Now Reading
Μίνα Παπαθεοδώρου Βαλυράκη: «Mε εμπνέουν αντιφατικά θέματα στη δουλειά μου»

Μίνα Παπαθεοδώρου Βαλυράκη: «Mε εμπνέουν αντιφατικά θέματα στη δουλειά μου»

+2
View Gallery

Είστε μια αναγνωρισμένη επιτυχημένη ζωγράφος. Τι σημαίνει για εσάς «επιτυχία» ως καλλιτέχνης;

Το να αναγνωρίζει ο θεατής τη δουλειά σου, το να υπάρχει το στίγμα σου και να είναι αυτόματα αναγνωρίσιμο, είναι επιτυχία.

Έμπνευση και πινελιά/έμπνευση και χρώμα. Τι σας εμπνέει αλλά και τι σας απωθεί;

Με εμπνέουν οι αντιθέσεις στον ορίζοντα, τα contra luce, οι διαγώνιες που προκαλούν την κίνηση και την ένταση, οι σχηματοποιημένες ή οι άμορφες χρωματικές προκλήσεις γύρω μου. Η προσπάθεια που καταγράφεται μέσω του ανθρώπινου σώματος του αθλητή, η δυναμική που απορρέει από τον υψηλό σχεδιασμό του μονοθεσίου της F1. Mε εμπνέουν αντιφατικά θέματα στη δουλειά μου, στα έργα μου.

Σας παρομοιάζουν με τους μεγάλους δασκάλους Σικερό και Ριβιέρα; Εσείς ποιους ζωγράφους θαυμάζετε;

Πάντα θα θαυμάζω το δάσκαλο μου Γιάννη Μόραλη. Σαν μεγάλο καλλιτέχνη και σαν ακέραια προσωπικότητα! Στην πορεία μου μελετάω τους μεγάλους δασκάλους της Αναγέννησης όπως τον Piero della Francesca, τον Andrea del Sarto, τον Pontormo, τον Tiziano, τον Tiepolo και τον Rafaello Sanzio. Οι Αμερικανοί αφηρημένοι εξπρεσιονιστές του ’50 -’60 και οι Γερμανοί άγριοι εξπρεσιονιστές του ’80, όπως ο Anselm Kiefer, o Ιταλός Michelangelo Pistoletto, ο Lucio Fontana, o Sandro Chia, ο Burri kao, o Yiannis Kouzelis είναι οι σύγχρονοι καλλιτέχνες που με ενδιαφέρουν εικαστικά.

Διδάσκετε το ύφος της τέχνης σας σε νέους ανερχόμενους ζωγράφους;

Με ενδιαφέρει να μεταδίδω «το ίχνος της ζωγραφικής» στα παιδιά τα οποία είναι οι πλέον ευαίσθητοι δέκτες στη σύλληψη του χρώματος του σχεδίου, του αναγλύφου  και του πηλού. Σ’ αυτά τα παιδιά μου αρέσει να μεταφέρω τις γνώσεις και τις ευαισθησίες μου πάνω στην τέχνη.

Η παλέτα σας εκθαμβωτική, σε παρασύρει σε εναλλασσόμενες  επιταχύνσεις όπως τα έργα σας με θέμα γέφυρες, γερανούς, φόρμουλα, Μαραθωνοδρόμος και άλλα πολλά. Κρύβεται μέσα σας ζωντάνια και δυναμισμός.

Η καταγραφή και όχι η περιγραφή έχει νόημα στην τέχνη μου. Το ερέθισμα που λαμβάνω από το περιβάλλον μου φιλτράρεται και καταγράφεται μέσα από το σχέδιο και το χρώμα αντίστοιχα ως σημαίνον και σημαινόμενο ήτοι σημειολογικά.

See Also

Έργα σας κοσμούν σπουδαία μουσεία όπως στο national museum of women in the arts, στο palazzo vittoriano, στη lamborghini, στην Εθνική πινακοθήκη. Πως αισθάνεστε;

Είναι σημαντικό να επικοινωνείς με τον κόσμο μέσω του έργου σου, που εκτίθεται σε μουσεία και δημόσια κτίρια.

Πρόσφατα, στο 33ο Festival Ficts στο Μιλάνο, εντυπωσιάσατε με τη νέα σας εικαστική δουλειά σε μεταξωτά φουλάρια και εσάρπες. Ήδη, συνεργάζεσθε με Hermes και Gucci. Είναι η Νέα Εποχή της Μίνας Βαλυράκη;

Τα silk scarves είναι του Αμερικανικού οίκου «the driver’s society» του Jim Hazen, της Aston Martin North America και παράγονται στο Como της Ιταλίας μαζί με τα Gucci και τα Hermes. Πρόκειται για καθαρά Αμερικανικό brand.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

© 2015-2021 Volta Magazine. All Rights Reserved.