θάνατο του επιστήθιου φίλου της, Pierre Cardin, στο Αμερικάνικο νοσοκομείο του Παρισιού, η Γενική Πρόξενος της Ακτής Ελεφαντοστού στην Ελλάδα κυρία Μέρω Κεσεσίογλου έχασε τη γη κάτω από τα πόδια της.

Έφυγε αυτός  ο χαρισματικός άνθρωπος που αποδεδειγμένα είχε το άγγιγμα του Θεού καθώς μέσα από τις εμπνεύσεις του κατάφερε να εισχωρήσει στο μυαλό και στις καρδιές όλου του κόσμου.

Ο Ιταλικής καταγωγής Pierre Cardin – από γονείς γαιοκτήμονες οινοπαραγωγούς της Βορείου Ιταλίας – για τη Μέρω δεν ήταν απλά ένας φίλος, αλλά αδερφός, δεν ήταν ένας δημοφιλής σχεδιαστής, μια απλή γνωριμία, αλλά ο άνθρωπος που εμπιστεύτηκε τη προσωπική του συλλογή τεράστιας αξίας απλών και συλλεκτικών κοστουμιών προκειμένου να παρουσιαστούν στο Αθηναϊκό κοινό και να ενισχύσει το φιλανθρωπικό της έργο στην Αφρική και στην Ελλάδα.

Δυναμικός, μαχητικός, δεν φοβόταν τον θάνατο, διότι πίστευε πολύ στη μετεμψύχωση.

Γνωρίστηκαν σε μια δεξίωση των Ηνωμένων Εθνών καθώς και οι δυο ήταν πρέσβεις καλής θελήσεως UNAIDS, αγωνιζόντουσαν ενάντια στη μεγάλη ασθένεια του AIDS, ιδιαίτερα φιλάνθρωποι και οι δυο.

Αμέσως, αναπτύχθηκε μεταξύ τους  μια δυνατή φιλία, μια χημεία που κράτησε για πολλά χρόνια.

Η γυναίκα για τον Pierre Cardin ήταν πρόσωπο ιερό  μας αφηγείται η κυρία Μέρω Κεσεσίογλου, τη θεωρούσε θεότητα που ο ίδιος ένιωθε την υποχρέωση να της ενισχύει τη προσωπικότητα, να της τονίζει το σώμα αλλά κυρίως είχε την ανάγκη να την απελευθερώσει από το μονότονο ντύσιμο της.

Επιθυμία του ήταν να απεγκλωβίσει τη γυναίκα από τη συντηρητική της εικόνα.

Ζούσε ασκητικά χωρίς πολλές σπατάλες κι ενώ πρόσεχε τη διατροφή του λάτρευε την ιταλική κουζίνα και ιδιαίτερα τα ιταλικά αλλαντικά. Δεν κάπνιζε, δεν έπινε, βάζοντας την υγεία του στις προτεραιότητες του.

Ο ίδιος δεν απέκτησε ποτέ παιδιά, κι αυτό τον έκανε να είναι πατρικός απέναντι στα μοντέλα συμπεριφερόμενος στοργικά και με αγάπη.

Έτσι, τα μοντέλα του, του είχαν τεράστια αδυναμία.

Πολύ δοτικός και προστατευτικός, βοηθούσε τους νεαρούς ταλαντούχους καλλιτέχνες να αναρριχηθούν σε οποιοδήποτε κλάδο της τέχνης ανήκαν. Ενώ εκτιμούσε τους ανθρώπους του πνεύματος, τους τιτλούχους και τους βασιλείς, στενοχωριόταν γιατί η Γαλλία έχασε τη μοναρχία.

Η σημαντική φιλία του με τη Μέρω στάθηκε η αφορμή να αγαπήσει την Ελλάδα  και ιδιαίτερα την Αθήνα την οποία επισκέφθηκε όσες φορές χρειάστηκε να παραστεί στις επιδείξεις του με αποκορύφωμα το μεγάλο ντεφιλέ στο περιστύλιο του Ζαππείου Μεγάρου, αλλά και στις θεατρικές παραστάσεις που είχε σκηνοθετήσει και επιμεληθεί τα κοστούμια. Τελειομανής, αυστηρός με τον εαυτό του παρίστατο ο ίδιος στις πρόβες προκειμένου να έχει το πρώτο και τον τελευταίο λόγο και δεν αποχωρούσε αν δεν ήταν σίγουρος για το αποτέλεσμα.

See Also

‘’Είμαι ιδιαίτερα στενοχωρημένη που έχασα έναν καρδιακό φίλο που παρ’ όλο την απόσταση, είχαμε μια ιδιαίτερη σύνδεση και μια φιλία που δεν ξέρω να θα μπορέσω να την ξαναβιώσω.‘’

Ήταν απλός, ιδιαίτερα καταδεκτικός και συμπονετικός ξεχώριζε για τους τρόπους του και την ταπεινότητα του.

Χαρακτηριστικό της απλότητας του ήταν ‘’όταν σε μια επίδειξη μόδας στην Αθήνα δεν καταφέραμε να τον υποδεχθούμε στο αεροδρόμιο καθώς ενώ εμείς περιμέναμε στο VIP Lounge για να τον οδηγήσουμε με την λιμουζίνα που είχαμε εξασφαλίσει στο ξενοδοχείο του εκείνος ήδη είχε πάρει ταξί,’’ μας λέει η ίδια ενθυμούμενη με νοσταλγία και έκπληξη.

‘’Όταν διαπιστώσαμε ότι είχε έφτασε στο ξενοδοχείο του βλέποντας τον να βγαίνει από το ασανσέρ ρωτώντας τον με απορία μας είπε ότι ήθελε να επικοινωνήσει με τον ταξιτζή προκειμένου να ενημερωθεί για τη καθημερινότητα των ανθρώπων και τη ζωή εδώ στην Αθήνα.’’

Η Ακρόπολη ήταν από τα αγαπημένα του αξιοθέατα καθώς χάζευε την Αθήνα από ψηλά ενώ λάτρευε να γευματίζει στο Διόνυσο με πατροπαράδοτη Ελληνική κουζίνα.

Του άρεσε να κάνει μεγαλεπήβολα σχέδια ως τη τελευταία ημέρα του θανάτου του, ακόμα και όταν ήταν στο νοσοκομείο.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

© 2015-2021 Volta Magazine. All Rights Reserved.