Now Reading
Μετασχηματισμός της γεωργίας και της βιομηχανίας τροφίμων μέσω ψηφιακών τεχνολογιών

Μετασχηματισμός της γεωργίας και της βιομηχανίας τροφίμων μέσω ψηφιακών τεχνολογιών

Αντιμετωπίζουμε δύσκολες στιγμές. Η κλιματική αλλαγή μας απειλεί με φυσικές καταστροφές, άνοδο της στάθμης της θάλασσας, ξηρασίες, πλημμύρες, πυρκαγιές, απερήμωση και τελικά υποσιτισμό, οικονομική κατάρρευση και μαζικές μεταναστεύσεις. Οι πανδημίες, προκαλούνται συχνά από τον τρόπο με τον οποίο χειριζόμαστε τα ζώα, οδηγούν σε θανάτους, ταλαιπωρία και οικονομική ύφεση. Αλλά επίσης βρισκόμαστε στην αρχή του πιο ριζοσπαστικού ψηφιακού μετασχηματισμού της βιομηχανίας τροφίμων. Αισθητήρες και λογισμικά που βοηθούν τους αγρότες να βελτιώσουν την παραγωγή τους, μεγάλα δεδομένα και εφαρμογές που επιτρέπουν στους καταναλωτές να κάνουν πιο καλύτερες επιλογές αλλάζουν τις διατροφικές συνήθειές μας.

Αν και σε 30 χρόνια από τώρα θα υπάρχουν άλλα δύο δισεκατομμύρια στόματα που θα πρέπει να θρέψουμε, έρευνες για τις κλιματικές αλλαγές επίσης δείχνουν πως στο ίδιο χρονικό διάστημα οι εκπομπές των αερίων θερμοκηπίου από τη βιομηχανία τροφίμων θα πρέπει να μειωθούν κατά 40-65%. Δύο από τις τρεις πιο αποτελεσματικές λύσεις για να σταματήσει η υπερθέρμανση του πλανήτη σχετίζονται με τη βιομηχανία τρόφιμα: δίαιτες πλούσιες σε φυτά και μείωση της σπατάλης τροφίμων.

Η γεωργία και η βιομηχανία τροφίμων αποτελούν τη μεγαλύτερη του πλανήτη μας, με 7 δισεκατομμύρια πιστούς πελάτες παγκοσμίως. Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, αποτελούν περίπου το 10% του παγκόσμιου ΑΕΠ, που εκτιμάται στα 8 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2019.

Οι νεοφυείς επιχειρήσεις έχουν εξελιχθεί από το επόμενο σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη της οικονομίας, σε οργανισμούς που επιλύουν κάποια από τα σημαντικότερα κοινωνικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά προβλήματα. Η τροφή δεν αποτελεί εξαίρεση. Τα τελευταία δέκα χρόνια, το Foodtech επαναπροσδιορίζει την γεωργία και τη βιομηχανία τροφίμων, στοχεύοντας να βελτιώσει τον τρόπο παραγωγής τροφίμων, με τη τεχνολογία.

Καθώς όλοι έχουμε ανάγκη από τροφή, υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες για επενδύσεις. Το 2019, οι επενδύσεις σε παγκόσμιο επίπεδο σε νεοσύστατες εταιρείες στο Foodtech έφτασαν τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια, μια αύξηση 6 φορές μεγαλύτερη από το 2012.

Η Ελλάδα είναι μια μικρή ηπειρωτική χώρα με πολλές οροσειρές και πάνω από 2.000 νησιά σε όλη τη Μεσόγειο. Η γεωργία είναι ένας από τους κύριους πυλώνες της Ελληνικής οικονομίας, αντιπροσωπεύοντας το 4% του ΑΕΠ της χώρας και το ένα τρίτο όλων των εξαγωγών. Οι περιορισμοί της χώρας είναι πολυάριθμοι: μικρό μέγεθος. αβέβαιο γεωπολιτικό κλίμα, μείωση της παραγωγικότητας της γης, και γήρανση του δυναμικού, με μόνο το 5,2% των αγροτών να είναι κάτω των 35 ετών.

Από την άλλη, η Ελλάδα αν και μικρή σε μέγεθος και πληθυσμό, διαθέτει εργατικό δυναμικό με υψηλό μορφωτικό επίπεδο και παρά το brain drain συνεχίζει να διατηρεί τα υψηλότερα ποσοστά προγραμματιστών στη Νότια Ευρώπη. Το ελληνικό οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων έχει ήδη φτάσει σε ένα σημαντικό μέγεθος, με αύξηση 11x μεταξύ 2010 και 2018, και επενδύσεις σε νεοσύστατες επιχειρήσεις που αυξήθηκαν από 48 σε 539 εκατομμύρια δολάρια. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της ελληνικής γεωργίας και της βιομηχανίας τροφίμων είναι ένας μονόδρομος, που εκτιμάται ότι θα μπορούσε να φέρει επιπλέον 12,2 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως και να δημιουργήσει πάνω από 250.000 νέες θέσεις εργασίας.

See Also

Καθώς ο τομέας αναπτύσσεται στην Ελλάδα, βλέπουμε ένα ευρύ φάσμα εταιρειών που δίνουν λύσεις σε διαφορετικά θέματα. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα:

  • Sustainable Food Movement: Μια κοινωνική επιχείρηση που στοχεύει στην αντιμετώπιση της σπατάλης τροφίμων και στην προώθηση της βιωσιμότητας στα εστιατόρια (sustainablegastronomy.eu).
  • Ingredio: Μια εφαρμογή με στόχο τη δημιουργία μιας κοινωνίας χωρίς τοξικά χημικά, που ενημερώνει τους καταναλωτές για τα συστατικά των προϊόντων που αγοράζουν  (ingred.io).
  • CityCrop:  Ένα «μίνι ψυγείο» που ελέγχεται από smartphone για την παραγωγή λαχανικών, φροντίζοντας αυτόματα για τη δοσολογία θρεπτικών συστατικών, την εξισορρόπηση του pH, τον έλεγχο της θερμοκρασίας και της υγρασίας (citycrop.io).
  • GeaBit: Μια γεωργική λύση που συλλέγει και αναλύει κλιματικά δεδομένα απευθείας από το χωράφι, για να κάνει χρήσιμες προτάσεις στους αγρότες. Βραβεύτηκε από τη Nissan ως μία από τις 19 νεοσύστατες επιχειρήσεις που αλλάζουν τον κόσμο (geabit.com).
  • PlantBox: Μια τυποποιημένη και συσκευασμένη ελιά με όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές, ανάπτυξη πολλαπλασιασμού, τεχνικές συσκευασίας και συντήρησης (plant-box.com).

Το μέλλον ανήκει σε εκείνους που καινοτομούν. Η τεχνολογία θα διαδραματίσει έναν ολοένα και πιο κρίσιμο ρόλο στη παραγωγή, συσκευασία και διανομή της τροφής μας, στη γεύση, αίσθηση και οσμή της και στο τρόπο πιυ επαναχρησιμοποιείται και επανατοποθετείται.

Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να συνεισφέρει στην δημιουργία βιώσιμων οικοσυστημάτων κλίματος και τροφής, κάνοντας χρήση της πιο πολύτιμης πηγής που διαθέτει. Τους ανθρώπους της.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

© 2015-2021 Volta Magazine. All Rights Reserved.