Now Reading
Το αληθινό πνεύμα των γιορτών!

Το αληθινό πνεύμα των γιορτών!

Κάθε χρόνο, καθώς πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, αρχίζουμε να σκεφτόμαστε και να αναζητούμε ιδιαίτερους τρόπους για να τα γιορτάσουμε. Οι γιορτινές βιτρίνες. τα χριστουγεννιάτικα στολίδια, τα τραπέζια, τα δώρα, τα ταξίδια, η διασκέδαση, μας απασχολούν πολύ. Μήπως ξεχνάμε, όμως το αληθινό νόημα της γιορτής των Χριστουγέννων;

Tα Χριστούγεννα είναι η γιορτή της αγάπης. Η εσωτερική διάθεση και οι υπερβολικές προσδοκίες για να ζήσουμε ευτυχισμένες γιορτές(λες και όλη η ευτυχία θα έρθει να μας συναντήσει εκείνες τις μέρες!) κάνει την ματαίωση των συχνά υπερβολικών προσδοκιών μας, να αφήνει ένα αίσθημα κενού και κατάθλιψης. Αποδεικνύουμε την δυστυχία μας, προσκολλημένοι στα προβλήματά μας, κάνοντας ένα μικρό διάλειμμα για να αγοράσουμε δώρα ή να ακολουθήσουμε τους τύπους και τo κοινωνικό savoir fair που απαιτείται κατά τη διάρκεια των γιορτών.

Έτσι, καταλήγουμε παγιδευμένοι σε ένα πλήθος υποχρεώσεων και, στην προσπάθεια να τα προλάβουμε όλα, αισθανόμαστε καταβεβλημένοι από το στρες, αδύναμοι να περάσουμε καλά και να νιώσουμε χαρά. Η μοναξιά βιώνεται ιδιαίτερα έντονα αυτές τις μέρες, που παραδοσιακά είναι αφιερωμένες στην οικογένεια και στους αγαπημένους μας ανθρώπους.

Δεν είναι τυχαίο, πως την περίοδο των γιορτών η κατάθλιψη ξεσπάει ως διαταραχή και σ’ αυτό συμβάλει σημαντικά τόσο η κούραση από τις προετοιμασίες όσο και το αίσθημα του ανικανοποίητου. Είναι δυνατόν να μην αντέχουμε την χαρά των γιορτών; Τα Χριστούγεννα και οι γιορτές μπορούν να γίνουν μέρες ευχαρίστησης μέσα από την απλότητα,τα θετικά συναισθήματα,την προσφορά και οπωσδήποτε την πνευματικότητα που μπορεί να μας κάνει να αισθανθούμε όμορφα μέσα από την καρδιά μας.

Ας αναρωτηθούμε λοιπόν γιατί αγοράζουμε δώρα.Θέλουμε να κάνουμε την αγάπη μας χειροπιαστή; Αγοράζουμε δώρα γιατί θέλουμε να εντυπωσιάσουμε κάποιον; Αγοράζουμε δώρα για να δούμε το χαμόγελο να φωτίζει το πρόσωπο του αγαπημένου μας; Μήπως αγοράζουμε δώρα από υποχρέωση, χωρίς να αισθανόμαστε την ανάγκη να το κάνουμε; Ή μήπως αγοράζουμε δώρα επειδή πρόκειται για κάποιο αντικείμενο που είναι η τελευταία λέξη της μόδας και προσφέροντάς το σε κάποιον ανεβάζουμε τον εαυτό μας και ταυτόχρονα εντυπωσιάζουμε και υποχρεώνουμε τον άλλον, ώστε να αισθανόμαστε ότι έχουμε το πάνω χέρι;

Μήπως οι γονείς αγοράζουν τα μεγαλύτερα και τα καλύτερα δώρα στα παιδιά τους επειδή νιώθουν ενοχές για τον λίγο χρόνο που προσφέρουν γι’ αυτά και προσπαθούν με αυτό τον τρόπο να ισοφαρίσουν τα πράγματα;

Τελικά αγοράζουμε δώρα για να προβάλλουμε τον εαυτό μας και να ικανοποιήσουμε τον εγωισμό μας ή αγοράζουμε δώρα πραγματικά για την χαρά της προσφοράς και για να ικανοποιήσουμε τον άλλον;

Όταν όμως κανείς ξεχάσει το αληθινό νόημα των γιορτών, κινδυνεύει να χάσει την πραγματική χαρά.

Το πνεύμα των Χριστουγέννων συμβολίζει κάτι που θα πρέπει να θυμόμαστε όλο το χρόνο και όχι μόνο λίγες μέρες: να αγαπάμε και να νοιαζόμαστε τους άλλους.

See Also

Μια καλή αρχή είναι να ξεκινήσουμε διδάσκοντας στα παιδιά για το πνεύμα των Χριστουγέννων.

Οι ερωτήσεις προς τα παιδιά, όπως «τι δώρο θέλεις να σου φέρει ο Αι-Βασίλης;» ή «τι δώρα πήρες;», θα πρέπει να διευρυνθούν και να περιέχουν κι ερωτήσεις του στυλ «τι δώρο σκοπεύεις να κάνεις στη μαμά ή στον μπαμπά σου;»

Επίσης, μέσα από βιβλία και συζητήσεις θα πρέπει οι γονείς να δώσουν στο παιδί να καταλάβει το νόημα των Χριστουγέννων. Μια καλή κίνηση από τους γονείς θα ήταν να ζητήσουν από το παιδί τους να διαλέξει ένα από τα παιχνίδια του και να το χαρίσει σε κάποιο άλλο παιδάκι που το έχει ανάγκη.

Η εθελοντική εργασία και η προσφορά σε φιλανθρωπικούς σκοπούς (με χρήματα, παρουσία ή εθελοντική εργασία) είναι ένας ωραίος τρόπος για να θυμηθούν και να αισθανθούν μικροί και μεγάλοι το πνεύμα των Χριστουγέννων.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

© 2015-2021 Volta Magazine. All Rights Reserved.