Now Reading
Τα θετικά της συγκατοίκησης με κατοικίδιο

Τα θετικά της συγκατοίκησης με κατοικίδιο

Αυτό το άρθρο είναι αφιερωμένο στους μικρούς μας φίλους και σε όλα τα άμεσα και έμμεσα οφέλη τού να έχει κάποιος ένα κατοικίδιο.

Tα ζώα αποτελούν μέρος της ζωής μας για χιλιάδες χρόνια. Οι άνθρωποι βασίζονταν στο παρελθόν, αλλά σήμερα, στα ζώα για πολλές και βασικές ανάγκες, όπως για παράδειγμα η τροφή, αλλά και συναισθηματικές όπως το ότι είναι προστάτες και αχώριστοι φίλοι μας. Αναμφισβήτητα το να έχει κάποιος ένα κατοικίδιο είναι μια πολύ μεγάλη ευθύνη, όχι μόνο συναισθηματική άλλα και οικονομική. Οι τριχωτοί μας φίλοι χρειάζονται χρόνο, υπομονή και υπευθυνότητα.

Γιατί λοιπόν οι άνθρωποι του σήμερα, που είναι τόσο πολυάσχολοι και δεν βρίσκουν χρόνο ούτε για τον εαυτό τους, αγκαλιάζουν τα ζώα σαν μέλη της οικογένειάς τους;

Πολλές έρευνες έχουν αναλύσει τα ψυχολογικά οφέλη όσων ανθρώπων έχουν κατοικίδια τονίζοντας κυρίως το πόσο ευτυχισμένους μας κάνουν.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Οι άνθρωποι από τη φύση τους (άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο) έχουν την τάση να θέλουν να ικανοποιήσουν τους άλλους και να τους κάνουν χαρούμενους. Παρ’ όλα αυτά δεν είναι πάντα εύκολο να ευχαριστήσεις τους ανθρώπους, που μπορεί να χάνουν τον ενθουσιασμό τους ή να ζητούν ανταλλάγματα.

Αντιθέτως, είναι πολύ εύκολο να ευχαριστήσεις ένα ζωάκι. Η αγάπη που μοιράζεσαι μαζί τους είναι βαθιά, αληθινή, ανιδιοτελής και δίχως τέλος. Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων νιώθουν λιγότερη μοναξιά, είναι πιο εξωστρεφείς, υγιείς και προσαρμόζονται ευκολότερα σε καταστάσεις. Τα ζώα μπορούν να ενθαρρύνουν τη συμμετοχή σε υγιείς αναζητήσεις (π.χ. καθημερινή άσκηση), καθώς και οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες που θα μπορούσαν να έχουν αξία για τη δημόσια υγεία (π.χ. προστασία αδέσποτων ζώων).

Άνθρωποι με ειδικές ανάγκες, αγχώδεις ή ψυχικές διαταραχές
Τα ζώα όμως δεν αποτελούν πηγή συναισθηματικής και κοινωνικής υποστήριξης μόνο για υγιείς ανθρώπους. Άνθρωποι με σωματική αναπηρία, κώφωση ή τύφλωση αξιοποιούν στο έπακρον τα ζώα που γι’ αυτούς είναι κάτι περισσότερο από κατοικίδια είναι οι προστάτες και καθοδηγητές τους.

Για παράδειγμα, εκπαιδευμένοι σκύλοι μπορεί να υπενθυμίζουν στο αφεντικό τους να πάρει τα φάρμακά του, να σπρώχνουν την αναπηρική καρέκλα, ή να τους συνοδεύουν σε εξωτερικές υποχρεώσεις.

Βοηθούν το αφεντικό τους όχι μόνο να νιώθει ασφάλεια και λιγότερη μοναξιά, αλλά συμβάλλουν και στην αύξηση της αυτοπεποίθησής του/της, βοηθώντας τον/την να ζει μια πιο ενεργή ζωή.

Τα ζώα συμβάλλουν πολύ στην μείωση του άγχους και γι’ αυτό αποτελούν μια μοναδική συντροφιά για ανθρώπους με προβλήματα συναισθηματικής φύσεως, όπως το στρες και η κατάθλιψη.

  • Δρουν σαν υποκατάστατο της ανθρώπινης συντροφικότητας συμβάλλοντας στη μείωση συναισθημάτων μελαγχολίας ή απόγνωσης στους μοναχικούς ανθρώπους.
  • Αποτελούν πηγή αγάπης, χαράς, γέλιου και γαλήνης.
  • Είναι ένα σημαντικό κίνητρο, που συνήθως είναι και θεραπευτικό, για να κινητοποιηθεί το άτομο, να νιώσει υπεύθυνο και χρήσιμο.
  • Η ρουτίνα που αρέσει στα ζώα, όπως το φαγητό, το νερό και η άσκηση, είναι ένα έναυσμα για ανθρώπους με κατάθλιψη. Τους βοηθά να θέτουν μικρούς καθημερινούς στόχους έχοντας πάντα κάτι να περιμένουν.
  • Η δραστηριότητα της φροντίδας ενός κατοικίδιου ζώου, όπως το περπάτημα ενός σκύλου, ή ο καθαρισμός ενός κουτιού της γάτας, είναι μια μορφή άσκησης και πνευματικής διέγερσης. Η άσκηση απελευθερώνει ενδορφίνες (οι ορμόνες της ευτυχίας) στον εγκέφαλο ανακουφίζοντας τα συμπτώματα του στρες ή της κατάθλιψης.

Πόσο σημαντικα είναι τα κατοικιδια στη ζωή των παιδιών;

See Also

Η συγκατοίκηση παιδιών και ζώων στο ίδιο σπίτι έχει πολλά προτερήματα και συμβάλλει σημαντικά στην εξέλιξη της προσωπικότητας του παιδιού.

  • Θα ωριμάσει μαθαίνοντας τον εαυτό του καλύτερα. Θα αναγνωρίζει τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις του απέναντι σε ένα κατοικίδιο, βάζοντας προτεραιότητες. Για παράδειγμα, να θυμηθεί να ταΐσει τη γάτα, η να πάει βόλτα με το σκύλο πριν δει ταινία.
  • Θα μάθει να σέβεται και να αγαπάει τα ζώα. Θα αναπτύξει το αίσθημα της φροντίδας έχοντας μελλοντικά μεγαλύτερη αίσθηση προσωπικής ευθύνης.
  • Παιδιά που ζουν με σκύλους έχουν αυξημένη διάθεση για παιχνίδι και φυσική άσκηση. Το καλύτερο κίνητρο ειδικά για παιδιά που προτιμούν να μένουν στο σπίτι και δεν τους αρέσει η γυμναστική.

Πολλές έρευνες δείχνουν πως:

Παιδιά που ζουν με κατοικίδια αναπτύσσουν πιο γερό ανοσοποιητικό σύστημα.

Παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, και κυρίως εκείνα που δυσκολεύονται να διαβάσουν, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες βελτίωσης όταν διαβάζουν στο κατοικίδιο ζώο τους. Οι ερευνητές θεωρούν ότι αυτό μπορεί να είναι το αποτέλεσμα της χαμηλής πίεσης του παιδιού το οποίο ηρεμεί νιώθοντας την οικεία παρουσία του κατοικίδιού του.

Παιδιά με αυτισμό και διάσπαση προσοχής επωφελούνται πάρα πολύ με τη συντροφιά ενός ζώου. Τους βοηθά να αναπτύξουν τις δεξιότητες τους, να επικοινωνούν καλύτερα και να συμμετέχουν σε ποιο πολλές δραστηριότητες.

Και μην ξεχνάμε το πιο σημαντικό, τα παιδιά μαθαίνουν τι θα πει ανιδιοτελής αγάπη.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
1
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

© 2015-2021 Volta Magazine. All Rights Reserved.