Now Reading
Γιώργος Πίππας – Ο πρώτος Έλληνας Δήμαρχος του Κέιμπριτζ

Γιώργος Πίππας – Ο πρώτος Έλληνας Δήμαρχος του Κέιμπριτζ

View Gallery

Ο δήμαρχος του Κέιμπριτζ είναι ο πρώτος πολίτης και ο κύριος ρόλος του είναι να προεδρεύει του Συμβουλίου της πόλης, εκπροσωπώντας την Α. Μ. Βασίλισσα της Αγγλίας. Το Κέιμπριτζ είναι μια μικρή πόλη 125.000 κατοίκων, με 98 βραβεία Νόμπελ περισσότερα από όσα έχει ολόκληρη η Γαλλία, είναι η πόλη που έχει το υπ’ αριθμόν ένα πανεπιστήμιο της Αγγλίας και το υπ’ αριθμόν τέσσερα παγκοσμίως. Ο Γιώργος Πίππας είναι ο «πρώτος ξένος», ελληνικής καταγωγής, που εξελέγη στο αξίωμα του δημάρχου, μετά από 811 χρόνια στο Κέιμπριτζ. Γιος μιας εννεαμελούς οικογένειας από το Παλαιομέτοχο της Κύπρου, η ζωή του μοιάζει με εκείνη πολλών Ελλήνων μεταναστών που διαπρέπουν στο εξωτερικό και είναι άξιοι πρεσβευτές του Ελληνισμού σε όλο τον κόσμο. Ζει τα τελευταία 42 χρόνια στο Κέιμπριτζ, όπου σπούδασε μηχανικός και εργάστηκε σε σημαντικές εταιρίες τεχνολογίας. Από το 2011 ασχολήθηκε με την τοπική αυτοδιοίκηση και εξελέγη αρχικά δημοτικός σύμβουλος και μετέπειτα δήμαρχος του Κέιμπριτζ. Ως δήμαρχος της πόλης έχει την ευθύνη για δύο φιλανθρωπικούς οργανισμούς, το  «The Sick Children’s Trust» και το «Centre33». Είναι παντρεμένος με την Αναστασία και έχουν τρία παιδιά. Εν μέσω δημοτικών εκλογών που ολοκληρώνονται στις 2 Μαΐου στην Αγγλία, μας μιλάει για το Brexit, «το φαινόμενο του Κέιμπριτζ» και τι σημαίνει να είσαι Έλληνας του εξωτερικού.

Οι δημοτικές αποτελούν προκριματικές των βουλευτικών εκλογών στην Αγγλία;
Οπωσδήποτε η δημοτικές εκλογές αποτελούν ένα προκριματικό προοίμιο των βουλευτικών εκλογών εδώ στην Αγγλία. Εάν οι ψηφοφόροι είναι απογοητευμένοι με την κεντρική κυβέρνηση, ξέρουμε ότι εμείς θα πληρώσουμε το τίμημα στις τοπικές εκλογές. Για παράδειγμα το 2015 όταν εμείς οι φιλελεύθεροι Δημοκράτες ήμασταν σε συγκυβέρνηση με τους Συντηρητικούς, επειδή ο κόσμος δεν ήταν χαρούμενος με την κυβέρνηση πληρώσαμε το τίμημα εμείς, το μικρότερο κόμμα και πάθαμε εκλογική πανωλεθρία. Το μόνο παράδοξο που γίνεται εδώ στο Κέιμπριτζ είναι ότι αν και το κόμμα των φιλελευθέρων Δημοκρατών αντιπροσωπεύει το 20% εδώ στην Αγγλία, είχαμε την πλειοψηφία στις δημοτικές εκλογές για 14 συνεχόμενα χρόνια. Τώρα μετά το 2015 το εργατικό κόμμα έχει αναλάβει την εξουσία και εμείς είμαστε η αντιπολίτευση.

Το Brexit βρίσκεται στο φόντο αυτών των εκλογών. Ποιο είναι το κόστος της χώρας από ένα ενδεχόμενο Brexit;
Το Brexit οπωσδήποτε βρίσκεται στο φόντο αυτών των εκλογών. Αυτά μας ρωτάνε όταν χτυπάμε τις πόρτες των κατοίκων και ζητάμε την ψήφο τους. Το Κέιμπριτζ έχει ψηφίσει να παραμείνει στην Ευρώπη και όλοι εδώ νιώθουμε ότι ανοίξαμε την πόρτα του αεροπλάνου και πηδήξαμε στο κενό χωρίς αλεξίπτωτο, δεν ξέρει κανείς αν θα επιβιώσουμε, αν θα πληγωθούμε βαριά, η απλώς αν θα σπάσουμε καμία μύτη, κανένα χέρι ή κανένα πόδι. Σίγουρα όμως δεν θα μας βγει σε καλό.

To Κέιμπριτζ παγκοσμίως είναι προπύργιο εκπαίδευσης και τόπος γέννησης πολλών τεχνολογικών startups. Πρέπει οι νέοι επιχειρηματίες να πάνε στη Silicon Valley να επιχειρήσουν ή να μείνουν στο Κέιμπριτζ; Πως συμβάλει η τοπική αυτοδιοίκηση στην επιχειρηματικότητα;
Νιώθουμε ευλογημένοι που ζούμε στο Κέιμπριτζ. Είμαστε μια μικρή πόλη των 125.000 κατοίκων συμπεριλαμβανομένων και των μαθητών. Αυτή τη στιγμή βιώνουμε αυτό που ονομάζεται “φαινόμενο του Cambridge” και οικονομικά ζούμε με μια ασπίδα η οποία μας προστατεύει από ό, τι συμβαίνει σε άλλες πόλεις της Αγγλίας. Δεν έχουμε σχεδόν καθόλου ανεργία και είμαστε από τις πιο πλούσιες πόλεις της Αγγλίας και πληρώνουμε μετά απ’ το Λονδίνο τους περισσότερους φόρους κατά κεφαλή στη κεντρική κυβέρνηση. Είμαστε περήφανοι για τους διάσημους επιστήμονες που έχουν περάσει από εδώ και έχουν επηρεάσει με τις ανακαλύψεις τους την πορεία ολόκληρου του κόσμου. Μερικοί από αυτούς όπως ο Ισαάκ Νεύτωνας που ανακάλυψε τους νόμους της βαρύτητας, ο Άλαν Τούρινγκ που ανακάλυψε το πρώτο κομπιούτερ, ο Δρ. Γουότσον και ο Δρ. Κρικ που ανακάλυψαν το DNA και  ο Δρ. Dolby που ανακάλυψαν το Dolby surround sound, οι μαθητές που ανακάλυψαν το πρώτο webcam, το Bluetooth technology και πολυάριθμες άλλες ανακαλύψεις. Οι νέοι μας μαθητές όταν έχουν μια καινούργια ενδιαφέρουσα “business idea” τότε τους ενθαρρύνουμε και τους υποστηρίζουμε  οικονομικά, όσο μπορούμε και προσπαθούμε να τους πείσουμε να μείνουν εδώ στο Κέιμπριτζ. Έχουμε “incubators” που τους βοηθούν να αναπτυχθούν σε επιτυχημένες επιχειρήσεις. Έχουμε περισσότερες τεσσερισήμισι χιλιάδες εταιρείες εδώ στο Κέμπριτζ και 15 από αυτές αξίζουν περισσότερο από 25 δισεκατομμύρια στερλίνες εισόδημα το χρόνο.

Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες επιτυχίες σας και ποιες είναι οι νέες προκλήσεις, αν αναλάβετε και πάλι την δημαρχία του Κέιμπριτζ;
Η πρώτη μου επιτυχία ήταν να είμαι ο «πρώτος ξένος», ελληνικής καταγωγής που εξελέγη στο αξίωμα του δημάρχου, μετά από 811 χρόνια εδώ στο Κέιμπριτζ. Ήτανε μια νίκη όχι μόνο για μένα αλλά και για την Ελλάδα, την Κύπρο και για τις μειονότητες που ζουν και εργάζονται εδώ στο Κέιμπριτζ. Κατάφερα να αυξήσω τον αριθμό τουριστών που επισκέπτονται ετησίως το Κέιμπριτζ, από 3 εκατομμύρια ετησίως στα 7,4 εκατομμύρια, με την καμπάνια που είχα κάνει στην Κίνα. Δεύτερον κατάφερα με τους συνεργάτες μου να πείσω την AstraZeneca, ένα ιατροφαρμακευτικό κολοσσό, να μεταφέρουν το αρχηγείο και το προσωπικό τους της από τη βόρεια Αγγλία εδώ στο Κέιμπριτζ. Αυτή η κίνηση είχε σαν συνέπεια να δημιουργηθούν 10.000 νέες θέσεις εργασίας. Επίσης έχω υπογράψει συμφωνίες με την Κίνα, Ολλανδία, Βέλγιο, Γερμανία και με το Κέιμπριτζ της Αμερικής, που θα δημιουργήσουν 40.000 νέες θέσεις εργασίας μέχρι το 2030 και 18.000 κατοικίες που θα στεγάσουν τους ανθρώπους που θα έρθουν να δουλέψουν στο Κέιμπριτζ. Αν με τιμήσει ο κόσμος του Κέιμπριτζ στις 2 Μαίου με την ψήφο του και επανεκλεγώ, θα συνεχίσω να εργάζομαι για το Κέιμπριτζ.

Ομογενείς όπως εσείς τιμούν και συμβάλουν θετικά την εικόνα της Ελλάδος στον κόσμο. Πως μπορούμε οργανωμένα να αγκαλιάσουμε και να στηρίξουμε τον Ελληνισμό εκτός Ελλάδος;
Εμείς οι Έλληνες της διασποράς νιώθουμε διπλά Έλληνες, αφενός με γιατί στερούμαστε την χώρα μας, αφετέρου γιατί είμαστε επί εικοσιτετράωρου βάσεως πρεσβευτές της Ελλάδος και της Κύπρου. Οι πράξεις μας και τα λόγια μας αντανακλούν στις χώρες που ζούμε την εικόνα που δίνουμε στους ξένους για τη χώρα μας. Η εικόνα που δίνουμε στους ξένους είναι πολύ σημαντική γιατί εκπροσωπούμε όχι μόνο τον εαυτό μας, αλλά την χώρα μας, την καταγωγή μας, τον πολιτισμό μας και γι’ αυτό  η δουλειά μας εδώ στο εξωτερικό είναι πολύ πιο δύσκολη, απ’ ότι η δική σας στην Ελλάδα. Πιστεύω εμείς που ζούμε στο εξωτερικό, αν και έχουμε επηρεαστεί από την Ευρωπαϊκή κουλτούρα, έχουμε πάρει τα καλύτερα στοιχεία από τις δύο κουλτούρες και μπορούμε να βοηθήσουμε πάρα πολύ τον τόπο μας.

See Also

Μιλήστε μας για τη σχέση σας με το Ελληνικό Ινστιτούτο Πολιτιστικής Διπλωματίας.
Είμαι πολύ περήφανος που συσχετίζομαι με το Ελληνικό Ινστιτούτο Πολιτιστικής Διπλωματίας. Εμείς οι Έλληνες δεν έχουμε να δείξουμε μόνο τον πολιτισμό μας πριν 2000 χρόνια, αλλά καθημερινά διαπρέπουμε στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, διαπρέπουμε στις τέχνες, στην γαστρονομία, στις επιχειρήσεις, στις επιστήμες. Συγχαίρω τον κύριο Καψάσκη που είχε την έμπνευση να δημιουργήσει αυτό το ινστιτούτο γιατί πρέπει οι Ευρωπαίοι να καταλάβουν ότι είμαστε, ήμασταν και θα είμαστε ένα αναπόσπαστο κομμάτι και μια συνέχεια του Ελληνικού πολιτισμού από τον καιρό του Περικλή μέχρι σήμερα και δεν έχουμε παύσει ποτέ να προσφέρουμε.

Είστε ο πρώτος Έλληνας δήμαρχος στο Κέιμπριτζ και στην Αγγλία. Στην Ελλάδα του 2019 κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να συμβεί. Σχολιάστε…
Ναι είμαι ο πρώτος Ελληνικής καταγωγής δήμαρχος στο Κέιμπριτζ που έχει εκλεγεί ποτέ. Πιστεύω εάν κάποιος ξένος έβαζε υποψηφιότητα για δήμαρχος στην Αθήνα ή στη Λευκωσία πολύ λίγοι άνθρωποι θα τον ψήφιζαν. Όχι γιατί ο υποψήφιος θα ήτανε δεύτερης κατηγορίας πολίτης, αλλά επειδή εμείς οι Έλληνες και Κύπριοι δεν είμαστε ακόμα πλήρως έτοιμοι να δεχτούμε την διαφορετικότητα! Η Αγγλία για τα τελευταία 1000 χρόνια δεν είχε υποδουλωθεί ποτέ και είχαν την ευκαιρία οι Άγγλοι, σαν ελεύθεροι πολίτες να τελειοποιήσουν το δημοκρατικό τους σύστημα και να αποκτήσουν την σωστή πολιτική συνείδηση και είναι πολιτικά ώριμοι. Εμείς οι Έλληνες ήμασταν υπόδουλοι για 400 χρόνια και δεν μας δόθηκε η ευκαιρία και ο χρόνος να ωριμάσουμε και να αποκτήσουμε αυτό που αποκαλώ ελεύθερη πολιτική συνείδηση. Δεν ξέρω πως είναι το σύστημα στην Ελλάδα, αλλά εδώ στο Κέιμπριτζ υπάρχει πλήρης διαφάνεια στα οικονομικά και στα έξοδα του κράτους και ότι λέμε και κάνουμε εμείς  οι πολιτικοί είναι δημοσιευμένα στο ίντερνετ και ο κόσμος μπορεί να τα μελετήσει και να τα ελέγξει.

Σας ευχαριστούμε και σας ευχόμαστε κάθε επιτυχία!

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

© 2015-2021 Volta Magazine. All Rights Reserved.