Πνεύμα Φιλανθρωπίας: Φτιάχνοντας έναν καλύτερο κόσμο

+11
View Gallery

Φιλανθρωπία είναι η έκφραση της «αγάπης του ανθρώπου» να φροντίσει για την τροφή, την ανάπτυξη και την ενίσχυση δεινοπαθούντων συνανθρώπων που απορρέει από τις ανθρώπινες αξίες και βασίζεται στον εθελοντισμό. Ο φιλάνθρωπος δωρίζει τον χρόνο, τα χρήματά του ή και τη φήμη του σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Παρότι, η καχύποπτη κοινωνία μας, μπορεί να σταθεί σε ένα ίσως ανέντιμο κίνητρο όπως της αποφυγής φόρων ή την επίτευξη προσωπικής φήμης, όταν μιλάμε για φιλανθρωπικά έργα οφείλουμε να τα αντιμετωπίζουμε με ευγνωμοσύνη και να αναγνωρίζουμε την κοινωνική ευεργεσία.

“Αυτός που πεθαίνει πλούσιος, πεθαίνει ατιμασμένος” – Andrew Carnegie

Ο Andrew Carnegie στο βιβλίο του «The Gospel of Wealth» υποστήριξε ότι οι επιχειρήσεις και τα πλούσια άτομα είναι οι φροντιστές της μη ευημερούσας κοινωνίας και ότι ακόμη και ο τρόπος που διαχειρίζονται την περιουσία τους θα πρέπει να είναι για το καλό της κοινωνίας. Η εταιρική φιλανθρωπία γνωστή ως εταιρική κοινωνική ευθύνη κατηγορείται ενίοτε για τα φτωχά κίνητρά της όπως είναι η απαλλαγή από φόρους ή η διαμόρφωση μια κακής εικόνας σε καλή από την κοινωνία στο σύνολό της. Όπoιο και να είναι όμως το κίνητρο μετράει το αποτέλεσμα και οι επιχειρήσεις εκείνες που ευημερούν σε κέρδη και συνεισφέρουν στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων, βαπτίζονται στην κολυμπήθρα του Σιλωάμ και ταυτίζονται με την προσφορά και το αγαθό έργο αυτής.

Οι δύο μεγαλύτερες δωρεές στην Αμερική το 2016, από 500 εκατομμύρια δολάρια η κάθε μία, έγιναν από τον συν-ιδρυτή της Nike, Phil Knight και τη γυναίκα του Πέννυ, και τον επενδυτή Νίκολας Μπέργκρουεν (Nicolas Berggruen).

O μεν Νάιτ, δισεκατομμυριούχος, με περιουσία βάσει του Forbes $24,9 δις (18ος στη λίστα των πιο πλούσιων ανθρώπων στις ΗΠΑ), έκανε ένα τεράστιο άλμα δωρεάς στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον, για τη δημιουργία ενός νέου κέντρου επιστημονικής έρευνας.

Ο δε Μπέργκρουεν, με εκτίμηση περιουσίας $1,73 δις, έκανε την τεράστια δωρεά σε Ινστιτούτο think-tank που ο ίδιος έχει συστήσει.

The Giving Pledge: Η «φιλανθρωπική δέσμευση του αιώνα»

Ο Μπιλ Γκέιτς ενώνει τους δισεκατομμυριούχους όλου του κόσμου με σκοπό τη φιλανθρωπία.

Καθώς παρακολουθούμε τους πλούσιους να γίνονται πλουσιότεροι και τους φτωχούς να γίνονται φτωχότεροι τις τελευταίες δεκαετίες, αναρωτιόμαστε πως θα μπορούσε να διατηρηθεί η ισορροπία. Ένα μεγάλο μέρος του μεταβαλλόμενου χάσματος στον πλούτο μπορεί να αποδοθεί στην ανάπτυξη της τεχνολογίας που έχουν δώσει θέσεις εργασίας σε υπολογιστές και σε ανθρώπους που είναι πρόθυμοι να εργαστούν ουσιαστικά δωρεάν σε πολλά μέρη του κόσμου. Με τον κόσμο μας να αντιμετωπίζει τόσες πολλές αυξανόμενες προκλήσεις φαίνεται πως οι πλούσιοι του πλανήτη, αποφάσισαν να δώσουν πίσω τις περιουσίες που κέρδισαν. Μια κάπως απροσδόκητη ομάδα ανθρώπων που σχεδιάζουν να δώσουν τουλάχιστον το ήμισυ του πλούτου τους κάνουν τη διαφορά – και τυχαίνει να είναι οι πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο.

Το  Ίδρυμα των Μπιλ και της Mελίντα Γκέιτς έχει χορηγήσει $35 δισ. σε προγράμματα κατά της φτώχειας

To Giving Pledge είναι μια εκστρατεία που ενθαρρύνει τους πλούσιους ανθρώπους να συνεισφέρουν την πλειοψηφία του πλούτου τους στη φιλανθρωπία. Ο στόχος του οργανισμού είναι να εμπνεύσει τους πλούσιους ανθρώπους του κόσμου να δώσουν τουλάχιστον το ήμισυ της καθαρής αξίας της περιουσίας τους, στη φιλανθρωπία, είτε κατά τη διάρκεια της ζωής τους είτε μετά το θάνατό τους. Η δέσμευση είναι ηθική και όχι μια νομική σύμβαση παρότι στην ιστοσελίδα του The Giving Pledge, κάθε άτομο ή ζευγάρι γράφει μια επιστολή που εξηγεί γιατί επέλεξαν να δώσουν την περιουσία τους.

Η υπόσχεση έχει πλέον 168 υπογράφοντες, ορισμένοι εκ των οποίων έχουν πεθάνει. Οι περισσότεροι υπογράφοντες τη δέσμευση είναι δισεκατομμυριούχοι και οι δεσμεύσεις τους ανέρχονται σε πάνω από 365 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο απίστευτα πλούσιος επενδυτής Ουόρεν Μπάφετ, έχει δεσμευθεί να δώσει το 99% της περιουσίας του σε φιλανθρωπίες. Ήδη, το 83% δόθηκε στο ίδρυμα Μπιλ Γκέιτς. Με αφορμή την ένταξη του στην ομάδα της Giving Pledge, ο Σερ Στέλιος Χατζηιωάννου δήλωσε: «Έχω αποφασίσει να γνωστοποιήσω τα σχέδια μου, με τη βοήθεια του Giving Pledge, για δύο σκοπούς: αφενός αυτή η γνωστοποίηση θα διατηρήσει το Φιλανθρωπικό μου Ίδρυμα και τα μελλοντικά του μέλη, σε μια πειθαρχημένη στάση, συνεχίζοντας την προσφορά του Ιδρύματος για πολλές γενιές στο μέλλον. Και αφετέρου, ελπίζω μέσω της δημοσιοποίησης της δικής μου πρωτοβουλίας, να εμπνεύσω και άλλους στην Κύπρο και την Ελλάδα, ώστε να αφιερωθούν στη φιλανθρωπική δράση. Πρέπει να παραδεχθώ ότι ο Bill Gates αποτέλεσε για εμένα πηγή έμπνευσης όταν με κάλεσε προσωπικά, πριν από την ανακοίνωση της συμμετοχής μου στο Giving Pledge και ελπίζω να μπορέσω να συνεργαστώ τόσο με τον ίδιο όσο και με άλλα μέλη αυτής της ομάδας, για να προσφέρουμε στο θεσμό ακόμα μεγαλύτερη διεθνή προβολή στο μέλλον». Βέβαια, η δημόσια δέσμευση του Στέλιου Χατζηιωάννου προς το Giving Pledge, δεν αναιρεί τη στήριξη του στο φιλανθρωπικό έργο του ιδρύματος Stelios Philanthropic Foundation www.stelios.org, ώστε να έχει αρκετούς πόρους για να συνεχίσει τη δράση του στο διηνεκές.

Μαζί με το Στέλιο Χατζηιωάννου, 14 συνολικά επιχειρηματίες προστέθηκαν στα μέλη του Giving Pledge που σήμερα αριθμεί 168 μέλη, ηλικίας από 31 έως 93 ετών, τα οποία εκπροσωπούν 21 χώρες από όλο τον πλανήτη: Αμερική, Αυστραλία, Βραζιλία, Γερμανία, Ινδία, Ινδονησία, Ισραήλ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κίνα, Κύπρος, Μαλαισία, Μ. Βρετανία, Μονακό, Νορβηγία, Νότια Αφρική, Ουκρανία, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Σλοβενία, Τανζανία και Τουρκία.

Μακροπρόθεσμα, το Giving Pledge έχει ως στόχο να βοηθήσει στην αλλαγή των κοινωνικών προτύπων και του τρόπου που λειτουργεί η φιλανθρωπία, προσφέροντας πιο πολλά, πιο άμεσα και πιο έξυπνα. Τον Ιούνιο του 2010, η εκστρατεία Giving Pledge ανακοινώθηκε επισήμως και οι Μπιλ Γκέιτς και Ουόρεν Μπάφετ άρχισαν να προσλαμβάνουν μέλη. Από τον Αύγουστο του 2010, ο συνολικός πλούτος των πρώτων 40 μελών ήταν 125 δισεκατομμύρια δολάρια. Από τον Απρίλιο του 2011, 69 δισεκατομμυριούχοι είχαν ενταχθεί στην εκστρατεία και έδωσαν υπόσχεση και από το επόμενο έτος, η Huffington Post ανέφερε ότι είχαν δεσμευτεί συνολικά 81 δισεκατομμυριούχοι. Από το 2012, οι υπογράφοντες της υπόσχεσης περιλάμβαναν: τον Hasso Plattner, τον David Rockefeller, τον Azim Premji, τον Richard Branson, τον Elon Musk, τον Tim Cook, τον Sara Blakely, και Κιράν Μαζουμντάρ-Σάου. Μέχρι το Μάιο του 2017, 168 άτομα και ζευγάρια καταχωρήθηκαν ως υπόχρεοι.

Μπιλ & Μελίντα Γκέιτς

«Είμαστε ευλογημένοι με καλή τύχη πέρα ​​από τις πιο άγριες προσδοκίες μας και είμαστε βαθιά ευγνώμονες. Αλλά ακριβώς όπως αυτά τα δώρα είναι μεγάλα, έτσι αισθανόμαστε μεγάλη ευθύνη να τα χρησιμοποιήσουμε καλά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είμαστε τόσο ευτυχείς που συμμετέχουμε στη ρητή δέσμευση για τη Δέσμευση Υπόσχεσης»

Μαρκ Ζάκερμπεργκ & Πρισίλα Τσαν

«Θα περάσουμε τις ζωές μας για να διασφαλίσουμε ότι οι μελλοντικές γενιές θα έχουν τις μεγαλύτερες δυνατές ευκαιρίες»

Αλ Γουαλίντ μπιν Ταλάλ

«Είναι καθήκον μας ως φιλάνθρωποι να εκμεταλλευτούμε το καλύτερο της ανθρώπινης φύσης – γενναιοδωρία, καινοτομία, δημιουργικότητα – για να κάνουμε τη μεγαλύτερη δυνατή διαφορά στη ζωή των ανθρώπων»

Μάικλ Μπλούμπεργκ

«Αν θέλετε να κάνετε κάτι για τα παιδιά σας και να δείξετε πόσο τους αγαπάτε, το μοναδικό καλύτερο πράγμα – μακράν – είναι να υποστηρίξετε οργανώσεις που θα δημιουργήσουν έναν καλύτερο κόσμο για αυτούς και τα παιδιά τους. Και δίνοντας, εμπνέουμε τους άλλους να δώσουν τον εαυτό τους, είτε τα χρήματά τους είτε το χρόνο τους»

Ρίτσαρντ & Τζόαν Μπράνσον

«Το χρήμα πραγματικά δεν είναι αυτό που φέρνει την ευτυχία. Η οικογένεια, οι φίλοι, η καλή υγεία και η ικανοποίηση που προέρχεται από το να κάνεις την “θετική διαφορά” είναι αυτό που πραγματικά έχει σημασία … Αρχίσαμε προσπαθώντας να δώσουμε φωνή στους νέους της δεκαετίας του 1960 και ελπίζουμε ότι η «δική μας δέσμευση» θα βοηθήσει τις γενιές που έρχονται»

Ντέιβιντ Ροκφέλερ

«Η οικογένειά μας εξακολουθεί να είναι ενωμένη με την πεποίθηση ότι όσοι έχουν ωφεληθεί περισσότερο από το οικονομικό σύστημα του έθνους μας έχουν ιδιαίτερη ευθύνη να δώσουν πίσω στην κοινωνία μας με ουσιαστικούς τρόπους»

Τεντ Τέρνερ

«Είμαι ευχαριστημένος για τις συμβουλές του πατέρα μου να θέσω στόχους τόσο υψηλούς ώστε να μην μπορούν να επιτευχθούν κατά τη διάρκεια μιας ζωής και να δίνω βοήθεια όπου χρειάζεται η  βοήθεια. Αυτή η έμπνευση με κρατά ενεργοποιημένο και πρόθυμο να συνεχίσω να εργάζομαι σκληρά κάθε μέρα για να δώσω πίσω και να καταστήσω τον κόσμο καλύτερο για τις επόμενες γενιές»

Βίκυ & Ρότζερ Σαντ

«Ενθαρρύνουμε τους άλλους να ακολουθήσουν το φιλανθρωπικό μονοπάτι της επιλογής τους με την κατανόηση ότι αυτός ο δρόμος είναι γεμάτος ευκαιρίες και προκλήσεις»

Σαμουήλ Γιν

«Μέσα από τα φιλανθρωπικά μου οχήματα θα συνεχίσω να εμπνέω τους ανθρώπους να εργάζονται για τη βελτίωση της κοινωνίας μας και να συνεργάζονται με οργανώσεις για την αντιμετώπιση των κοινωνικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων»

See Also

Ανν Γκλόαγκ

«Είναι τόσο σημαντικό ότι εμείς που απολαμβάνουμε τον πλούτο μέσα από τις επιχειρήσεις μας αξιοποιούμε τις δεξιότητες και τις γνώσεις μας στη φιλανθρωπία για να ενδυναμώσουμε τους ανθρώπους να βοηθήσουν τους εαυτούς τους. Μέσα από τα Ιδρύματά μου, θα συνεχίσω να συμβάλλω στη βελτίωση της ζωής των γυναικών και των παιδιών για πολλά χρόνια»

Σάρα Μπλέκελι

«Είμαι αφοσιωμένη στην πεποίθηση ότι θα βρισκόμασταν σε πολύ καλύτερη θέση αν η μισή ανθρώπινη φυλή (γυναίκες) είχε την εξουσία να ευημερεί, να επινοεί, να εκπαιδεύεται, να ξεκινάει τις δικές της επιχειρήσεις, να τρέχει για δουλειά – να έχει ουσιαστικά την ευκαιρία να πετάξει! Υποσχόμαστε να επενδύσουμε στις γυναίκες επειδή πιστεύω ότι προσφέρουν μία από τις μεγαλύτερες αποδόσεις των επενδύσεων»

Στηβ & Τζιν Κέιζ

«Συμμεριζόμαστε την άποψη ότι από εκείνους στους οποίους δίδονται πολλά, αναμένονται πολλά. Αντιλαμβανόμαστε ότι μας δόθηκε μια μοναδική πλατφόρμα και ευκαιρία και δεσμευόμαστε να κάνουμε ό, τι μπορούμε με αυτό… Προσβλέπουμε επίσης, να συνεργαστούμε με τις δεκάδες άλλων που έχουν κάνει τη δέσμευση της Giving Pledge να μοιραστούν μαθήματα και πρακτικές»

«Ογκολογική Μονάδα Παίδων Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη»

Το πρώτο Ογκολογικό νοσοκομείο για παιδιά. Το μεγάλο όραμα του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο “ΕΛΠΙΔΑ”, να χτίσει ένα ογκολογικό νοσοκομείο που έδωσε ελπίδα και χαμόγελο στα άρρωστα παιδιά και στους γονείς τους, είναι το έργο πολυετούς αγώνα της Ιδρύτριας και Προέδρου κυρίας Μαριάννας Βαρδινογιάννη. Τo πρώτο Ογκολογικό Νοσοκομείο για παιδιά στην Ελλάδα έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό που υπάρχει σήμερα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλα τα Βαλκάνια: την περίθαλψη του διαρκώς αυξανόμενου αριθμού των παιδιών που πάσχουν από καρκίνο. Το πολύπλευρο έργο της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, εστιάζεται σε σημαντικά κοινωνικά θέματα όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, η κοινωνική αλληλεγγύη, η εκπαίδευση, η φτώχια, η εμπορία των ανθρώπων, η εκμετάλλευση και κακοποίηση των παιδιών κ.ά.

ΚΠΙΣΝ – Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Στην Ελλάδα, η συνολική δωρεά του Ιδρύματος, για την κατασκευή και τον εξοπλισμό του ΚΠΙΣΝ, έχει αγγίξει τα 617 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που συμπεριλαμβάνει δύο επιμέρους δωρεές προς την Εθνική Βιβλιοθήκη και τη Λυρική, για να ενισχυθεί το έργο της μετάβασής τους στις νέες εγκαταστάσεις. Το  Ίδρυμα χρηματοδότησε με 2 εκατομμύρια ευρώ και τις μελέτες ανάπλασης του παρακείμενου φαληρικού όρμου.

Το υπερσύγχρονο Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος»

Προσωπική δωρεά της Μαριάννας Ι. Λάτση, ανήκει στο δυναμικό του Ογκολογικού Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας». Η δωρεά ύψους 4.000.000 ευρώ, προέβλεπε την πλήρη ανακατασκευή και μετατροπή του έκτου Ογκολογικού Νοσοκομείου ΙΚΑ σε ένα υπερσύγχρονο Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας (ΚΗΝ) για ογκολογικές ασθένειες, το οποίο αναμένεται να εξυπηρετεί 30.000 ασθενείς τον χρόνο και να πραγματοποιεί σχεδόν 4.000 χειρουργικές επεμβάσεις.

Η φιλανθρωπία των βασιλικών οικογενειών ΑΒΥ Πριγκίπισα Αικατερίνη της Σερβίας

Ο ανθρωπιστικός οργανισμός Lifeline Hellas υπό την αιγίδα και την παρουσία των ΑΒΥ Πρίγκιπα Αλέξανδρου και Πριγκίπισσας Αικατερίνης της Σερβίας,  με γραφεία στην Αθήνα, το Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη, το Σικάγο και το Τορόντο, κάνουν μια μεγάλη εκστρατεία για να βοηθήσουν τα παιδιά προσφέροντας σημαντικά ποσά για την την στήριξη των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας Νεογνών των κρατικών νοσοκομείων. Μαζί τους έχουν συστρατευθεί και στηρίζουν τον Οργανισμό, σημαντικοί επιχειρηματίες, επιστήμονες, δημοσιογράφοι ως εθελοντές, για την επιτυχία της αποστολής του Lifeline.

«The Prince’s Trust»

Ο Κάρολος, διάδοχος του θρόνου της Αγγλίας δημιουργεί παράρτημα του Ιδρύματος του στην Ελλάδα, με γενικό πρόεδρο τον πρίγκηπα Παύλο, δεύτερο εξάδελφο και βαπτισιμιό του. Από την ίδρυση της οργάνωσης «The Prince’s Trust» το 1976, ο Κάρολος είχε δημιουργήσει δεκαέξι επιπλέον φιλανθρωπικούς οργανισμούς, στους οποίους προεδρεύει έως σήμερα. Αυτοί οι οργανισμοί αφορούν την παιδεία, τη νεολαία, το περιβάλλον, την επιχειρηματικότητα κ.ά.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

© 2015-2021 Volta Magazine. All Rights Reserved.