Now Reading
Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη

Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη

+3
View Gallery

Το Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη ιδρύθηκε το 1993 ως το μοναδικό Μουσείο Κοσμήματος και Διακοσμητικών Τεχνών στην Ελλάδα και ένα από τρία στο είδος στο κόσμο. Βρίσκεται δίπλα στο Μουσείο της Ακρόπολης, αρχικά κατοικία του Ηλία Λαλαούνη και στη συνέχεια εργαστήρια, σε μια μονοκατοικία της δεκαετίας του ’20 που ανακαινίσθηκε από το Βασίλη Γρηγοριάδη σε σχέδια του Γάλλου αρχιτέκτονα Bernard Zehrfuss. Σήμερα, το Μουσείο, απαριθμεί στις μόνιμες συλλογές του περισσότερα από 4.000 κοσμήματα και μικρογλυπτά από 50 συλλογές σχεδιασμένες από τον ιδρυτή του Ηλία Λαλαούνη και μία μεγάλη συλλογή από ιδιωτικές δωρεές. Τα εκθέματα χρονολογούνται μεταξύ του 1940 και 2000. Κάθε χρόνο, οργανώνονται εκθέσεις προάγοντας την τέχνη της χρυσοχοΐας, των διακοσμητικών και εφαρμοσμένων τεχνών. Το διευθύνει με πολύ αγάπη και αφοσίωση η  Ιωάννα Λαλαούνη. Είχαμε τη χαρά και την τιμή να συνομιλήσουμε μαζί της.

Πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε με το Μουσείο;

Έχοντας εργαστεί σε διάφορα μουσεία στο εξωτερικό, τον Ιανουάριο του 1993 ξεκίνησα την μουσειολογική μελέτη και την οργάνωση για την ανακαίνιση, αρχιτεκτονική και μουσειολογική, του μουσείου μας. Αρχικά, λειτουργήσαμε ως ένα μουσείο κοσμήματος και στη συνέχεια σαν μουσείο διακοσμητικών τεχνών. Δηλαδή εκτός από κοσμήματα κάναμε και εκθέσεις διακοσμητικής τέχνης με ρολόγια τσέπης, μουράνο  και πολλά άλλα αντικείμενα στην κατηγορία των διακοσμητικών τεχνών.

Ποια είναι τα σχέδια και οι στόχοι σας;

Τώρα δουλεύουμε το Artist resident programme με την δωρεά του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Είναι ένα πρωτότυπο πρόγραμμα που διεξάγεται σε πλήρως ανακαινισμένα εργαστήρια και δίνει το δικαίωμα να εργαστούν νέοι καλλιτέχνες, ζωντανά, σε ένα δημόσιο χώρο. Κάτι παρόμοιο έγινε στην Αμερική σε πανεπιστήμια, για καλλιτέχνες που δεν είχαν το δικό τους εργαστήριο. Σιγά-σιγά, άρχισε να λειτουργεί και σε μουσεία  για fine arts. Για την περίοδο Άνοιξη – Καλοκαίρι ετοιμάζουμε εκθέσεις για το σύγχρονο εικαστικό κόσμημα, με νέους και καταξιωμένους καλλιτέχνες που θα γίνει στις 23 Μαΐου. Ακόμα φέτος το καλοκαίρι ξεκινούμε το Summer school κυρίως για φοιτητές, με θεματολογία την ιστορία του δυτικού κοσμήματος. Δύο εβδομάδες με κλασική αρχαιολογία μέχρι σύγχρονη εποχή, με ξενάγηση στα μουσεία των Αθηνών και σε ελληνικά αθηναϊκά εργαστήρια.

Οι Έλληνες έχουμε μεγάλη παράδοση στην  τέχνη της αργυροχρυσοχοίας  από την αρχαιότητα και τα βυζαντινά χρόνια έως και σήμερα. Παραμένει η καλή μας φήμη  στην διεθνή αγορά;

See Also

Βλέπουμε ελληνικούς οίκους και σχεδιαστές στο εξωτερικό. Στο σημείο αυτό, ξεχωρίζω το εμπορικό με το καλλιτεχνικό εικαστικό κόσμημα. Κάποιοι λίγο τα μπερδεύουν στην Ελλάδα και το design το λένε εικαστικό ενώ δεν είναι. Εικαστικό σημαίνει concept και όχι ότι το κάνουμε μόνοι μας. Ο πελάτης πρέπει να ξέρει τι αγοράζει κι εγώ ως ιστορικός μπορώ να εξηγήσω τη διαφορά.

Έχετε δηλώσει στο παρελθόν, ότι τα κοσμήματά σας έχουν ψυχή. Πως το εννοείτε;

Σημαίνει ότι το κάθε κόσμημα έχει και μία ιστορία, έχει μία έμπνευση…είναι κάτι το οποίο μπορώ να προσδιορίσω και να δω τι  συμβολίζει και σήμερα.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

© 2015-2021 Volta Magazine. All Rights Reserved.