Now Reading
Ίδρυμα Μποδοσάκη: Αγώνας για τα «ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά των προσφύγων»

Ίδρυμα Μποδοσάκη: Αγώνας για τα «ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά των προσφύγων»

Περίπου 90.000 ασυνόδευτοι ανήλικοι ζήτησαν άσυλο σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2015, αριθμός σχεδόν οκταπλάσιος σε σχέση με την εποχή πριν το ξέσπασμα της προσφυγικής κρίσης, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής υπηρεσίας Eurostat. Από αυτά, σχεδόν 12.000 ήταν παιδιά κάτω των 14 ετών, τα οποία διέσχισαν εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα χωρίς την οικογένειά τους, αναζητώντας έναν τόπο για να ζήσουν με ασφάλεια. Για το τεράστιο αυτό ζήτημα, μιλήσαμε με την κυρία Ξένια Παπασταύρου (ΞΠ), συντονίστρια της πρωτοβουλίας «Giving for Greece» του Ιδρύματος Μποδοσάκη, και την κυρία Σοφία Κουβελάκη (ΣΚ), διαχειρίστρια του θεματικού προγράμματος του Ιδρύματος για τα ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά των προσφύγων που βρίσκονται στη χώρα μας μόνα τους.

Tο πρόγραμμα GIVING FOR GREECE  πως γεννήθηκε και πότε; Ποια είναι η αποστολή του και ποιοι οι στόχοι του;
ΞΠ: Το Giving for Greece είναι μία πρωτοβουλία του Ιδρύματος Μποδοσάκη. Σκοπός μας είναι να είμαστε στο πλευρό όλων των ανθρώπων, εταιρειών και οργανισμών που θέλουν να βοηθήσουν την Ελλάδα και αναζητούν μία καθοδήγηση για να το πράξουν αποτελεσματικά και με πολλαπλασιαστικά οφέλη. Πολλοί είναι εκείνοι που δεν γνωρίζουν από πού να ξεκινήσουν για να βοηθήσουν κι ενώ έχουν τη διάθεση να προσφέρουν δεν ξέρουν πού υπάρχουν οι μεγαλύτερες ανάγκες και ποιες πρωτοβουλίες χρειάζονται στήριξη. Έλληνες του εξωτερικού και πολλοί φιλέλληνες χρειάζονται έναν αξιόπιστο εταίρο στην Ελλάδα με βαθιά γνώση των κοινωνικών αναγκών και προτεραιοτήτων, ενώ προϋπόθεση για να κάνουν μία δωρεά είναι να έχουν τη διασφάλιση ότι τα χρήματά τους θα αποδοθούν με όρους διαφάνειας και λογοδοσίας. Η ομάδα μας σχεδιάζει και υλοποιεί προγράμματα στα μέτρα των δωρητών και βάσει των δικών τους ευαισθησιών. Κάθε άνθρωπος και εταιρεία που θέλει να βοηθήσει επιλέγει να το κάνει με τους τρόπους που καθρεφτίζουν τη δική του φιλοσοφία και προσέγγιση. Επιδίωξή μας είναι να διοχετεύουμε υπάρχοντες πόρους για τη δημιουργία προγραμμάτων και λύσεων που έχουν τον μέγιστο κοινωνικό αντίκτυπο. Επιπλέον, το Ίδρυμα, μέσα από τη συνεχή επαφή της ομάδας του με ΜΚΟ σε όλη την Ελλάδα, εντοπίζει επείγουσες ανάγκες και κενά στην παρεχόμενη βοήθεια για την ανακούφισή τους και φτιάχνει θεματικά προγράμματα Το πρώτο μας θεματικό πρόγραμμα αφορά τα ασυνόδευτα παιδιά πρόσφυγες. Σχεδιάστηκε και υλοποιείται από τον Φεβρουάριο και ο σκοπός του είναι να καλύψει τις μεγαλύτερες ανάγκες των παιδιών.

Το ζήτημα ασυνόδευτων παιδιών προσφύγων  είναι τεράστιο τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ΕΕ. Ποια είναι τα τελευταία δεδομένα που αφορούν τη χώρα μας;
ΣΚ: Τα ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά είναι η πιο ευάλωτη ομάδα των προσφύγων και μεταναστών που φθάνουν ή βρίσκονται στη χώρα μας. Από τις αρχές του 2016, έχουν επισήμως καταγραφεί ως ασυνόδευτα περισσότερα από 3.500 ανήλικα παιδιά – 4 φορές περισσότερα από όσα κατέγραψαν οι ελληνικές αρχές την αντίστοιχη περίοδο του 2015. Καθώς τα βόρεια σύνορά μας είναι κλειστά, τα παιδιά αυτά δεν μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την κεντρική Ευρώπη και παγιδεύονται στην Ελλάδα. Εδώ, όμως, οι κατάλληλες δομές φιλοξενίας είναι πια γεμάτες, με αποτέλεσμα να έχουμε περισσότερα από 1.400 παιδιά χωρίς στέγη. Κάποια από αυτά βρίσκονται σε κράτηση σε αστυνομικά τμήματα, στην Αμυγδαλέζα, , στα hotspots και στα διάφορα camps σε όλη τη χώρα, σε άθλιες πραγματικά συνθήκες. Ενώ υπάρχουν και πολλά από αυτά τα παιδιά που περιφέρονται εντελώς μόνα τους στους δρόμους της πόλης, εκτός πλαισίου προστασίας, εκτεθειμένα σε πορνεία,  παιδική εκμετάλλευση, κακοποίηση και κάθε λογής κίνδυνο.

Συμμετέχουν και άλλοι οργανισμοί στην υποστήριξή του και πως;
ΣΚ: Συνεργαζόμαστε με τις πιο αξιόπιστες και αποτελεσματικές ΜΚΟ-την Praksis, τη Μετάδραση, την Ιατρική Παρέμβαση, την Άρσις και τους Γιατρούς του Κόσμου- που υποστηρίζουν ενεργά τα ανήλικα παιδιά στα σημεία εισόδου Λέσβο, Σάμο, Χίο, Κω, Λέρο, Ορεστιάδα και στην Αθήνα όπου οι ανάγκες έχουν αυξηθεί μετά το κλείσιμο των συνόρων. Στόχος μας είναι η συγκέντρωση πόρων από όλο τον κόσμο για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος προστασίας και υποστήριξης για το κάθε παιδί από την είσοδό του στην Ελλάδα μέχρι την εξασφάλιση μόνιμης και ασφαλούς κατοικίας με τις απαραίτητες υπηρεσίες. Η αποφυγή αλληλοεπικαλύψεων, η διαφανής και αποτελεσματική κατανομή των υπαρχόντων πόρων είναι αναγκαία προϋπόθεση. Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να παρακολουθεί πώς διαμορφώνονται οι ανάγκες στο πεδίο και να ανταποκρίνεται άμεσα σε αυτές. ­Είμαστε ευγνώμονες που το συγκριμένο πρόγραμμα έχει λάβει σημαντική υποστήριξη από μεμονωμένους ανθρώπους, από ελληνικές και ξένες εταιρείες και φιλανθρωπικούς οργανισμούς ανά  τον κόσμο. Η υποστήριξη αυτή είναι πολλή σημαντική για να καταφέρουμε τα παιδιά αυτά να φύγουν από τους δρόμους και να μπουν άμεσα,  στους κατάλληλους ξενώνες φιλοξενίας. Εκεί θα μπορέσει να αρχίσει η διαδικασία ένταξης αυτών των παιδιών και εκεί εστιάζουμε την παρούσα στιγμή όλες μας τις προσπάθειες.

Πρόσφατα ανακοινώθηκε και η υποστήριξη του Lifeline της ΑΒΥ Πριγκίπισας Αικατερίνης η οποία είναι πολύ ευαισθητοποιημένη στα ζητήματα των παιδιών.
ΞΠ: Ήταν πραγματικά πολύ σημαντική η σύμπραξή μας με την Lifeline και την Πριγκίπισσα Αικατερίνη, η οποία κινητοποιήθηκε προσωπικά στο ζήτημα των ασυνόδευτων παιδιών. Με την πολύτιμη βοήθειά της και την εμπειρία της Lifeline, διοργανώσαμε μια φιλανθρωπική εκδήλωση στη Νέα Υόρκη τον Ιούνιο και καταφέραμε να κινητοποιήσουμε την ελληνική ομογένεια και ανθρώπους που έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν.

Η ομογένεια πάντα συνδράμει στα προβλήματα που καλείται να λύσει η χώρα μας. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα συμμετέχει;
ΞΠ: Συμμετέχει με μεγάλη ευαισθησία γιατί κατανοεί την ανάγκη που υπάρχει – μην ξεχνάτε πόσοι Έλληνες βρέθηκαν και βρίσκονται, ακόμα και σήμερα, μετανάστες σε άλλες χώρες. Πιστεύουμε στις σπουδαίες δυνατότητες της ελληνικής ομογένειας, όπως πιστεύουμε και στη διάθεση των Ελλήνων που ζουν στην Ελλάδα να προσφέρουν με διάφορους τρόπους π.χ. εθελοντικά ή χρηματικά στο μέτρο που μπορεί ο καθένας. Ευελπιστούμε πραγματικά ότι με τη δύναμη της συλλογικής κινητοποίησης θα μπορέσουμε να σώσουμε τα ασυνόδευτα παιδιά αλλά και να βοηθήσουμε ευρύτερα την Ελλάδα. Νομίζω ότι όταν υπάρχει πρόβλημα, βρίσκεται και μία λύση!

Υπάρχει ανάγκη για εθελοντική εργασία στις δράσεις σας;
ΞΠ: Οι οργανώσεις που συμμετέχουν στο θεματικό πρόγραμμα για τα ασυνόδευτα παιδιά αξιοποιούν την εθελοντική προσφορά βάσει των τρεχουσών αναγκών τους. Για παράδειγμα, στους ξενώνες όπου φιλοξενούνται παιδιά, υπάρχουν εθελοντές που κάνουν μαθήματα ελληνικών και άλλων γλωσσών στα παιδιά. Αυτό είναι απαραίτητο για να μπορούν να ενταχθούν στην κοινωνία και να μην νοιώθουν περιθωριοποιημένα.

Σε μια Ελλάδα με τεράστια κοινωνικο-οικονομικά προβλήματα, είναι εύκολο να κινητοποιήσετε ανθρώπους να βοηθήσουν;
ΞΠ: Νομίζω ότι όταν τα πράγματα είναι δύσκολα τότε ακριβώς βρίσκονται περισσότεροι άνθρωποι να βοηθήσουν και απελευθερώνονται πρωτοφανείς δυνάμεις αλληλεγγύης. Και είναι πραγματικά  εντυπωσιακό και συγκινητικό το πόσοι άνθρωποι επιθυμούν να βοηθήσουν ο καθένας στο πλαίσιο των δικών του δυνατοτήτων. Αυτό λέμε πάντα όταν μας ρωτούν «έχει νόημα να κάνω μία μικρή δωρεά όταν το πρόβλημα είναι τόσο μεγάλο;» Κάθε δωρεά έχει πολλαπλασιαστικό όφελος όταν δίνεται εκεί που μπορεί να έχει τον μεγαλύτερο κοινωνικό αντίκτυπο. Η συναίσθηση και η επίγνωση των κοινωνικό-οικονομικών προβλημάτων είναι καθοριστικής σημασίας, τόσο για τους ιδιώτες δωρητές όσο και για τις εταιρείες που σχεδιάζουν προγράμματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

Ποια είναι τα άμεσα σχέδια σας για τα οποία χρειάζεστε την βοήθεια του κόσμου;
ΣΚ: Χάρη στη βοήθεια των δωρητών μας έχουμε ήδη δημιουργήσει μια νέα δομή φιλοξενίας στην Αθήνα, χωρητικότητας 16 παιδιών, και ετοιμάζουμε μια δεύτερη, που σύντομα θα είναι σε θέση να φιλοξενήσει 30 παιδιά. Χρηματοδοτούμε τη συντήρηση 6 ήδη υπαρχουσών δομών με όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες σίτισης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης. Επίσης θα υποστηρίξουμε την αναδοχή 30 παιδιών σε οικογένειες. Με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρουμε να προσφέρουμε  την απαραίτητη  φροντίδα και προστασία σε 320 παιδιά συνολικά. Από αυτά τα 80 θα βγουν από το δρόμο και τα κρατητήρια..Κάθε δωρεά, ακόμα και η πιο μικρή,  αυτή τη στιγμή  είναι εξαιρετικά σημαντική ώστε να μπορέσουμε να βάλουμε σε δομές ακόμη περισσότερα παιδιά. Αν κάποιος επιθυμεί να προσφέρει, μπορεί να το κάνει μέσω τραπεζικών λογαριασμών ή paypal, και online στον ιστότοπο www.giving.org.gr

See Also

Για να κάνετε μία δωρεά στο πρόγραμμα για τα ασυνόδευτα παιδιά:

EUROBANK ERGASIAS S.A.
IBAN: GR21 0260 0250 0004 3020 0435 685
SWIFT BIC: ERBKGRAA

ALPHA BANK
ΙΒΑΝ: GR58 0140 1200 1200 0200 2002 747
SWIFT BIC: CRBAGRAAXXX

Κωδικός κατάθεσης: UAM
Εναλλακτικά εάν έχετε λογαριασμό στο PayPal account, μπορείτε να κάνετε μία δωρεά απευθείας στο Ίδρυμα Μποδοσάκη, πληκτρολογώντας τη διεύθυνση: [email protected]

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

© 2015-2021 Volta Magazine. All Rights Reserved.